• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Yaz sıcağında oruçlu halde tırpan çekiyorlar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bingöl-Sancak beldesine bağlı Yeşilova köyünde oturan çiftçiler, ot biçme döneminin Ramazan ayına denk gelmesine aldırış etmeyerek, hayvanlarının kışlık yiyeceklerinin temini için oruçlu halde ot biçiyorlar.

Bu yıl Ramazan ayının ot biçme zamanına denk gelmesi, güneşin kavurucu sıcağına rağmen çalışan köylüler, oruçlu halde iftar vaktine kadar tırpan çekiyor. Köylüler, hayvanlarının kışlık yiyeceği olan otu biçmek için güneşin kavurucu sıcağında oruçlu olarak tırpan çektiklerini belirtiler.

Tırpanla ot biçmek çok zor olduğunu ifade eden Recep Kılıç, "Bu oruç ayında zor da olsa biçiyoruz. Oruçlu çalıştığımız için bazen gölgede dinleniyoruz. Yüzümüze su atıyoruz. İftara kadar bu şekilde çalışıyoruz. Tırpan zor olduğu için yavaş yavaş yerini ot biçen traktöre bıraktı. Tırpan artık öldü diye biliriz. Ama ancak düz yerleri biçebiliyor. Bazı yerler yine mecburen tırpan ile biçmek zorunda kalıyoruz. " dedi.

Otların biçme vaktinin geldiğini söyleyen çiftçi Mehmet Kuveyçin, en ağır iş tırpanla ot biçmek olduğunu belirterek, şimdiye kadar bileğimle 13 nüfus beslediğini söyledi.

İlerleyen yaşına rağmen mecburen hayvanlarının kışlık yiyecekleri temin için tarlada ot biçtiğini söyleyen Kuveyçin, "Tırpan ile ot biçmek çok zor ve çetindir.  Şimdi bazıları durum iyi olan biçer ve motorla ot biçiyor. Durumu yerinde olmayanlarda tırpan ile biçiyorlar. Ben 75 yaşındayım hala tıpan çekiyorum. Bu yaşa kadar hep bileğimle çalıştım tırpan, çekiç, balyoz, kazma ile on üç nüfusu besledim. Şimdi sadece yanımda bir çocuğum var. Sigortam yok, emekliliğim yok hiçbir şeyim yok. Bir yan gelirde yok. Hayatım boyunca hep bileğim kazandım, çalışamaya da devam ediyorum. Benim yaşımda olanlar bu tırpan işini yapamazlar. Maddi durumum iyi olmadığı için tüm işlerimi kendim yapıyorum." ifadelerini kullandı.

Ameliyat olduğu halde tırpan çektiğini söyleyen Kuveyçin, "Geçen yıl ameliyat oldum ilaç kullanıyorum. Ameliyatlı halde çalışıyorum. Sabah erkenden kalkıp akşama kadar çalışıyorum. Susuz, aşsız bu şekilde biçiyorum bundan daha zor iş var mı? İnsan oruç olmazsa günde 5,6 defa yemek yiyor ve çay içiyor. Bak dudaklarım susuzluktan çatlamış. Valla içim yanıyor. 75 yaşıma kadar hep bileğim çalıştım bu köylülerde şahittir." diye konuştu. (İLKHA) 































Bu haberler de ilginizi çekebilir