• DOLAR 32.571
  • EURO 35.047
  • ALTIN 2427.984
  • ...
Bingöl depreminde evleri hasar gören vatandaşlardan yetkililere çağrı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bingöl'de 1 Mayıs 2003'te yaşanan 6,4 büyüklüğündeki depremde 200'ü aşkın kişi hayatını kaybetmiş, yüzlerce kişi yaralanmış, binlerce ev de hasar görmüştü.

Yaşanan depremde evleri hasar gören Sancak Beldesi sakinleri, aradan geçen 14 yıla rağmen mağduriyetlerinin sürdüğünü belirterek yetkililerden yardım istediler.

Bingöl Sancak beldesinde yaşanan depremlerden dolayı evlerine ağır hasarlı raporu verildiğini anlatan Barcadurmuş ve Altun aileleri, daha sonradan bu raporunun iptal edildiğini, başka gidecek yerlerinin olmadığı için yıkılmaya yüz tutmuş evde yaşamlarını sürdürdüklerini ifade ettiler.

1 Mayıs 2003 Bingöl depreminde evlerinin oturulamaz rapor verilmesine rağmen kendilerine yeni bir ev yapılmadığını ifade eden Fatma Barcadurmuş, "Evimiz depremde bu hale geldi. En ufak sarsıntıda gidip geliyor.  Başka evim olmadığı için burada mecburi olarak kalıyorum iki kızımla beraber.  1958'den kalma çok eski bir ev içindeyiz. Ne yapayım nereye gideyim? Çocuklarımın hepsine burada baktım, burada büyüttüm. Yaşlandım hastayım. Daha önce deprem dolayısıyla evimiz zarar gördü geldiler ‘burası tehlikeli çıkman lazım’ dediler. Madem bana öyle diyorlar bana ev yapsınlar öyle çıkayım. Korku içinde yaşıyoruz." ifadelerini kullandı.

İkamet ettiği evinin 1970, 2003 ve 2016'da Bingöl sınırları içerisinde yaşanan depremlerden etkilendiğini aktaran İzzet Artunlu,  özellikle 2003'teki depremde kendi evi başta olmak üzere, Sancak Beldesinde 18 evin ağır hasarlı olarak belirtilmesine rağmen sonradan bu kararın iptal edildiğini iddia etti.

Artunlu, "Geçen yıl Kiğı depremi evim tekrar zarar gördü. AFAD ekipleri gelip eve orta hasar verdikten sonra taş duvar olduğu için ağır hasar verdiler.  Ev 'oturulamaz' dediler ve ‘içinde oturmayın’ dediler. Oturmayıp nereye gideceğiz? Yani bu taş duvar hasarlı evin altında kalıp ölmemiz mi isteniyor?" diye belirtti.

6 nüfuslu olduklarını aktaran Artunlu, "İki öğrencim var üniversitede durumum ortada. Gerçekten Sancakta torpili olanlara Bingöl merkezde ev çıktı. Ev şuan kullanılamaz halde biraz evinde ve dışında yama tadilat yaptım. Ama ufak bir sarsıntıda hepsi yıkılır." dedi.

2003 depreminde en çok mağdur edilen Sancak bölgesi olduğunu ifade eden Artunlu, "Yani TIR’larca Kızılay ve hayırseverlerin gönderdiği yardımlar hepsi Kuzey ilçelere değil de diğer bölgelere, Bingöl merkez ve diğer merkeze yakın ilçelere gidiyordu. Bize çadır vermediler, naylonun altında çoluk çocuk yaşıyorduk. 2003 depreminde Sancak merkezde 18 evin ağır hasarlı yazılmasına rağmen sonradan iptal edildi. Nedir ki gariban insanlardır. Gerçekten öyle idi. Gidip araştırsınlar raporlarda evimiz var. Ağır hasarlı mı değil mi? baksınlar." İfadelerini kullandı.

Oturdukları evin ağır hasarlı ve oturulamaz olduğunu ifade eden Artunlu, "Diyorlar ki evin DASK’ı yok. Ben bu taşları nasıl sigorta yapayım böyle bir evin sigortası olmaz diyorlar. Gittiğimiz bütün kapılar yüzümüze kapanıyor. Gece yarısı çocuklarım evden gelen sesler üzerine korkup yataklarından fırlıyorlar, dışarı çıkıyorlar. Bir rüzgâr geliyor evimizden sesler çıkıyor ve birbirine giriyor." diye konuştu.  (İLKHA)



















Bu haberler de ilginizi çekebilir