• DOLAR 32.59
  • EURO 34.824
  • ALTIN 2502.174
  • ...
Hamas`a karşı otel savaşı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İslamî Direniş Hareketi (Hamas) geçen Mayıs ayı başında yeni vizyon belgesini duyurmak için düzenleyeceği basın toplantısı davetiyelerini on gün önce hazırladı. Bu davetiyelerde basın toplantısının 1 Mayıs tarihinde akşam saat 18:45`te Doha`daki City Centre Rotana Hotel`de yapılacağı ifade edildi.

Ancak bu davetin ardından Hamas ikinci kez davetiye bastırdı. 30 Nisan`da bana ulaşan ikinci davetiyede basın açıklamasının yine aynı tarihte ama bir başka otelde, InterContinental Doha Oteli`nde yapılacağı belirtiliyordu.

İlk bakışta bu değişikliğe güvenlik önlemlerinin sebep olduğunu düşündüm. Ancak aynı günün akşamında meydana gelen son değişiklik birçok soru işaretinin oluşmasına neden oldu. Aynı gün konferansı düzenleyenler “Değerli ziyaretçi, InterContinental Oteli`nin idaresinin konferansa ev sahipliği yapamayacakları konusunda mazeret beyan etmesi üzerine konferansı Pazartesi akşam 20:45`e ertelemek zorunda kaldık. Konferans Sheraton Otel`de yapılacaktır” mesajını gönderdiler.

Üçüncü kez yapılan bu değişiklik beraberinde birçok soru işaretini daha getirdi. Hamas Siyasi Birimi Başkanı İzzet Er-Reşak ile karşılaştığımda, “İzzet bey, oteli değiştirmeyeceğinizden emin misiniz?” demem üzerine İzzet bey gülümseyerek “umarım” cevabını vermişti.

“Neden yeri birkaç kez değiştirdiniz? Güvenlik nedeniyle mi yaptınız?” diyerek yönelttiğim sorulara kendisi “Hayır, kesinlikli güvenlikle ilgili değil. Sorun otellerden kaynaklanıyor” dedi.

Sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bütün hazırlıklar konferansın Rotana Hotel`de düzenlenmesi için yapılıyordu. Ancak iki gün kala konferansa tahsis edilen salonda kaza olduğunu söylediler. Büyük bir avizenin düştüğünü, buranın tamire ihtiyacı olduğunu ve birkaç gün alacağını iddia ettiler. Daha sonra bu haberin asılsız olduğu ortaya çıktı. Otel idaresi Hamas`ı ağırlamamak için bir mazeret uydurmuştu o da avizeydi. Bundan sonra InterContinental Otel ile anlaştık ve her şeyi düzenledik. Ancak konferanstan birkaç saat önce otel yetkilileri konferansa ev sahipliği yapamayacakları konusunda özür beyan ettiler. Bunun sebebini sorduğumuzda ise hiç kimse bize asıl sebebi anlatmadı. Ancak daha sonra öğrendik ki bütün bunlar dışarıdan gelen baskıların sonucuydu. Belki de talimat InterContinental`ın Amerika`daki merkezinden gelmişti, bilemiyoruz. Sonra Sheraton Otel`de yapmaya karar verdik.”

Bu bilgiler bende saklı kaldı. Bu bilgiler, Birleşik Arap Emirlikleri`nin Washington büyükelçisi şımarık çocuk Yusuf El-Uteybe`ye ait sosyal medya hesabından çalınan bazı mesajların basına sızdırılmasıyla teyit edildi. Bu bilgiler arasında, El-Uteybe`nin Hamas`ın Doha`daki konferansıyla ilgili bilginin de olduğunu görünce doğrusu şok oldum.

Mesajlarda El-Uteybe ile ABD eski başkanı Corc Bush`un yardımcısı Dick Cheney`in danışmanı John Hannah arasında yapılan görüşmelerde Doha`daki otellerin Hamas`ın konferansına ev sahipliği yapmayı reddetmelerindeki baskılarından bahsediyor. Hannah şu anda Birleşik Arap Emirlikleri ile müttefik olan Siyonist demokrasisini savunan kuruluşun başındaki en önemli yöneticilerinden biridir. Kuruluş Amerika`da İsrail`i destekleyen en önemli lobilerden sayılıyor.

Burada şöyle bir soru akla geliyor:

Birleşik Arap Emirlikleri Hamas`a karşı başlatılan savaşla meşgulse ve Hamas`ın iki saatliğine kiralayacağı bir salon işi gibi basit bir meseleye bile müdahale edecek kadar Hamas ile savaşmaya girmişse, Siyonist işgal rejimi İsrail`in Hamas`a yönelik başlatacağı bir savaşta neler yapmaz ki?

Ahmed Mansur

Filistin Enformasyon Merkezi

Bu haberler de ilginizi çekebilir