• DOLAR 32.542
  • EURO 34.815
  • ALTIN 2430.206
  • ...
Belediyeden Örnek Uygulama
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Zeki Aras- Mustafa Bikeç - BURSA
 
Bursa Büyükşehir Belediyesi, kadın yolculara yönelik "bayan yolcu öncelikli vagon" uygulamasını hayata geçirdi. Hayata geçirilen uygulamayla kadın yolculara bir vagon tahsis edildi. Otosansit İstasyonu'nun son vagonunda zemininde uygulamayı işaret eden sarı sticker yapıştırıldı. Şimdilik Otosansit metro durağından Kestel istikametine giden vagonlarda başlanan uygulamanın yakın zamanda tüm istasyonlarda devreye sokulması bekleniyor. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Memur-Sen Bursa İl Temsilcisi Numan Şeker, uygulamanın genişletilmesi gerektiğini söylerken, Mustazaflar Cemiyet Bursa Şube Başkanı Cemil Genç de “Olumlu bir adım, bir başlangıç olarak görüyoruz, devamı gelir diye düşünüyoruz” şeklinde konuştu. 
 
"RAHATSIZ OLANLAR, EZANI TÜRKÇE OKUTAN, CAMİLERİ AHIR YAPAN ZİHNİYETTİR"
 
Uygulamanın iyi olduğunu ancak bu arada rahatsız olanların da olduğunu belirten Memur-Sen Bursa İl Temsilcisi Numan Şeker, "İnsanların kendi ihtiyaçları, düşünceleri, taleplerine göre belediyeler, iktidarlar, devletler, sosyal devlet anlayışıyla düzenleme yaparlar. Bursa'da metrolarda bir vagon bayanlara tahsis edildi. Burada herhangi bir zorlama yok, isteyen binebilir, isteyen binmez. Bazıları bundan rahatsız oldu. 'Neden böyle bir uygulama başladı' diye. Yüzlerce vagon var, bırakın da bir tanesi bayanlara özel olsun! Tabi rahatsız olanların kimler olduğu bellidir. Açıkça söyleyelim, rahatsız olanlar, yıllarca dünyanın hiçbir yerinde uygulaması olmayan ezanı Türkçe okutan, camileri ahır yapan bir zihniyettir" diye konuştu. Uygulamaya ideolojik yaklaşılmaması gerektiğini söyleyen Şeker, "Yapılan güzel bir uygulama, bunun daha da genişletilmesi lazım. İsteyen biner, istemeyen diğer vagonlara biner. Bunlar rağbet görürse devam eder, kimse binmezse de kaldırılır. İdeolojik olarak yaklaşmanın bir anlamı yok. Bizler bu ülkede huzur, barış içerisinde yaşamak zorundayız. Bunun için birbirimizin fikirlerine saygı duymak zorundayız." değerlendirmesinde bulundu. 
 
OLUMLU BİR ADIM
 
Bayanlara öncelikli vagon uygulamasının diğer toplu taşıma araçlarında da olması gerektiğini dile getiren Mustazaflar Cemiyet Bursa Şube Başkanı Cemil Genç de, "Bursa Büyükşehir Belediyesi metrolarda "öncelikli vagon" uygulamasını hayata geçirdi. Bunu bizler olumlu bir adım, bir başlangıç olarak görüyoruz. Bu uygulamanın daha da genişletilerek sadece bir istasyona değil, Bursa metrosunun tüm istasyonlarında olması ve vagonların daha belirgin hala getirilmesinin faydalı olacağını düşünüyoruz." dedi.
 
"GECİKMİŞ BİR ADIM OLARAK GÖRÜYORUZ"
 
Uygulama sayesinde kadınların şehirde daha rahat seyahat edebileceğini dile getiren Genç, "Büyükşehir Belediyesi bir ilke imza atarak bu uygulamayı hayata geçirdi. Bu uygulamanın Türkiye'nin diğer şehirlerinde de hayata geçmesi lazım. Tabi bu arada bir azınlığın, memlekette atılan her güzel adımı provoke etmeye yönelik bir çabası her zaman oluyor, bundan sonra da olabilir. En gelişmiş ülkelerin şehirlerinde bu gibi uygulamalar mevcut. Toplumun muhafazakâr olduğu, bayanların yüksek sesle taleplerini dile getirdiği bu konuya geç de olsa çözüm getirmek yerindedir ve destekliyoruz" ifadelerini kullandı.
 
İSTANBUL İÇİN DE AYNI TALEPLER VAR
 
Bursa Belediyesi tarafından başlatılan söz konusu uygulama, daha önce birçok STK ve parti temsilcisinin İstanbul toplu taşıma araçlarıyla ilgili talepleri akla getirdi. Nüfusuyla Küba, Belçika, Yunanistan, Macaristan, Tunus, Portekiz, Çek Cumhuriyeti, BAE, İsveç, Beyaz Rusya, İsviçre ve Avusturya'nın da aralarında bulunduğu 130 ülkeyi geride bırakan İstanbul, kilometrekareye düşen 2 bin 275 kişi ile aynı zamanda Türkiye nüfusunun en yoğun olduğu kenttir. Yoğunluğun getirdiği sıkıntılar doğrultusunda birçok STK temsilcisi ve vatandaş, toplu taşımadaki sıkıntıların önüne geçmek için kadınlara özel pembe otobüs-metrobüs-vagon uygulamasına geçilmesi konusunda çağrıda bulunmuş, bunun uygulamaya konulmasında bir zorunluluk olduğunu ifade etmişti. 
 
ÇÖZÜMSÜZLÜK BAŞKA SIKINTILARI DOĞURUYOR
 
Özellikle dünyanın en büyük metropolleri arasında gösterilen İstanbul'da toplu taşıma çilesi bitmek bilmiyor. İslami ve insani hassasiyeti olan herkesin şikâyet ettiği konuların başında da, toplu ulaşım araçlarında oluşan mahremiyet problemi yer alıyor. Erkek veya kadınlar için büyük sıkıntı oluşturan sıkışıklık çoğu zaman halkı canından bezdiriyor. Sadece kadınların tercih edebileceği ‘pembe metrobüs/otobüs/vagon' talebi zaman zaman gündeme geldi, imza kampanyaları başlatıldı ve İstanbul Belediyesi'ne bu konuyla ilgili çalışma yapmaları için talepler iletildi. Ancak şu ana kadar bu noktada bir adımın atılmaması tam bir duyarsızlık olarak değerlendirildi.
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir