• DOLAR 32.34
  • EURO 35.127
  • ALTIN 2307.248
  • ...
Mardin'de LYS heyecanı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Üniversiteye girişte ikinci aşama sınavı olan Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) oturumlarından biri olan Sosyal Bilimler Sınavı'na (LYS-4) Mardin'de giren öğrenciler, sabah saatlerinde aileleriyle birlikte okul önlerine geldiler.

Tek oturumda uygulanan LYS-4 135 dakika sürecek. Sınavda, tarih, coğrafya-2, felsefe grubu ile din kültürü ve ahlak bilgisi testleri yer alacak.

Saat 10.00'da başlayan sınav öncesi adaylar, kimlik kontrolünün ardından sınava girecekleri salonlara alındılar.

Öğrencilerin salonlara alınmasının ardından dışarıda bekleyen velilerin kimisi dua ederken, kimisi de Yasin suresi okudu.

Oruçlu olmalarına rağmen okul önlerinde sınavın bitmesini heyecanla bekleyen aileler, tüm öğrencilere başarılar dilediler. Sınav öncesi duygularını anlatarak heyecanlı olduğunu söyleyen adaylar ise iyi puan almak istediklerini söylediler.

Sınava iyi çalıştığını belirten öğrencilerden Sedat Gümüş, "Öncelikle herkese başarılar diliyorum. Öğrencilerin başarılı olması Türkiye'yi gururlandırmalıdır. İyi puan bekliyoruz. Allah kısmet ederse iyi puan gelir, neden gelmesin ki? Çok çalıştık, tedbiri aldık ama sonuçlar belli olmadan net bir şey diyemiyoruz." dedi.

"Öğrencilere başarılar diliyorum"

LYS'nin Kızıltepe'de yapılmamasına tepki gösteren öğrenci velilerinden Kemal Yıldırım, "Kızım LYS'ye girecek. Tüm öğrencilere başarılar dilerim. LYS sınavları daha önce her ilçede yapılırken, son dönemlerde ne hikmetse ilçelerde kaldırıldı. Mardin merkezde toplamaları bu öğrenciler ve ailelileri için sıkıntıdır. Yetkililere buradan sesleniyoruz. Bunun düzeltilmesini istiyoruz. İlçede de bu sınavlar yapılsa daha iyi olur." ifadelerini kullandı.

"Türkiye'nin 5'inci büyük ilçesinde sınav yapılmıyor"

Hiç kimsenin emeğinin boşa gitmemesi temennisinde bulunan velilerden Ömer Gümüş, şunları söyledi: "Kızıltepe Türkiye'nin en büyük 5'inci ilçesi. Bu yüzden Kızıltepe'nin sınava açılmasını istiyoruz. Kızıltepe'deki çocukların Midyat'a, Ömerli'ye ya da Mardin'e gelmelerini istemiyoruz. Buradaki öğrenciler daha uzak yerlere gidiyorlar. Bunun düzeltilmesini istiyoruz."

"Oruç tutmamak için bir sebep yok"

Sınavın oruç tutmaya engel olmadığını, oruçlu halde sınava girdiğinde daha rahat olduğunu vurgulayan Bünyamin Karadağ, "Lisans Yerleştirme Sınavına girmek için geldim. İnşallah istediğimiz gibi olur. Bu sene sıralamanın biraz daha iyi olacağını diyorlar. Allah'ın izniyle iyi yapacağız, istediğimiz yere gireriz. Tüm öğrenci kardeşlerime başarılar dilerim. Oruçluyum, geçen sene de sınavda oruçluydum. Oruçlu olmak, oruçlu olarak sınava girmek benim açımdan daha hayırlı olur. Bence oruç tutmamak için bir sebep yok. Sınav için stres de yapmamak lazım. Bazıları, 'Su içmesek elimiz ayağımız titriyor.' diyor. Bence o bahaneye kaçıyor." şeklinde konuştu.

Öğrencilerden Irmak Bacı ise elinden geldiği kadar çalıştığını, iyi sonuç beklediğini ve biraz heyecanlı olduğunu ama kendine güvendiği için sınavdan iyi bir puanla ayrılacağına inandığını söyledi.

"Çocuğumun doktor ya da öğretmen olmasını istiyorum"

Kızını ve kız kardeşinin kızını sınava getirdiğini söyleyen Hedla Yiğit, "Çocuğumun doktor ya da öğretmen olmasını istiyorum. Burada oturup onları bekliyoruz ve çocuklarımızın kazanması için onlara dua ediyoruz." dedi.

"Kur'an okuyoruz, dua ediyoruz"

Tüm öğrencilere dua ettiğini belirten velilerden Aliye Sezer, "İnşallah herkes için hayırlısını diliyorum. Çocuklarımız çabaladılar, okudular. Allah hepsini muvaffak etsin inşallah. Çocuklarımızı bekliyoruz. Kur'an okuyoruz, dua ediyoruz." diye konuştu.

Toplu taşıma araçları ücretsiz hizmet verdi

Bu arada sınav için Mardin Büyükşehir Belediyesi bazı tedbirler aldı. Öğrencilerin rahat bir şekilde sınava girmesi ve ulaşımlarının sağlanması için toplu taşıma araçları ücretsiz hizmet verdi.

LYS maratonu iki hafta sürecek

Toplam bir milyon 72 bin 396 adayın başvurduğu 2017 LYS'de LYS-1'e 839 bin 124, LYS-2'ye 470 bin 409, LYS-3'e 832 bin 994, LYS-4'e ise 538 bin 885 ve LYS-5'e ise 101 bin 332 kişi girebilecek.

LYS-1 matematik sınavı ise yarın yapılacak. Adaylara matematikten 80 soru sorulacak ve 135 dakika süre verilecek.

17 Haziran Cumartesi günü LYS-2 fen bilimleri sınavı saat 10.00'da, LYS-5 yabancı dil sınavı 14.30'da başlayacak. Bu sınavda da adaylara 135 dakika süre verilecek. LYS-5, Almanca, Fransızca ve İngilizce dillerinden hazırlanan sorular içinse adaylara 120 dakika verilecek.

LYS-3 edebiyat-coğrafya sınavı da 18 Haziran'da yapılacak. Sınav saat 10.00'da başlayacak ve tek oturumda yapılacak. 120 dakika sürecek LYS-3'te, Türk dili ve edebiyatı testi ile coğrafya-1 testi yer alacak. (M. Salih Keskin, Mehmet Aslan - İLKHA)





















Bu haberler de ilginizi çekebilir