• DOLAR 32.37
  • EURO 34.992
  • ALTIN 2325.42
  • ...
Romanya yeni siyasi krizin eşiğinde
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İktidardaki Sosyal Demokrat Parti (PSD) lideri Liviu Dragnea, alınan karardan sonra yaptığı basın toplantısında, "Başbakan Grindeanu`nun görevinden istifa etmemesi siyasi durumu zora sokar. Eğer sosyal demokratların desteğini çekme kararına saygı duyarsa Cotroceni Sarayında gerçekleşecek istişarelerle yeni başbakan belirlenmiş olur." dedi.

PSD icra komitesi, Başbakan Grindeanu`nun partiden ihraç edilmesi kararının kabul edilmesi ile birlikte, Grindeanu`nun görevinden istifa etmemesi durumunda, gelecek hafta Romanya parlamentosuna gensoru önergesi verilmesi kararını da oy birliğiyle kabul etti.

Başbakan Grindeanu, Dragnea`nın açıklamasının ardından akşam saatlerinde başbakanlık binasında yaptığı basın açıklamasında, “Bugün benim için üzücü bir gün. PSD lideri Dragnea`nın baskısıyla partiden ihraç edildim. Verdiğim rahatsızlıktan dolayı her ne kadar Dragnea benden kurtulmaya çalışsa da sosyal demokrat partiliyim ve öyle de kalacağım. Şu anda Dragnea tüm partiyi ele geçirmek istiyor. 15 Haziran tarihi Dragnea, ülke çıkarlarına karşı ve kendi partisine karşı gelerek meşru bir hükümeti yıkma kararı olan kişi olarak anılacak. Tarih, bugünü ayrıca, Liviu Dragnea`nın daha fazla güç istediği için basit bir nedenden dolayı kendi hükümetine karşı gensoru önergesi verme kararı aldığını yazacak." dedi.

İstifa etmeyeceğini belirten Grindeanu, "Önce Dragnea istifa etsin, sonra ben ederim." şeklinde konuştu.

İhraç kararının ardından Başbakan Grindeanu, Facebook hesabından yaptığı açıklamada, "20 yıldan fazla süredir Sosyal Demokrat Parti'nin içindeyim. Parti için yapılan her şeye, her karara saygım var. Romanya Cumhurbaşkanının yine Sosyal Demokrat Parti'den bir aday göstereceğine emin olmak istiyorum. Sonrasında ben istifamı sunarım. Sosyal demokratların hükümeti kaybetme riski var. Ve tüm gücü Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis`e devreceğiz. Bu durumu kabul edemeyiz. Partide çalışan ve partiye inananların bir araya gelerek geniş kapsamlı bir toplantı yapmayı öneriyorum. Bugünkü kararı iyi tartmanızı istiyorum. Romanya`ya karşı bir görevimiz var. Partimiz her zaman istikrarın adresi olmuştur. Bizi iç krizleri olan parti olarak tanımlayamazlar." ifadelerine yer vermişti.

PSD'de dün yapılan ve 5 saatten fazla süren toplantıda, parti üyeleri oy birliğiyle hükümete desteklerini çekmeye karar vermişti.

Parti yetkilileri, yaptıkları açıklamada, Başbakanlık görevini 6 aydır sürdüren Grindeanu'nun partinin programını uygulamada başarısız olduğunu belirtmişti.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir