• DOLAR 32.33
  • EURO 35.089
  • ALTIN 2301.135
  • ...
Savcıyı görevden mi alacak?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İddia, Trump'ın yakın arkadaşı olan ABD'li Newsmax medya kuruluşunun CEO'su Christopher Ruddy'den geldi. Mueller, soruşturmanın başına dışarıdan savcı olarak geçen ay atanmıştı.

RUSYA BAĞLANTILARI İNCELENİYOR

Soruşturma kapsamında Trump'ın ekibinin, geçen yılki başkanlık seçimleri sürecinde Rus yetkililerle kurduğu bağlantılar inceleniyor. Trump'ın görevden aldığı FBI Direktörü James Comey, Senato'daki oturumda yaptığı açıklamada ABD Başkanı'nın, eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn'le ilgili soruşturmayı bırakması yönünde kendisine baskı yaptığını öne sürmüştü. Bu iddia kanıtlanırsa Trump hakkında ‘adaletin sağlanmasını engellemek' suçundan azil işlemlerinin başlaması gündeme gelebilecek.

WATERGATE SKANDALI HATIRLANIYOR

Trump yönetimiyle ilgili Rusya soruşturması, sık sık eski başkanlardan Richard Nixon dönemindeki Watergate Skandalı'yla karşılaştırılıyor.

O dönemde seçim kampanyasında Demokrat Parti'yi dinletme iddiasıyla suçlanan Nixon, Watergate olayını (boğulma hissi yaratan işkence yöntemi) soruşturan Özel Savcı Archibald Cox'u görevden almıştı. Bu karara tepki olarak dönemin Adalet Bakanı Elliot Richardson ve yardımcısı William Ruckelshaus istifa etmişti. Ekim 1973'te yaşanan bu olay, ABD'de ‘Cumartesi Gecesi Katliamı' olarak biliniyor. Söz konusu olay, Nixon hakkında Kongre'de azil sürecinin başlamasını ve Nixon'ın istifasını hızlandıran olaylardan biri olarak kabul ediliyor. Öte yandan Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer, Ruddy'nin Trump'la yaptığı görüşmede bu konunun gündeme gelmediğini açıklayarak iddiayı reddetti. Ancak ABD'deki muhafazakar çevrelerde Özel Savcı Mueller'e yönelik eleştiriler ve Trump'a Mueller'in görevden alınması yönündeki çağrılar artıyor. Trump'ın ‘gayrıresmi danışmanı' olarak bilinen ve bir dönem adı Dışişleri Bakanlığı için de geçen eski Kongre Sözcüsü Newt Gingrich, Trump'ın Özel Savcı'yı görevden alması gerektiğini söyledi. Mueller'in, soruşturmayı yürütecek kurula yaptığı atamalara dikkat çeken Gingrich, “Cumhuriyetçiler, Özel Savcı'nın adil olacağını düşünüyorlarsa hayal dünyasında yaşıyorlar demektir. Yaptığı atamalara bakın” diye konuştu.

CUMHURİYETÇİ SENATÖRLERDEN BASKI

Cumhuriyetçi Kongre üyeleri Beyaz Saray'a Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI) eski başkanı James Comey'le olan görüşmesinin eğer varsa kayıtlarını istedi. Kayıtlar, Trump'ın eski Ulusal Güvenlik Danışması Michael Flynn'le ilgili soruşturmayı düşürmesini isteyip istemediğini gösterecek. Flynn, Rusya'nın Washington Büyükelçisi ile görüşmeleri konusunda yalan söylediği gerekçesiyle görevini bıraktırmak zorunda kalmıştı. Comey geçen hafta Senato İstihbarat Komisyonu'na verdiği ifade de, Trump'ın kendisine soruşturmayı bitirmesini söylediğini algıladığını belirtmişti. Comey ayrıca Trump'ın sadakat istediğini kaydetmiş, kendisi de bunu reddetmişti. Trump, Comey'nin Flynn ile ilgili konuşmaları açıklamasını uygunsuz olarak nitelemişti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir