• DOLAR 32.566
  • EURO 35.007
  • ALTIN 2432.034
  • ...
Hz. Fatıma`nın çocuk eğitimi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

KÜBRA GÜNDÜZ / DOĞRUHABER

Her çocuğun karakteristik yapısı çocukluk döneminde oluşur. Ağaç yaşken eğilir sözü de bunu vurgulamaktadır. Çocukların kişilik biçimlenmesinde annelerin özel bir yeri vardır. Bir heykeltıraştır anne. Bir hammaddeden istediği heykeli yontar. Ellerindeki gizli mucizevi yeteneği ile çocuğunu istediği kalıba sokar. Ama unutmamak gerekir de, anne çocuğunu kemale yükseltebileceği gibi bedbahtlık çukuruna da yuvarlayabilir.

Tüm annelere örnek olacak Fatıma-ı Zehra (a.s.) babası Resulullah`dan aldığı terbiye ve ilim ile kadınların en ulusu olmuş ve yetiştirdiği çocuklarıyla da en mükemmel anne olduğunu eğitim yöntemleriyle ispat etmiştir. Yirmi yılı bulmayan kısacık hayatında eşiyle geçirdiği sade ve küçük evinde öyle çocuklar yetiştirmiş ki insanlık tarihinin nadide çiçekleri, emsalsiz güzideleridirler. İslam`ın büyük kadının uyguladığı metotlarda; dürüstlük, merhamet, sevgi vardı.

Bunun yanında uyguladığı bir yöntem de; çocuklarıyla oynamayı sevmesi, bu sırada zihni yönde geliştirecek ve sağlıklı düşünmelerini sağlayacak şiirler, sözler söylerdi Hz. Fatıma “Kendisine güvenen çocuk, zorluklara karşı gelen çocuk sorunlara sırt çevirmeyen, zilleti kabullenmeyen” çocuk yetiştirme adına çocukları arasında sağlıklı rekabetler ve yarışlar düzenlerdi. Hz. Fatıma gerdanlığındaki boncukları yere serperek daha fazla boncuk toplayanın kazanacağını söyler. Cebrail (a.s) Allah`ın emriyle boncuklardan birini ikiye ayırmış, bu yarışmada kaybedenin olmaması sağlanmıştır.

Bu şekilde aynı çatı altında yaşayan kardeşler arasında birliğin olması ve ayrım yapılmaması açısından fevkalade bir örnek vakadır. Hz. Fatıma çocuklarına saygı gösterir, onların görüşlerini alarak kişiliklerinin sağlamlaşmasını sağlardı. Hz. Fatıma çocuklarını dövmez, teşvik ve ödüllendirme yönteminin, ceza ve dayaktan çok daha olumlu sonuçlar verdiğine inanırdı. Bunu esas alarak biz anne-babalara örnek olmuştur.      

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir