• DOLAR 32.319
  • EURO 35.121
  • ALTIN 2295.429
  • ...
ABD ve Koalisyon güçleri sivilleri katletti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

(AA) - Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu, ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonun DEAŞ kontrolündeki Rakka'ya düzenlediği hava saldırılarında 300 sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Komisyon Başkanı Paulo Sergio Pinheiro ile Komisyon üyesi Karen Koning Abuzayd, BM Cenevre Ofisi'nde ortak basın toplantısı düzenledi.

Suriye'deki sivillerin durumunu genel olarak "oldukça kritik" şeklinde değerlendiren Pinheiro, "Bazen, (Rakka'da) DEAŞ'ın kontrolünde yaşayan bir sivil toplum olduğu gerçeğinin insanlar tarafından unutulduğu izlenimini ediniyoruz." dedi.

Pinheiro, Suriye'de şiddetin azaldığı bölgelere yönelik insani yardım ulaştırma konusunda büyük hayal kırıklığı yaşadıklarını vurguladı.

Saldırılar "fazla aşırı"

Rakka'da koalisyon hava saldırılarının yoğunlaştığına dikkat çeken Pinheiro, söz konusu saldırıları "fazla aşırı" bulduğunu kaydetti.

Pinheiro, basın toplantısından önce BM Cenevre Ofisi'nde devam eden BM İnsan Hakları Konseyinin 35. oturumunda yaptığı konuşmada da Rakka'ya düzenlenen hava saldırılarının siviller açısından "sarsıcı" olduğunu söyledi.

Koalisyonun hava saldırıları ve PYD/PKK karadan saldırılarının sadece sivil ölümlere yol açmadığına işaret eden Pinheiro, ayrıca 160 bin sivilin evlerinden kaçarak yerlerinden edilmesine neden olduğunun altını çizdi.

Pinheiro, 4-5 Mayıs'ta Astana toplantısında "çatışmasızlık bölgeleri" oluşturulmasını öngören Rusya, Türkiye ve İran'ın imzaladığı muhtırayı da "çok olumlu bir adım" olarak nitelendirdi.

"Hava saldırılarında 300 sivil öldü"

AA muhabirinin Rakka'daki sivil kayıplara ilişkin sorusu üzerine Komisyon üyesi Abuzayd, komisyon olarak sadece koalisyonun hava saldırılarını kayıt aldıklarını söyledi.

Abuzayd, "(Hava saldırıları sonucu) Sadece Mansoura köyünde 200 olmak üzere toplam 300 sivil öldü." dedi. Abuzayd, "sivil ölümlerin ne zaman gerçekleştiğini biliyor musunuz?" sorusuna, "Üzgünüm, bilmiyorum." yanıtını verdi. Bir komisyon yetkilisi ise sivil ölümlerin mart ayından bu yana gerçekleştiğini ileri sürdü.

ABD'nin öncülük ettiği Birleşik Görev Gücü Doğal Kararlılık Operasyonu, Rakka (kent merkezine yönelik) operasyonunun 6 Haziran itibariyle başladığını duyurmuştu.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir