• DOLAR 32.593
  • EURO 34.828
  • ALTIN 2415.25
  • ...
SON DAKİKA
ABD PYD için rejim uçağını vurdu Rusya`dan misilleme tehdidi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ahmet Kurt –İbrahim Sevgili/Doğruhaber

ABD öncülüğündeki koalisyon, PYD öncülüğündeki Suriye Demokratik Güçleri`ni (SDG) vurduğu gerekçesiyle Suriye rejimine ait bir SU-22 savaş uçağının düşürüldüğünü duyurdu. Saldırının ardından Rusya`dan sert tepki geldi. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, saldırıyı ‘saldırgan bir eylem` olarak niteledi. Rusya Savunma Bakanlığı ise 'Suriye hava sahasındaki kazaları önleme memorandumu' kapsamında ABD'yle yapılan işbirliğini askıya aldığını duyurarak, kendi bölgelerinde tespit edecekleri koalisyona ait her türlü hava aracına Rus füze savunma sistemleri tarafından önleme yapılacağını vurguladı.

 ‘SDG`YE BOMBA ATTI BİZ DE VURDUK`

ABD öncülüğünde DEAŞ karşıtı koalisyon tarafından yapılan yazılı açıklamada, geçtiğimiz gün yerel saatle 16.30`da Suriye rejimi yanlısı grupların, Tabka ilçesinin güneyinde SDG`nin elinde bulunan Cedin köyüne yönelik saldırı başlattığı ve birçok SDG mensubunu yaraladığı kaydedildi.

Açıklamada, “Saat 18.43`te bir Suriye SU-22 uçağı Tabka`nın güneyinde bulunan SDG kuvvetlerinin çok yakınına bomba bıraktı ve angajman kuralları gereği ve koalisyon ortaklarının kolektif güvenliği için ABD F/A 18E Super Hornet uçakları tarafından derhal düşürüldü.” ifadesi kullanıldı.

Cedin köyünün Suriye rejimi ile SDG arasında kurulu olan doğu-batı ayrışma bölgesinin iki kilometre kuzeyinde yer aldığı bildirilen açıklamada, koalisyonun rejimle, Rus ve rejim yanlısı kuvvetlerle çatışmak istemediği ancak koalisyonu ve ortaklarını korumak konusunda tereddüt etmeyeceği kaydedildi.

Açıklamada “Tansiyonu düşürmek ve ateşi durdurmak üzere Rus yetkilileri ile temasa geçildi” denildi.

LAVROV: TEK TARAFLI EYLEMDEN KAÇINILMALI

Rusya tarafından ilk açıklama, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov`dan geldi. Lavrov saldırıyla ilgili, “Suriye`nin bağımsızlığı ve toprak bütünlüğüne saygı duyulmalı. Karadaki herhangi bir eylem konusunda Şam`ın onayı alınmalı” ifadelerini kullandı.

“KENDİSİYLE SAVAŞAN ‘TERÖRİST`LERE YARDIM”

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, ABD`nin Suriye uçağını vurmasını 'saldırgan bir eylem' olarak niteledi. Rus basınına konuşan Ryabkov “Suriye ordusunun vurulma olayını endişe ile karşıladık. Suriye ordusuna yönelik bu doğrudan saldırı, tehlikeli bir gerginliğe götürecek bir adım. Washington`ı gelecekte bu gibi yöntemleri kullanma konusunda dikkatli olması yönünde uyarıyoruz” sözlerini kullandı.

Ryabkov şöyle devam etti: “Bu, saldırgan bir eylem ve uluslararası hukukun doğrudan ihlal edilmesinden başka bir şey değil. Bu, terörle mücadele eden bir politika izlediğini belirten ABD'nin, kendisiyle savaşan teröristlere yaptığı bir yardım."

‘KOALİSYONA AİT HER TÜRLÜ HAVA ARACINI VURURUZ`

ABD öncülüğündeki uluslararası DEAŞ karşıtı koalisyonun Suriye uçağını düşürmesi hakkında açıklama yapan Rusya Savunma Bakanlığı ise, 'Suriye hava sahasındaki kazaları önleme memorandumu' kapsamında ABD'yle yapılan işbirliğini askıya aldığını duyurdu.

ABD uçaklarının Suriye ordusuna yönelik tutumunu 'uluslararası hukukun en ciddi ihlali' ve 'saldırganlık eylemi' olarak nitelendiren Rus Savunma Bakanlığı, Rusya`nın kontrol bölgesi olan Fırat Nehri'nin batısında tespit edilecek, savaş uçakları ve insansız hava araçları da dâhil koalisyona ait her türlü hava aracına Rus füze savunma sistemleri tarafından önleme yapılacağını da vurguladı.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir