• DOLAR 32.367
  • EURO 35.184
  • ALTIN 2323.966
  • ...
"Ölen bebeklerin yüzde 33`ünün ailesinde akraba evliliği var"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bingöl Halk Sağlığı Müdürü Vedat Söyiler, yaşanan bebek ölümleriyle ilgili bilgilendirmelerde bulundu.

2016 yılında Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan veriler dışında istemedikleri bebek ölümlerinin de gerçekleştiğini belirten Söyiler, ölen bebeklerin annelerinin yaş ortalamasının 28 olduğunu söyledi.

Söyiler, "Annelerin yüzde 15'i gebelik açısından riskli yaş grubundadır. Yani ya 18 yaşın altında veyahut 35 yaşın üzerinde gebe kalmıştır. Yüzde 20'si de iki doğum arasında beklenen risk grubundadır. Yani bir anne adayı bir bebeği doğurmuşsa ikinci bebeği doğurmak için 2 yıl geçmesi gerekiyor ama bu gruptakiler genelde bir yıl sonra gebe kalmıştır. En önemli husus, ölen bebeklerimizin yüzde 33'ünün ailelerinde akraba evliliği vardır. Bu çok büyük bir rakam ve maalesef bizdeki realite. Ölen bebeklerin yüzde 10'unda anne-baba kan uyuşmazlığı görüldü. Annelerimizin yüzde 56'sı ilkokul mezunu veyahut okuryazar değil. Bu ölen bebeklerin yüzde 30'unun da ailesi maalesef işsiz." dedi.

Bebeklerin tanılarına göre ölüm sebepleri hakkında bilgi veren Söyiler, "2016 yılında yaşanan 99 ölümden 33'ü immatüriteye bağlı olmuştur. Genetik-metabolik-konjenital ve kalformasyona bağlı 42 ölüm gerçekleşti. Burada akraba evliliği çok önemli bir faktördür. Hipoksik iskemik ensefalopatiye bağlı 5, nedeni bilinmeyen 7 olmak üzere toplamda 99 bebek ölümü gerçekleşmiştir. İmmatürite ve genetik-konjenital malformasyon-metabolik hastalıkların bebeklerde en sık görülen ölüm nedenleri oldukları görülmektedir. Bu ölümlerimizin yüzde 90'ı hastanelerde, yüzde 10'u ise evde gerçekleşmiştir. Bebeklerimizin yüzde 45'i ilk bir hafta içerisinde, yüzde 57'si de ilk bir ay içerisinde kaybedilmiştir. 2017 verilerimiz geçen yıla oranla daha iyi durumda. İnşallah 2017 yılında bebek ölüm sayısını en az 20 rakamına indirmek hedeflerimiz arasında. 2017 yılını binde 10 ile 13 arasında beklemekteyiz." şeklinde konuştu. (İLKHA)




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir