• DOLAR 32.563
  • EURO 34.961
  • ALTIN 2441.465
  • ...
Vanlı Esnaf Birleşerek Kredileriyle Pasajlarını Yapabilecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
VAN - Erciş İlçe Kaymakamı Ramazan Fani`nin başkanlık ettiği işadamı ve esnaf, Vali Münir Karaloğlu`nu makamında ziyaret etti. Erciş`in son durumu hakkında bilgi alan Karaloğlu, `Marifet iltifata tabiidir` sözünü anımsatarak "iltifat ederseniz marifet artar. Dolayısıyla iş yapanlara teşekkür etmek lazım." dedi. Deprem sonrası Türkiye`nin dört bir yanında insanların yardıma koştuğunu kaydeden Karaloğlu, destek ve yardımların halen sürdüğünü bildirdi.

Heyeti kabulünden önce de Erciş`e okul yapacak olan, Türkiye`nin önemli yatırım gruplarından biriyle toplantı yaptığını kaydeden Karaloğlu, Erciş Atatürk İlköğretim Okulu`nun yeni bina projesini de heyete gösterdi.

"Yeni Okullar 9 Şiddetindeki Depreme Dayanıklı Binalar Olacak"
Karaloğlu: Japonların binalarda kullanmış olduğu bir sistem ile Atatürk İlköğretim Okulu`nun inşa edileceğini ve 9,5-10 şiddetindeki depremlere dahi dayanıklı olacağını belirterek, "Allah bir daha böyle bir felaket vermesin ama verirse de en azından vatandaşlarımızı bu zorlu dönemde kamu binalarına alma şansımız olur. Dünyada da bu böyledir. Kamu ve okul binaları depreme dayanıklı şekilde yapılır. Ama bizim öyle bir şansımız olmadı. Deprem sonrası herkes başını sokabilecek bir yer bulabilmek için çadırlara yöneldi ve kargaşa meydana geldi. Bizim o dönemde sağlam okullar ve kamu binalarımız olsaydı orada binlerce insanı geçici olarak barındırabilirdik. İhtiyaçlarını vererek insanları 2-3 gün misafir ederken, onlar için çadır kentler oluşturup oraya nakledebilirdik. Ne Van`da ne de Erciş`te böyle bir imkânımız oldu. Eğer bizim Afet Koordinasyon Merkezi ayakta kalmamış olsaydı bizim çalışacak yerimiz bile yoktu. Bundan sonra yapılacak kamu binalarının dayanıklılığı bu açıdan çok önemli." şeklinde konuştu.

Erciş`te devam eden ve TOKİ tarafından yaptırılan deprem kalıcı larının kaba işlerinin nisan ayında bitirilmesinin planlandığını kaydeden Karaloğlu: "TOKİ`nin inşaatlarını en erken bitirme zamanı, ortalama 18-20 aydır. Ama burada özel bir durum var. Ve yüklenici firma yetkilileri de işlerini zamanında bitirmek için büyük bir gayret sarf ediyorlar." dedi.

"İşyeri Ağır Hasarlı Olan 10 Esnaf Birleşerek Kredileriyle Pasaj Yapabilirler"
Depremde ağır hasarlı olan işyerlerine verilecek 50 bin TL krediyi toplu olarak kullanmak isteyenlere bu şekilde de verilebileceğini kaydeden Karaloğlu: "10 veya 15 tane işadamı bir araya gelerek ortak bir işyeri veya pasaj yapmak istiyorsa toplanarak ortak kredi kullanıp o işyerini yapabilirler. Ama projeyi de belediyeden onaylatma zorunluluğu var. Mevcut işyeri veya şehir merkezinin herhangi bir yerinde de yapabilir. İstediği yerde yapabilir. Onda bir sorun yok. O krediyi kullanmak için tek şart; işyerinin ağır hasarlı olmasıdır. 50 bin TL`lik kredi; 2 yıl ödemesiz, 10 yıl ödemeli yıllık yüzde 4 faizle geri ödemesi olacak. Bu şekilde kullanılacak kredilerle şehir merkezinde çok katlı işyerleri çok daha kısa sürede ayağa kalkabilir. Bunu Erciş`te kullanmak daha kolay. Çünkü ağır hasarlı işyeri sayımız daha fazla" diye konuştu.

Fikret Özkan - İLKHA
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir