• DOLAR 32.367
  • EURO 34.968
  • ALTIN 2325.233
  • ...
Bursa`da kadınlara yönelik "öncelikli vagon" uygulaması başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bursa Büyükşehir Belediyesi, kadın yolculara yönelik "bayan yolcu öncelikli vagon" uygulamasını hayata geçirdi. Hayata geçirilen uygulamayla kadın yolculara bir vagon tahsis edildi.

Otosansit İstasyonu'nun son vagonunda zemininde uygulamayı işaret eden sarı sticker yapıştırıldı. Şimdilik Otosansit metro durağından Kestel istikametine giden vagonlarda başlanan uygulama yakın zamanda tüm istasyonlarda uygulanması bekleniyor.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Memur-Sen Bursa İl Temsilcisi Numan Şeker, uygulamanın genişletilmesi gerektiğini söyledi.

"Rahatsız olanlar, ezanı Türkçe okutan, camileri ahır yapan zihniyettir"

Şeker, "İnsanların kendi ihtiyaçları, düşünceleri, taleplerine göre belediyeler, iktidarlar, devletler, sosyal devlet anlayışıyla düzenleme yaparlar. Bursa'da metrolarda bir vagon bayanlara tahsis edildi. Burada herhangi bir zorlama yok, isteyen binebilir, isteyen binmez. Bazıları bundan rahatsız oldu. 'Neden böyle bir uygulama başladı' diye. Yüzlerce vagon var, bırakın da bir tanesi bayanlara özel olsun. Bu zihniyetin kimler olduğu bellidir. Rahatsız olanlar yıllarca dünyanın hiçbir yerinde uygulaması olmayan ezanı Türkçe okutan, camileri ahır yapan bir zihniyettir." diye konuştu.

Uygulamaya ideolojik yaklaşılmaması gerektiğini söyleyen Şeker, "Yapılan güzel bir uygulama, bunun daha da genişletilmesi lazım. İsteyen biner, istemeyen diğer vagonlara biner. Bunlar rağbet görürse devam eder, kimse binmezse de kaldırılır. İdeolojik olarak yaklaşmanın bir anlamı yok. Bizler bu ülkede huzur, barış içerisinde yaşamak zorundayız. Bunun için birbirimizin fikirlerine saygı duymak zorundayız." değerlendirmesinde bulundu.

Bayanlara öncelikli vagon uygulamasının diğer toplu taşıma araçlarında da olması gerektiğini dile getiren Mustazaflar Cemiyet Bursa Şube Başkanı Cemil Genç, "Bursa Büyükşehir Belediyesi metrolarda "öncelikli vagon" uygulamasını hayata geçirdi. Bunu bizler olumlu bir adım, bir başlangıç olarak görüyoruz. Bu uygulamanın daha da genişletilerek sadece bir istasyona değil Bursa metrosunun tüm istasyonlarında olması ve vagonların daha belirgin hala getirilmesinin faydalı olacağını düşünüyoruz." dedi.

"Gecikmiş bir adım olarak görüyoruz"

Uygulama sayesinde kadınların şehirde daha rahat seyahat edeceğini dile getiren Genç, "Büyükşehir Belediyesi bir ilke imza atarak bu uygulamayı hayata geçirdi. Bu uygulamanın Türkiye'nin diğer şehirlerinde de hayata geçmesi lazım. Toplumda bir azınlık, memlekette atılan her güzel adımı provoke etmeye yönelik çabaları var. En gelişmiş ülkelerin şehirlerinde dahi bu gibi uygulamalar mevcut. Toplumun muhafazakâr olduğu, bayanların yüksek ses ile bu taleplerini dile getirdiği bir konuyu gecikmiş bir adım olarak görüyoruz." ifadelerini kullandı. (Mustafa Bikeç-İLKHA)










 

Bu haberler de ilginizi çekebilir