• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Müslümanların Kadir Gecesinden beklentileri
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mübarek Ramazan ayının sonuna doğru gelinirken, bu gece idrak edilecek ve bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi ile ilgili duygu ve düşüncelerini İLKHA'ya anlatan Gaziantep İl Müftüsü, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile vatandaşlar, bu gecenin İslam ümmetinin içinde bulunduğu sıkıntılardan kurtulması için dua edilmesi tavsiyesinde bulundular.

İslam âleminde olduğu gibi Gaziantep'te de bin aydan daha hayırlı olan ve on bir ayın sultanı mübarek Ramazan ayının 27'inci gecesine denk geldiği tahmin edilen Kadir Gecesinin heyecanı yaşanıyor. Kadir Gecesi ile ilgili duygularını paylaşan halk, Müslümanların İslam ümmetinin huzura ve kurtuluşa ermesi için dua edilmesi gerektiğini dile getirdiler.

Hz Muhammed'in Kadir gecesini yakalamak için Ramazan ayının son on gününü itikaf ile geçirdiğini belirten Gaziantep İl Müftüsü Ahmet Çelik, Kadir gecesinin tefekkür, muhasebe, zikir ve ibadetlerle geçirilmesi tavsiyesinde bulundu.

"Kadir Gecesini kıymetli kılan Kur'an-ı Kerim'dir"

Kadir Gecesini kıymetli kılan Kur'an-ı Kerimin bu gecede nazil olduğunun altını çizen Çelik, "Doya doya yaşadığımız Ramazan ayının sonuna geldik. Bu ayın son on gecesi, Kadir Gecesi önemlidir. İbadetlerin en yoğunlaştığı ve gönüllerimizin en inceldiği bir dönemdir. Peygamberimizin de kendisini itifaka tabi tuttuğu ve daha çok ibadet yoğunluklu bir dönemdir. Çünkü bir rahmet mevsiminin sonuna geldik ve gidiyor artık beklemiyor. Bu rahmet mevsiminin sonunda Kadir Gecesi var. Bin aydan daha hayırlı olan bir gece Kur'an-ı Kerim'in ifadesiyle yani bin ay demek ve ömre bedel bir zaman dilimidir. Onun için asırlardan beri Kadir Gecesini biz güzel bir ümitle bekleriz. Özel bir coşkuyla samimiyetle gerçekten de boynumuzu bükerek Rabbimizden affımızı ve bağışlanmamızı dileyerek, birliğimizi, beraberliğimizi ve dirliğimizi akıbetimizin hayırlı olmasını dileyerek Kadir Gecesini ihya etmeye gayret gösteririz." dedi.

"İslam ümmetinin huzura ve kurtuluşa ermesi için dua etmeliyiz"

Müslümanların bu gece İslam ümmetinin huzura ve kurtuluşa ermesi için dua etmesi gerektiğini dile getiren Çelik, şunları söyledi:

"Birbirimiz için dua etmeliyiz. Özellikle içerisinde yaşadığımız dönemler zor dönemlerdir. Hem içimize acı veren dönemler hem de neden Kur'an bizi birliğe tevhide davet ederken ve Peygamberimiz de bizi kardeşliğe davet ederken kardeş olamıyoruz? Bu birliği temin edemiyoruz? Allah bizi yardımlaşmaya, hayra, infaka birbirimizin elinden tutmaya davet ederken neden elinden tutamıyoruz? Dağılmanın tefrikanın zilletini yaşıyoruz? Kendimizi de bir hem kişi olarak hem de ümmeti Muhammed olarak muhasebeye bu açıdan tabi tutmalıyız. Bütün ümmeti Muhammed'i dualarımızın içerisine almalıyız. Bütün insanlığın hidayeti ve huzuru için dualarımızı geniş tutmalıyız. Ben bu duygu ve düşüncelerle Gaziantepli kardeşlerimin Kadir Gecesini kutluyorum."

"Ümmetin birliği ve beraberliği için dua etmeliyiz"

HÜDA PAR Gaziantep İl Başkanı Mehmet Nakşi Erat, Kadir Gecesi'nin İslam ümmetinin kurtuluşuna vesile olmasını diledi. "Bu gece dualarımızın içine ümmeti de koymayı lütfen unutmayalım" diyen Erat, "Tüm İslam âleminin Kadir Gecesini tebrik eder işgal ve ifsat edilmiş bütün İslam beldelerinin de imar edilmesinden, İslam coğrafyasının ihtilaf içerisinde paramparça olmuş kalplerinin birliğine ve dirliğine vesile olmasını yüce rabbimizden niyaz ederiz. Bin aydan daha hayırlı olan bu geceyi çok iyi idrak etmeli ve en üst seviyede istifade etmeye gayret edilmeli. Bu gece dualarımızın içine ümmeti de koymayı lütfen unutmayalım. Tarih boyunca İslam ümmeti hiç birbirine bu kadar muhtaç, bir o kadar da ayrılık içinde değildi." dedi.

İslam coğrafyasının içinde olduğu duruma dikkat çeken Erat, "Bugün İslam coğrafyası gerçekten kan ağlamakta. Şehirler harabe olmuş, her yer işgal ve ifsat edilmiş. Özellikle Suriye, Arakan, Irak, Yemen, Filistin ve daha diğer Müslüman ülkeler yerle bir edilmiş durumdadır. Küfür adeta leş kargaları gibi üzerimize üşüşmüşler her tarafı param parça etmişler. Küçücük bebekler paramparça oluyor. İnsanlar bombaların altında paramparça oluyor.  Durum böyleyken İslam ümmetinin bu sessizliği ise elbette ki doğru değildir. En azından bu mübarek gecede bu insanlara dua etmeliyiz ümmetin birliği, beraberliği için dua etmeliyiz. Şuan için elimizden gelen bunlar. Bu münasebetle ben özelde Gaziantep halkımızın genelde Türkiye'nin ve İslam âleminin Kadir gecesini tebrik ederim." temennisinde bulundu.

"Ramazan ayına kıymet veren Kadir Gecesidir"

Ramazan ayını kıymetli kılan nedenlerden birinin de içinde bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesini barındırması olduğunu belirten Peygamber Sevdalıları Platformu Gaziantep Koordinatörü Mustafa Kaya ise şöyle konuştu:

"Ramazan ayına 'hoş geldin, merhaba' demiştik. Fakat şu an hüzünlü bir şekilde 'elveda' deme zamanı geliyor. Efendimiz bir hadisinde buyurduğu gibi 'Ramazan ayının başı rahmet, ortası mağfiret ve sonu ise günahlardan kurtuluştur.' Biz Ramazan ayının rahmet ve mağfiret zamanlarını geçirdik ve şu an ise günahlardan kurtuluş olan son bölümünü idrak ediyoruz ve yaşıyoruz. Peygamberimizin bir hadisinde buyurduğu gibi Ramazan ayına kıymet veren ve diğer aylardan da ayıran en büyük özelliği içerisinde Kadir Gecesini barındırmasıdır. Bu geceyi güzel yaşamak adına her gece elimizi Rabbimize açıp şu an Ortadoğu'da, Irak'ta ve tüm İslam âlemine Müslüman kardeşlerimiz için dua etmemiz gerekiyor. Bu duygu ve düşünceler ile içinde bulunmuş olduğumuz her geceyi Kadir Gecesi'ymiş gibi idrak edip yaşamayı tavsiye ederim Kadir Gecesi'nin tüm İslam âlemine ve Müslümanlara hayırlara vesile olması dileğiyle bütün İslam âleminin kadir gecesini tebrik ediyor dua ediyorum."

"İslam coğrafyasında yaşanan mağduriyetlerin son bulması için dua edelim"

Gaziantep Umut Kervanı Gıda Bankası Sekreteri Nihat Bakşi de, Müslümanlara, İslam coğrafyasında yaşanan mağduriyetlerin son bulması için dua etmeleri çağrısında bulundu.

Bakşi, Ramazan ayında fakirleri, muhtaçları, ihtiyaç sahiplerini ve yetimleri sevindirdikleri için bu ayın sona ermesinden dolayı üzüldüklerini belirterek, "Allaha şükürler olsun ki Ramazan ayının sonlarına doğru yaklaştık. Biz Ramazan ayının bitmesini istemiyoruz. Gerçekten Ramazan ayı çok güzel geçiyor. Fakir, muhtaç ailelere ihtiyaç sahiplerine ve yetimleri sevindiriyoruz. Onların dualarını alıyoruz. Bunun yanında aldığımız hayır duaları karşısında Ramazan ayının bitmesini hiç istemiyoruz. Rabbim bizleri önümüzdeki senelerde inşallah Ramazan ayında ulaştırsın. Kur'an-ı Kerim'de Rabbimizin buyurdu gibi 'Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır.' Kim Kadir Gecesinin faziletine inanarak idrak eder ve o geceyi ihya ederse günahları bağışlanır.' diyor. Kadir gecesi hayırlı bir gecedir. Bu gecede biz Müslümanların kutsal kitabı Kur'an-ı Kerim indirilmiştir." şeklinde konuştu.

Bu gecenin en iyi şekilde iyi değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Bakşi, "Bütün Müslümanların el açıp gözyaşı dökerek Allah'a dua etmesi gerekir. Bu geceyi kaçırmamak lazım. Çünkü böyle bir fırsat bir daha ele geçmez. Rabbimiz bazı önemli gün ve geceleri biz kulları için bir fırsat olarak sunmuştur. Kullarının işlemiş olduğu günahlar ve hatalar böyle önemli gün ve gecelerin kıymeti bilinerek bizleri affetmek için bir fırsat sunuyor. Bizde bu geceyi en iyi şekilde iyi değerlendirmeye çalışalım. Bu Kadir Gecesi'nde bütün İslam âleminin dua etmesi gerekir. Dünyada Müslümanların hali içler acısıdır. Her zaman her yerde Müslümanlar zulüm görüyor. Artık bu zulümler bitsin. Bunun içinde bu gece dua etmek gerekir." diye konuştu.

"Rabbim Kadir gecesini İslam âleminin birlik ve beraberliğine huzuruna vesile kılsın"

Ramazan ayının son günlerinde her gecenin Kadir gecesi gibi geçirilmesi gerektiğini ifade eden Eğitim Bir-Sen ve Memur-Sen Gaziantep Şube Başkanı Ahmet Gök de, Kadir gecesinin İslam âleminin birlik ve beraberliğine vesile olmasını dileyerek, şunları kaydetti:

"Ramazan ayının son günlerini yaşıyoruz. Çok çabuk geçti. Her zamanki gibi mübarek başladığı zaman bir bakıyorsunuz başlamış, bitmiş. Ramazan ayı aslında ömründe nasıl geçip bittiğinin bir nişanesidir. Ama bir türlü ders almayı başaramıyoruz. Bu ay çok hızlı geçti. Rabbimiz 'Kadir gecesi bin aydan daha hayırlı' diyor. Rabbim Kadir gecesini Ramazan'ın son on gününe gizlemiş. Biz bu son on günün her bir gecesini Kadir gecesi gibi geçirmek ve istifade etmek lazım. Gerçekten ümmetin çok büyük sıkıntılar içerisinde olduğu dönemleri yaşıyoruz. İslam âleminin büyük çalkantılar içerisinde olduğu bir dönemi geçiriyoruz. Rabbim Kadir gecesini İslam âleminin birlik ve beraberliğine huzuruna vesile kılsın."

"Kadir Gecesini camilerde ibadet ile geçirelim"

Kadir Gecesi'nin camilerde ibadet ile geçirilmesi gerektiğini belirten İbrahim Yılmaz, "Kadir Gecesini tüm İslam âlemine hayırlı kılmasını diliyoruz. İnşallah Rabbim bütün Müslümanları kardeşliğini ve birliğini bozmasın. Kadir Gecesine ulaştıran Rabbimize şükürler olsun. Bütün Müslümanlara önerimiz Allah'ın davasından vazgeçmemeleridir. Bu geceyi inşallah camilerde ibadet ile geçirmeliyiz. Böyle bir imkânlar bize sunulmuş. Bizim Allah rızası için kendimizi hesaba çekmemiz lazım. Kendi nefisimizle de muhasebe yapıp ona göre günahlarımızdan arınıp eksiklerimizi gözden geçirip Allah için ne yapmamız lazım. Bugünde ne kadar tövbe yapmalıyız ki Rabbimiz bizi bağışlasın. Bütün Müslüman kardeşlerime de bunu öneriyorum. Bu geceyi dua ile geçirelim." diye belirtti.

Kadir Gecesi'nin ibadetle geçirilmesi gerektiğini belirten tekstilci Abdulkadir Aslan ise, "Kadir Gecesini Müslüman olarak Allah'ın bu müjdeli gecesinde elimizden geldiği kadar bütün gayretimizi göstererek sahura kadar ibadetle geçirmeye gayret etmeliyiz. Rabbimiz Ramazan ayının tüm mükâfatını inşallah o gece verecektir. Bayram müjdesi ile beraber Kadir gecesini İslam âlemine inşallah hayırlı olur." diye konuştu.

Kadir Gecesi'nde çokça Kur'an-ı Kerim okunması gerektiğini ifade eden Mehmet Özkan da, şunları dile getirdi: "Kadir Gecesi mübarek bir gecedir. İnşallah bu geceyi ibadetle geçireceğiz. Bu gecede bizden istenen dualar vardır. Dualarımız yapacağız. İnşallah Rabbim dualarımızı kabul eder. Bu gece Allah'a yakın olamaya çalışacağız. Bu gece bize Peygamberimizi hatırlatıyor. O gece olduğu zaman biraz daha O'na sanki biraz daha yakın oluyorsun. Bu geceyi ibadetle geçirmeliyiz."

Ramazan ayının çok güzel geçtiğini ve Kadir Gecesi'ne ulaşmanın sevincini yaşadığını kaydeden bakır ustası Halil Özdemir de, "Ramazan ayında zorlanmamak elde değildir ama Rabbim yardım ediyor. Havalar biraz serin geçti. Kadir Gecesi bin geceden daha hayırlı bir gecedir. Rabbimizin bize ihsan ettiği bir gündür. Rabbim bize bu günleri gösterdiği için binlerce şükürler olsun. Allah'ın izniyle bizler Kadir gecemizi yaşayacağız. Yaptığımız ibadetlerin bin kat daha iyisini yapmamız lazım. Çünkü çok mübarek bir gün olduğu için Allah katında daha çok makbul olacağı bir gece olduğu için ibadetlerimize de biraz daha dikkat etmemiz gerekiyor." tavsiyesinde bulundu.

Temizlik işçisi Fevzi Pamuk ise, şöyle konuştu: "Ramazan ayı çok güzel geçti. Bizim açımızdan da güzel geçti, hava güzeldi. Kadir Gecesi'nde bir kaza namazlarımızı kılmak lazım. Hayır ve hasenat yapmamız lazım. Zengin kardeşlerimiz, ağabeylerimiz iyi hasenat yapması lazım. Bizde gücümüzle yapacağız."

Yemeni dikerek geçimini sağlamaya çalışan Fadime Canan da, "Ramazan çok güzel geçti Allah bayramı görmeyi nasip etsin. Ramazan olduğu için insanlar pekte gezmeyi sevmiyor. Bu geceyi namaz kılarak ibadet ederek ve dua ederek geçirmeyi düşünüyorum. Sevdiklerim için Türkiye için herkes için cenabı Allah hayırlı kılsın." temennisinde bulundu.

Sema Korkmaz ve Bahar Karayılan ise, "Herkese hayırlı ve uğurlu olsun. Rabbim tekrar bu zamanlara çıkarmayı nasip etsin. Ramazan ayı çok güzel geçti. Hava da serin, şimdilik güzel gidiyor. Tüm İslam âleminin bayramını kutluyorum." diye konuştular.

Sebze satıcısı Şerif Can ile Emrah Ertok da, "Kadir Gecesi'nde dua etmeliyiz. Kadir Gecesi rahmet ayıdır bin aydan daha hayırlı bir gündür. Mağfiret günüdür. Biz bugünü namaz kılmakla, tespihle ve zikirlerle geçirmeliyiz. Yani bu geceyi daha çok ibadetle geçirmeliyiz. Kadir gecesinde bütün kardeşlerimize dua etmeliyiz. Kadir gecesi tüm İslam âlemine hayırlar getirsin."şeklinde konuştular.

Emekli Ali Yılmaz ile terzi Metin Türkdönmez de, Kadir gecesinin ibadetlerle ve dualarla idrak edilmesi gerektiğini ifade etti. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA) 














































 

Bu haberler de ilginizi çekebilir