• DOLAR 32.406
  • EURO 35.247
  • ALTIN 2324.282
  • ...
Kaymakam Safitürk Davası ertelendi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mardin'de Derik Kaymakamı Muhammed Fatih Safitürk'ün katledilmesine ilişkin açılan davanın ikinci duruşması saat 10.00'da başladı. 15 sanığın yargılandığı davada mahkeme bir sonraki duruşmayı 11 Ağustos'a ertelendi.

Mardin 3. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, başka illerdeki cezaevlerinde tutuklu olan sanıklar Tahsin Erdaş, Şerif Mesutoğlu, Mehmet Deniz, Nursel Eser, Ahmet Deniz, Devran Aslan, Fikret Bağı, Fikret Deniz, Vedat Erol, Zinet Erdaş ve Zuhal Dalçin ise Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden duruşmaya katıldı.

Mahkemede savunmalarını yapan tutuklu sanıklardan Zuhal Dalçin, Nursel Eser, Zinet Erdaş, Mehmet Deniz, Ahmet Deniz, Fikret Deniz üzerlerine atılı suçlamaları reddederek, tahliyelerini talep etti.

Tutuksuz sanıklar Abdülkadir Deniz, Mehmet Ali Yazıl, Saime Ateş Mesutoğlu ve Hüseyin İzci de olayla ilgileri ve bilgilerinin bulunmadığını ileri sürdü ve beraatlarını talep etti.

İçişleri Bakanlığı ve Mardin Valiliği yetkili avukatları ile müşteki avukatları, tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devam etmesini talep ederek, tüm sanıklar hakkında şikâyetlerinin sürdüğünü belirtti.

Dosyada eksikliklerin giderilmesini, aynı yerde tutuklu bazı sanıkların başka yerlere nakledilmesini ve patlama sonrasında hastane, adli tıp ve sevk raporlarının araştırılmasını talep etti.

Sanık avukatları da tutuklu ve tutuksuz yargılanan müvekkillerine atılı suçları reddederek, sanıkların tahliye ve beraatlarını talep etti.

Safitürk'ün babası ve eşi görüntülü bağlandı

Kaymakam Safitürk'ün babası Asım ve eşi Ayşegül Safitürk ise mahkemeye görüntülü sistem üzerinden katıldı. Baba Safitürk, "Kim bir mümini bile bile öldürürse onun cezası içinde ebedi olarak kalmak üzere cehennemdir.' ayetini okuyarak suçluların ahirette cezalarını çekeceklerini, bu dünyada da çekmelerini istediklerini kaydetti.

Saldırıdan sonra bir ihmalin olup olmadığının araştırılmasını isteyen Safitürk, "Ben adaletin tesis edilmesini istiyorum. Tüm sanıklar hakkındaki şikâyetim devam ediyor." dedi.

Eşi Ayşegül Safitürk de oğlu ile birlikte mağdur edildiklerini ve şikâyetçi olduklarını kaydetti.

Saldırı önceden biliniyordu

Mahkemede hazır bulunan Safitürk'ün ağabeyi Ali Haydar Safitürk de saldırıdan 13 gün önce kardeşini makamında ziyaret ettiğini hatırlatarak, "Biz makamda çay içtiğimiz sırada belediyede görevli bir kadın, bir saldırı düzenleneceğini ve ağlayarak Kaymakamın öldürüleceğini söyledi. Kardeşimin bu noktada dikkatli olmasını istedim. O da 'tamam' dedi. Buradan ayrıldıktan sonra tekrar Kaymakama sordurdum, 'Onları gözaltına aldırdım' dedi. Bunun araştırılmasını istiyorum. Bir de tutuklu 5 sanık aynı cezaevinde kalıyor. Birleşip aynı ifadeleri veriyorlar. Hepsinden şikâyetçiyiz, şikâyetimiz devam ediyor." diye konuştu.

Duruşma 11 Ağustos'a ertelendi

Mahkeme heyeti, verdiği kısa aranın ardından tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına ve bazı tanıkların da ifadesinin alınmasına karar vererek duruşmayı 11 Ağustos'a erteledi.

Duruşmayı, Mardin Valisi Mustafa Yaman, Derik Kaymakamı Hakan Kafkas, Safitürk'ün ağabeyi Ali Haydar Safitürk ve Trabzon-Mardin Kardeşlik Projesi Koordinatörü Ahmet Külekçi de izledi.

"Suçluların cezasızı bulacağına inanıyoruz"

Davayı takip etmek amacıyla Trabzon'dan Mardin'e gelen heyette bulunan Ahmet Külekçi, duruşma aralarında adliye önünde bekleyen gazetecilere yaptığı açıklamada, şunları söyledi: "Bilindiği üzere Derik Kaymakamımız menfur bir saldırıda hayatını kaybetti. Biz tabi kaymakamımızın şehadete ulaşmasından sonra bu menfur saldırının takipçisi olacağımızı bu davanın takipçisi olacağımızı belirtmiştik. Bugün 2'nci duruşma yapılıyor. Yüce adaletin vereceği karara saygı duyuyoruz. Suçluların cezasızı bulacağına inanıyoruz. Elbette rahmetli şehit kaymakamımızın akan kanı yerde kalmayacaktır. Suçlular mutlaka bulunacaktır. Dolayısıyla bunun yapmış olduğu hem Derik ilçesinde hem Mardin'e yapmış olduğu hizmetler bunun devamı anlamında da bunun şefkati de sevgisi de her zaman sürecektir."

İstenilen ceza

İddianamede, Kaymakam Muhammet Fatih Safitürk'ün katledilmesi ile ilgili 15 şüpheli hakkında 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet ve 54 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

İddianamede yer alan "Önemli tespitler" kısmında, "Olay yerinde yapılan incelemelerde Safitürk'ün makamının karşısında bulunan tuvalet giderinde 10 santimetre altta ışığı yanar vaziyette dışarıdan çok düğmeli olduğu görülen kumanda (verici) olduğu değerlendirilen antenli cihaz bulunmuştur. Güvenlik kameraları görüntülerinde yapılan incelemede binanın arka kısmını çeken kameranın güncel saatten 4 dakika kadar geri olduğu tespit edilmiştir. Makam odasının bulunduğu katın tuvaletinden patlamadan yaklaşık 10 saniye sonra bir çift eldivenin atıldığı görülmüştür. Suikast eylemini gerçekleştiren kişi veya kişilerin saldırının hemen sonrasında tuvaletin camından attıkları eldivenler incelenmek üzere Adli Tıp Kurumuna gönderilmiştir." ifadeleri yer aldı.

PKK adına asıl üst kontrol görevini zabıta görevlisi Vedat Erol'un yaptığı ifade edilen iddianamede, saldırıya ilişkin şüphelilerin birbirini psikolojik olarak motive ettiği vurgulandı. (M. Salih Keskin, Mehmet Aslan - İLKHA) 









Bu haberler de ilginizi çekebilir