• DOLAR 32.591
  • EURO 34.834
  • ALTIN 2513.863
  • ...
`ABD, Suriye`de yeni bir üs kurdu` iddiası
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Reuters'ın haberine göre, Suriye'nin güneydoğusundaki çöl bölgesinde bulunan muhalifler, ABD'nin bu bölgedeki askeri varlığını artırarak yeni bir askeri üs kurduğunu ve bu durumun ABD askerleri ile İran destekli ve Esad yanlısı milisler arasında karada çatışma ihtimalini güçlendirdiğini söylediler.

Amerikan özel kuvvetlerine ait askerler, geçen yıl Suriye ile Irak arasında stratejik önemi olan karayolu üzerindeki Tanf sınır kapısında konuşlanmıştı. Amerikan güçleri, DEAŞ militanlarının elinden bölgeyi almaya çalışan isyancılara askeri destek sağlıyor.

Amerikan desteği alan Suriyeli isyancılara karşılık, Beşar Esad rejimine destek veren güçler de aynı bölgede DEAŞ'ın elinden toprak almak için ilerliyor.

Son haftalarda birkaç kez, ABD önderliğindeki koalisyonun uçakları, Esad yanlısı birliklerin ilerlemesini durdurmak için bu güçlere ateş açtılar. Washington bu saldırıların öz savunma olduğunu söylüyor.

"ABD, YENİ BİR ÜS KURDU"

ABD'den destek alan Maghavir el Thawra adlı militan grubun sözcüsü Ebu el Taher dün Reuters'e yaptığı açıklamada, Amerikan askerlerinin ilk konuşlandıkları Tanf'tan 60-70 km kuzeydoğuya ilerleyerek yeni bir üs kurduklarını söyledi.

Reuters'e bilgi veren bölgedeki istihbarat kaynakları, Amerikan ordusunun son günlerde Ürdün'den Tanf'a uzun menzilli roket atar sistemleri getirerek kurduklarını söylediler. Bu gelişme, Suriye'nin güneyinde ABD'nin ilk kez askeri varlığını bu ölçüde büyütmesi anlamına geliyor.

Kaynaklar, HIMARS (yüksek mobilite topçu roket sistemi) adı verilen sistemle 300 km uzaklığa füze fırlatılabildiğini ve Suriye'de ilk kez kullanılan bu sistemin daha önce Türkiye ve Ürdün'den yapılan atışlarla terör örgütü DEAŞ militanlarını vurmak için kullanıldığını söylediler.

ABD YALANLADI

Koalisyon sözcüsü Albay Ryan Dillon ise Amerikan birliklerinin yeni bir üs kurduğunu yalanladı. Dillon, koalisyon güçlerinin bazen Tanf dışında militanlarla birlikte devriye veya eğitim çalışması yaptıklarını ve bu misyonların günlerce veya haftalarca sürebildiğini söyledi. Dillon, "Tanf garnizonu geçici bir üstür ve DEAŞ'a karşı savaşmaları ve yenmeleri için ortağımız olan güçlerin eğitildiği yerdir. Burası, güney Suriye'de koalisyon güçlerinin bulunduğu tek noktadır" dedi.

Ebu el Taher ise, Amerikan özel kuvvetleri askerlerinin artık Tanf'ın 100 kilometre uzağına kadar olan alanı denetlediklerini söyledi. Taher, hem Tanf üssüne hem de yeni kurulan Zakf üssüne yeni özel kuvvetler askerlerinin geldiğini ve Amerikalıların isyancılara yeni silahlar verdiklerini söyledi.

"AYLAR ÖNCESİNDEN İNCELEMELER YAPTILAR"

Taher, "Yeni üs için aylar öncesinden incelemeler yaptılar ama artık üs resmen devrede. İnşaatı tamamlandı ve genişletildi. Allah'ın izniyle birkaç gün sonra Tanf üssü gibi olacak" dedi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir