• DOLAR 32.331
  • EURO 34.994
  • ALTIN 2297.427
  • ...
Putin: ABD`nin yeni yaptırım hamlesi mantıksız
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MOSKOVA (AA) - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, başkent Moskova`da geleneksel olarak düzenlenen “Direk Hat” adlı programda halktan gelen soruları yanıtladı.

ABD Senatosu`nun, Rusya`ya yaptırım uygulanmasını öngören yasa tasarısını onaylamasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Putin, Rusya`nın tarih boyunca yaptırımlara maruz kaldığını hatırlatarak, söz konusu yaptırımların Rusya ile rekabette avantaj sağlamak için kullanıldığını da iddia etti.

ABD`nin Rusya`ya yönelik yeni yaptırım hamlesinin de “mantıksız” olduğunu savunan Putin, “Bu yaptırımlar ABD`nin yerel politikalarında yaşanan çekişmeye işaret ediyor.” dedi.

Rus ekonomisinin yaptırımlardan etkilendiğini, ancak bu etkinin sınırlı olduğunu belirten Putin, “Ekonomimiz yaptırımlar nedeniyle yüzde 1`lik bir büyüme kaybı yaşıyor. Maddi kaybımız ise yaklaşık 50 milyar dolar civarında. Yaptırım uygulayan ülkelerin kaybı ise 100 milyar doları geçti.” ifadelerini kullandı.

Putin, yaptırımlar sayesinde tarım gibi farklı alanlarda Rus sanayisinin gelişme gösterdiğini dile getirerek, “Yaptırımlar beynimizi biraz daha çalıştırmamızı sağladı.” dedi.

"FBI eski Direktörü Comey'e siyasi sığınma vermeye hazırız"
Putin, Rusya-ABD ilişkilerine dair bir soru üzerine, Washington'u düşman olarak görmediklerini ve birçok alanda iş birliğini yapmaya hazır olduklarını söyledi.

Eski Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Direktörü James Comey'in ABD Kongresinde ifade vermesine ilişkin bir soruya cevap veren Putin, Comey'in Rusya'nın seçimlere siber saldırı ile müdahale ettiğine dair kanıt sunamadığını belirtti.

Comey'in istihbarat şefi gibi değil de bir görüşü savunan aktivist gibi davrandığını söyleyen Putin, "Eğer Comey'e ifadelerinden ötürü soruşturma açılırsa ona Rusya'da siyasi sığınma hakkı vermeye hazırız." dedi.

"Rus ordusunun Suriye elde ettiği muharebe deneyimi paha biçilemez"

Putin, Rusya'nın Suriye'deki askeri operasyonlarının yeni nesil silahların test edilmesi ve ordunun muharebe deneyimi açısından önemli gördüklerini söyledi.

Askeri savunma sanayinin yeni nesil silahların Suriye'de gerçek savaş şartlarında nasıl çalıştığını görerek analiz yaptığını anlatan Putin, "Silahlı kuvvetlerin yeni nesil silahlar kullanarak elde ettiği muharebe deneyimi ise paha biçilemez. Silahlı kuvvetlerin başka bir nitelik kazandı. Yeni kurulan bazı birlikler ilk defa kullanıldı." diye konuştu.

Öte yandan Putin, Arktik bölgesinin ekonomik ve askeri olarak Rusya için stratejik öneme sahip olduğuna vurgu yaparak, bölgedeki çıkarlarını korumak için önlemler almaya devam edeceklerini ifade etti.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir