• DOLAR 32.494
  • EURO 34.932
  • ALTIN 2436.79
  • ...
Yaptığı bilimsel tarımla köylüye örnek oldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bingöl Merkez İncesu (Deranazik) köyünde tarımla uğraşan Abdullah Tekin adlı çiftçi, çalıştığı İstanbul`da emekli olduktan sonra köyünde boş olan arazisini değerlendirmek için bilimsel tarım yaparak, köylüye örnek oldu.

Emekli olan Tekin, geldiği İncesu köyünde Tarım destekli ve bilimsel olarak Seracılık, çilek, ceviz, üzüm ve başka ürünleri ekerek, örnek bir çiftçi konumuna geldi. Tekin`in tarımla uğraştığını ve çeşitli tarım ürünlerini ekerek verim aldığını gören İncesu köylüleri, boş olan arazilerini değerlendirmeye başladı.

Köyünde yaptığı bilimsel tarımla alakalı olarak İLKHA`ya konuşan Tekin, “Emekli olduktan sonra köyünde bulunan boş arazilerini değerlendirme adına çiftçilik yapmaya başladığını belirtti.

Tekin, “Kendi köyümde çiftçilik yapıyorum. İstanbul`da çalışıyordum, emekli olunca bu işe karar verdim. Arazimiz de bu işe uygun. İlk olarak, ağabeyimle beraber seracılık yapmaya karar verdik.  Seracılık yapayım derken, İl Tarım Müdürlüğünden çağırıp  ‘çilek var ekecek misin` dediler o şekilde başladım. Ondan sonra bilimsel olarak çilek ektim. İl Tarım, fide ve naylon desteğinde bulundu. İki yıldır çilek işine başladım. Yaklaşık 4 dönüm bir arazide ektim. İlk başlarken biraz acemilik çektim normal ürün aldım bu yıl ürünümüz geçen yıldan çok çok iyidir. Bunun dışında da çilek ekmeyi düşünüyorum.” dedi.

Çilek hasadına başladıklarını söyleyen Tekin; başta köyün kadınları olmak  üzere birçok köylünün bu tarlada çalışarak para kazandığını ifade etti.

Mevsim Ramazan ayı olduğu için sabah erken ve akşam serin saatlerde hasad yaptıklarını ifade eden Tekin, “Çalıştırdığımız insanları, Ramazan ayı olduğu için ve sıcaktan etkilenmemeleri için serin vakitlerde çalışıyoruz. Kendim uyku dışında bütün vaktimi burada geçiriyorum.  Sadece çilekle uğraşmıyorum. Çileğin yanında; biber, domates, patlıcan ekiyorum. Yaklaşık her birinden bir dönümden ekmiş bulunuyorum.” diye konuştu.

Tarımdan aldığım destekle bir dönüm üzüm bağı, yine tarım destekli 5 dönüm ceviz ektiğini belirten Tekin, “Yine tarım destekli 4 dönüm fasulye ve doğal salatalık ektim. Tüm bu yaptıklarımla köye örnek oldum. Onlar da beni örnek alarak, bu işi yapmaya başladılar, şu ana kadar yapamayanlar da yapmayı düşünüyor.” şeklinde konuştu. (İLKHA)
























 

Bu haberler de ilginizi çekebilir