• DOLAR 32.509
  • EURO 34.583
  • ALTIN 2498.336
  • ...
Ergani Eğitim Bir-Sen`de İstifa Depremi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
DİYARBAKIR - Ergani`de son yapılan Eğitim Bir-Sen seçimlerinden sonra onlarca öğretmenin sendikadan istifa edeceği iddia edildi. Bilindiği üzere Eğitim Bir-Sen önceki başkanı Ahmet Erbay`ın İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü olmasıyla seçim yapılmış ve Mehmet Yıldırım 4 oyla başkan seçilmişti. Akabinde yönetimdeki mevcut 7 üyeden 3 üyenin istifa etmesiyle Diyarbakır Eğitim Bir-Sen, yönetimi feshederek seçim sürecini başlatmıştı. 3 üyenin seçim kararını imzalamadan istifa etmiş olmaları tartışmalı seçim sürecini başlatmıştı.
 
İddialara göre Eğitim Bir-Sen İl yönetimi seçim boyunca taraflı davranmış, üyeleri bir adayı desteklemeye yönlendirmiş ve neticede kendi istedikleri adayın seçilmesini sağlamıştı. Yine iddialara göre mevcut 7 üyeden 3 kişinin istifa etmesiyle seçime gerek olmadığı halde, sendikanın il yönetimi seçim kararı alarak sendika tüzüğünün ilgili maddelerini ihlal etmiş bulunuyordu.
 
İstifa eden üyelerin kendilerini destekleyen öğretmenleri yönetim yetkileri kendilerinde olmadığı halde sendika modül şifresini kullanmaya devam ederek sendikaya üye yaptıkları, YİBO Müdürü İzzettin Zengin`in okulun arabasıyla köylerdeki sendika üyesi öğretmenleri seçimin yapıldığı öğretmenevine getirdiği, 4/C kapsamındaki kimi tekel çalışanlarının sendikalı yapılıp oy kullanmalarının sağlandığı da iddialar arasında.
 
Yine tarafsız olması gereken Ergani Milli Eğitim Müdürü Yasin Yıldız`ın kendilerini telefonla arayan kimi üyelere Cihan Çuçi`ye oy vermesi yönünde görüş belirttiği, Eğil Milli Eğitim Müdürlüğünden kimi yöneticilerin sendika seçimlerinde üyeleri yönlendirdiği iddiaları konuşulur oldu.
 
Dillendirilen söz konusu iddialarla ilgili olarak görüşlerine başvurduğumuz Ergani Kenan Evren İlköğretim Okulu Müdür Yardımcısı ve Ergani Eğitim Bir-Sen Başkanı Cihan Çuçi "Seçim sürecinde kimi öğretmenleri sendikaya üye etmeye çalıştığım söyleniyor. Bu doğrudur; fakat Diyarbakır Sendika yönetimi şifreyi değiştirdiği için ben üyeleri kayıt yapamadım. Mehmet Yıldırım da üye yapamadı." şeklinde konuştu. İstifa etmeleriyle ilgili olarak da "yaptığımız seçim resmi değildi, sadece üyelerin görüş bildirmesi sonucu Mehmet Bey 4, ben 3 oy aldım. Sonrasında istifa ettik" şeklinde konuştu. Diyarbakır Sendika yönetiminin kendisini desteklediği iddiaları için de "Diyarbakır`dan kimse beni direkt olarak desteklemedi, bu konuda bana sözlü olarak görüş bildirmedi. Aksine Ergani`de Ahmet Erbay`ın Mehmet Yıldırım`ı desteklediği biliniyor." şeklinde konuştu.
 
Cihan Çuçi`nin seçimin resmi olmadığını belirtmesine rağmen kendi listesinden yönetime giren Cebrail Öz ve İzzettin Zengin`in Mehmet Yıldırımı tebrik ettikleri, hazırlanan seçim tutanaklarının imzalamayarak istifa ettikleri biliniyor.
4/C statüsündeki kimi Tekel çalışanlarının oy kullandığı iddiası üzerine görüştüğümüz Mehmet Yıldırım; "Öğretmenlerin ve bilim camiasındaki çalışanlar haricindeki memurların sendikaya üye olmaları ve oy kullanmaları mümkün değildir. Buna rağmen geçici olarak kimi tekel işçilerinin sendikaya üye yapılıp oy kullandıkları görülmüştür. Bu konuda belgeler ben de mevcuttur" şeklinde konuştu.
 
İddialarla ilgili olarak görüşlerine başvurmak üzere makamında ziyaret ettiğimiz İlçe Milli Eğitim Müdürü Sayın Yasin Yıldız sorularımızı yanıtladı. "Söz konusu seçimde tarafsız olmanız gerekirken; hakkınızda üyeleri yönlendirdiği şeklinde iddialar var" şeklindeki soruya Yıldız; seçim süresince Ahmet Erbay`la birlikte seçimde tarafsız olmak üzere konuştuklarını ve bunu da son ana kadar sürdürdüklerini bildirdi. Kimseyi yönlendirmediği, bu konuda en ufak bir çalışma bile yapmadıklarını söyleyen Yıldız "Beni telefonla arayan üyelere Cihan Çuçi`yi tavsiye ettim" sözlerinin seçimde taraf olma ve bir adayı destekleme olarak nitelendirilmemesi gerektiğini belirtti.
 
İl yönetiminin Ergani sendika yönetimini feshetmesi konusunda konuşan Yıldız; "Sendikanın İlçe Yönetimini fesh etme hakkı saklıdır. Üyelerin istifası veya yönetimin başarısız olması gibi nedenlerden dolayı yönetim feshedilebilir" şeklinde konuştu.
 
Seçim boyunca kimseyi yönlendirmediğini, bu tartışmaları doğru bulmadığını sözlerine ekleyen Yıldız son olarak; "iddialarla ilgili tüm tarafların görüşlerine başvurduğu için İlke Haber Ajansını tebrik ediyorum" şeklinde konuştu.
Tüm bu iddialarla ilgili olarak Mehmet Yıldırım ve Yönetim Ekibi bir yazı yayınladı. Kamuoyuyla paylaşılan yazıyla bu süreçten rahatsız olunduğu, topluca istifa edileceği ve gerekli görüldüğü takdirde yeni bir oluşumla sendikal faaliyetlere devam edilebileceğinin sinyalleri verildi.
 
Veysi Buran - İLKHA

 

İşte o yazının tamamı:
ERGANİ EĞİTİM BİR-SEN DE TOPLU İSTİFA

13.02.2012 Tarihinde Ergani İlçe Temsilcisi Ahmet Erbay`ın istifa etmesiyle boşalan temsilcilik yönetimine yapılan yönetici seçiminde, Mehmet Yıldırım 7 üyeden 4`ünün oyunu alarak başkan seçilmiş, yönetimde bulunan 3 üyenin kararı imzalamadan istifa etmesiyle seçim sürecine girilmişti.

22.02.2012 tarihinde yapılan seçim, öncesinde yaşananlar aydınlanmayı bekleyen pek çok iddiayı da beraberinde getirmiştir;

İlçe temsilcisi Ahmet Erbay`ın istifasıyla beraber yapılan seçimde adayımız Mehmet Yıldırım 4, Cihan Çuçi 3 oy almıştır. Adayımızı desteklemeyen Cebrail Öz ve İzzettin Zengin adayımızı tebrik etmiş, "çok demokratik bir seçim oldu" diyerek duygularını ifade etmişlerdir. Ama aynı şahısların Cihan Çuçi`yle beraber seçim kararına imza atmadan yönetimden istifa etmeleri kafa karışıklığına neden olmuştur.

 Yine seçim sonrası 3 üyenin istifası sendika tüzüğü gereği feshi gerektirmediği halde, il yönetimi fesih kararını alarak bizleri bir kez daha şaşırtmıştır.

13 Ocakta yapılan seçimin tutanaklarının Diyarbakır`a ulaşmadan önce Cihan Çuçi`nin "Şubatın sonunda seçim olacak" sözleri, seçim sürecinin önceden başlatıldığının bariz göstergesidir.

 Yönetimden istifa eden sendika üyesi Cihan Çuçi`nin üyeleri kayıt eden modül şifresini kullanmaya devam etmesi, yetkisi olmadığı halde yetkili gibi davranması kafaları karıştırmıştır. Bu konuda görüştüğümüz Ankara Eğitim Bir-Sen Personel başkanlığının "İstifa eden bir adayda nasıl modül şifresi bulunur, bunun hesabını soracağım" dediği halde bugüne kadar bu konuda herhangi bir adım atılmış değildir.

 Diyarbakır Eğitim Bir-Sen başkanı Yunus Memiş`in Ergani`deki sendika üyesi bazı öğretmenleri telefonla arayarak kendini Sendika Başkanı olarak tanıtıp Cihan Çuçi`ye oy istemesi, bizce tarafsız olması gereken İl sendika yönetiminin tarafsızlığına gölge düşürmüş, meşruiyetini tartışılır hale getirmiştir.

 Cihan Çuçi`nin listesinden seçime giren Yatılı İlköğretim Bölge Okulu müdürü İzzettin Zengin`in okulun arabasıyla köyleri dolaşıp kendi adayları için oy istemesi ayrıcı tartışma konusudur.

 Ayrıca seçimde oy kullanan kimi adayların 4/C li olduğunun tespit edilmiş olması, seçimi kazanmak için hukuksuzluk yapıldığını göstermektedir.

 Bütün öğretmenleri temsil eden, tarafsız olması gereken Ergani İlçe Milli Eğitim Müdürü Yasin Yıldız`ın kendisini telefonla arayan birkaç üyeye Cihan Çuçi`yi önermesi seçim sürecinin baştan beri şaibeli olduğunu bir kez daha gözler önüne sermiştir.

Tüm bu yaşananlar seçim sürecinin başından beri planlı bir şekilde aleyhimize işletildiğini, hukuksuz uygulamalarla seçilmemizin engellenmeye çalışıldığının ve sonunda bunun başarıldığını belirtmek isteriz.

Biz de bu haksız ve hukuksuz uygulamalara tepkimizi belirtmek üzere bizlere gönül vermiş sendika üyesi arkadaşlarımızla birlikte istifa edeceğimizi, gerekli gördüğümüz takdirde yeni bir sendikal çalışmayla faaliyetlerimize devam edebileceğimizi kamuoyuna paylaşma gereği duyduk.

Kamuoyuna duyurulur...
Mehmet Yıldırım ve Yönetim Ekibi

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir