• DOLAR 32.613
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2523.074
  • ...
Bakü-Tahran Arasında israil Krizi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Azerbaycan’ın israil’den yüklü miktarda silah satın almasının ardından İran, Tahran’daki Azeri büyükelçiyi çağırarak konu hakkında açıklama istedi.
 
İran daha önce de Mossad ajanlarının Azerbaycan topraklarında faaliyetlerde bulunduğunu öne sürerek Azeri büyükelçiyi çağırmıştı.
 
İran Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesi üzerinden yapılan açıklamada, "Azerbaycan’ın, Siyonist rejiminden (israil) 1.5 milyar dolar değerinde askeri teçhizat satın aldığına dair basında çıkan haberlerin ardından Tahran’daki Azeri büyükelçiden konu ile ilgili resmi açıklama istendi" diye duyuruldu.
 
Açıklamada, Azeri Büyükelçi Cevanşir Ahundov’un “Silahların işgal olunmuş Azerbaycan topraklarının kurtuluşu için satın alındığını ve üçüncü bir ülke ve özellikle İran’a karşı kullanılmasına izin verilmeyeceğini" söylediği kaydedildi.
 
israil’in Azerbaycan’a insansız hava araçları, uçaksavar ve füze savunma sistemleri sattığı birkaç gün önce basına yansımıştı.
 
Bu olayla birlikte İran, Azeri Büyükelçiyi son bir ay içinde ikinci kez bakanlığa çağırmış oldu.
 
Son dönemde Azerbaycan`ın israil`le askeri ilişkilerinde önemli bir yoğunlaşma olması dikkat çekiyor. Son silah satım anlaşmasının da israil`in İran`a karşı tehditlerini artırdığı bir döneme denk gelmesi önem taşıyor.
 
Diğer yandan israil`le askeri işbirliğini geliştiren Azerbaycan, İran tarafından sert bir şekilde eleştiriliyor. Şubat başlarında İran Dışişleri Bakanlığı, İranlı nükleer fizikçilere suikast düzenlediğini iddia ettiği israil ajanlarının Azerbaycan üzerinden ülkeye girdiğini söyleyerek, Azerbaycan`ı suçlamıştı.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir