• DOLAR 32.571
  • EURO 35.048
  • ALTIN 2426.57
  • ...

DİYARBAKIR - ​ Mercimek tarımı hakkında önemli açıklamada bulunan Diyarbakır merkez Sur ilçe Ziraat Odası Başkanı Mirza Vedat Çiftçi, “Vitamin ve protein bakımından zengin olan mercimeğimiz Avrupa ve Amerika kıtalarına ihraç ediliyor. Oradan GDO`lu yani genetiğiyle oynanan ürünler de Türkiye piyasasına sokuluyor.” dedi.

KALİTELİ MERCİMEĞİMİZ İHRAÇ EDİLİRKEN GDO`LU MERCİMEK İSE İTHAL EDİLİYOR

Avrupa'nın GDO'lu ürünlerinin ihraç edilmemesi gerektiğini belirten Çiftçi, “Var olan kaliteli ürünümüz, bölgemizde insanlarımızca tüketilmelidir. 1970`li yıllarda Kanada ürününü buradan almış. Genetiğiyle oynayıp dünyanın en çok mercimek ihraç eden ülkesi haline gelmiştir. Türkiye`de üretilen 421 bin ton mercimek, ihraç ediliyor. Ancak 100 bin ton mercimek de Kanada`dan Türkiye`ye ihraç ediliyor. Kaliteli mercimeğimiz ihraç edilirken, GDO`lu mercimek ise ithal ediliyor. Biz buna sadece dur demek istiyoruz.” şeklinde konuştu.

MESELE İNSAN SAĞLIĞI VE ÇİFTÇİ EKONOMİSİDİR

Rusya`dan gelen buğdayın da GDO`lu olup olmadığının belirsiz olduğunu ifade eden Çiftçi, yapılan araştırmalar neticesinde Avrupa`dan gelen ürünlerin çoğunluğunun genetiğiyle oynandığının tespit edildiğini söyledi. Sağlık Bakanlığının ve uzmanların bu ürünlerin sağlık yönünden uygun olup olmadığının tespit edilmesi gerektiğinin altını çizen Çiftçi, “Bu ürünler sağlığımıza ne kadar zararlı? Mesele insan sağlığı ve çiftçi ekonomisidir. GDO`lu ürün, genetiğiyle oynanmış, mevsime göre uyarlanmış, tıbbi ortamda ortaya çıkarılan üründür. Yapay yollarla yeni ürünlerin keşfini yapmaya çalışıyorlar. Genetiğiyle oynanmış ürünlerin, dünya genelinde sağlığa zararlı olduğu belirlendi.” ifadelerini kullandı.

MERCİMEĞİN TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİNE DAHİ EDİLMESİNİ İSTİYORUZ

Yetkililere seslenen Çiftçi, “Madem dünyanın en kaliteli mercimeğini biz üretiyoruz. Çiftçilerimizin daha da teşvik edilmesi, destek ve primlerin arttırılması gerekiyor. Ayrıca mercimeğe özel teşvik paketleri verilmesi ve mercimeğin Toprak Mahsulleri Ofisine dahi edilmesini istiyoruz. Çiftçilerimiz modern tarıma yönelmelidir. Çiftçilerimiz eğitim yönünden bilinçlenmelidir. Çiftçilerin ekonomik olarak seviyeleri normalleştirilmelidir.” önerilerinde bulundu. (M. Sıddık Bilge, M. Hüseyin Temel  - İLKHA)