• DOLAR 32.602
  • EURO 34.811
  • ALTIN 2493.749
  • ...
"Yaz Kur`an kurslarına giden öğrenciler kendilerini geliştirirler"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Şanlıurfa'nın Hilvan İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehdi Turgut, öğrenci ile velilere karne konusunda ve yaz tatilinde yapılması gerekenlerle ilgili uyarı ve tavsiyelerde bulundu.

9 Haziran Cuma günü itibariyle okulların yaz tatiline gireceğini belirten Turgut, ebeveyn, eğitimci ve öğrencilerin, karnelerin durumu hakkında kendilerini sorgulamaları gerektiğini söyledi.

Başarılı öğrencilerin takdir edilmesi gerektiğini dile getiren Turgut, "Onlardan beklentilerimizi anlatmamız lazım. Aynı şekilde onların da beklentilerini almak lazım. Birlikte çalışma yapıp, öğrenimi zevkli hale getirebiliriz. Karneye bakarken öğrencimizin gözüyle bakmamız lazım. 'Bu yıl dersleri nasıl öğrenmişim?' sorusu yerine 'Ben nasıl biriyim?' sorusu getirilebilir. Bu kritik bir noktadır. Ders de hayatın içinde bir unsurdur. Asıl olan resmin bütününü görebilmektir. Özellikle durumu kötü olan çocuklarımız 'Ben nasıl bir insanım?' soracak duruma gelebiliyor. Akabinde de sosyal hayattan soyutlanabiliyor." dedi.

"Çocuğu dinlemeden alacağımız her karar havada kalır"

Velilerin, çocuklarıyla birlikte sorunlara çözüm bulmaları gerektiğini ifade eden Turgut, şunları söyledi: "Özellikle notları birlikte gözden geçirip, sorunlara birlikte çözüm bulmaya çalışalım. Başarısız dersler ile birlikte bardağın dolu tarafını teşkil eden başarılı dersleri de değerlendirmemiz lazım. Tabi ki bunları yapmadan önce çocuğu dinlememiz lazım. Çocuğu dinlemeden alacağımız her karar havada kalır. Çocuğun karnesi iyi ise takdir etmek lazım. Gerek başarı durumu gerek başarısızlık durumunu belli bir zaman dilimince çocuğa hatırlatmak lazım. Her önüne geldiğinde 'Oğlum sen kötüsün veya çok iyisin.' demek çocukta bir özgüven dezenformasyonu oluşturuyor. Bu sefer çocuk kendini değerlendiremiyor. Bırakın, çocuk ilkin hataları ve zayıf olan ders notlarıyla yüzleşsin veya iyi olan durumuyla kendi değerlendirmesini kendisi yapsın. Çünkü kendi değerlendirmesini yapmayan bir öğrenci ileride başkasına bağımlı kalır. 'Ben nasıl biriyim?' diye arkadaşına sorar. Bu da gelecek açısından bizim için sıkıntılı olabilir. Bir çocuğun akıl etmesi için kendisiyle yalnız kalması gerekir ve ondan sonra öğretmen veya velinin devreye girmesi gerekiyor."

"Çocuğu gelecek yıla hazırlamamız lazım"

Turgut, tatilde çocukları gelecek yıla hazırlama mantığıyla hareket edilmesi gerektiğini bildirerek, "Hayat bitmiyor. Çocuğu gelecek yıla da hazırlamamız lazım. Alınan karne hepimizin karnesidir. Bu başarısızlığın altında yatan nedenleri bulmamız lazım. Olumsuz şekilde motivasyon sağlayan her türlü şeyden çocuğu uzaklaştırmak lazım. Çocuğun durumu iyiyse de bunu takdir etmek lazım. Olumsuz karne sonuçlarında eğitimci, aile ve hatta o ilçede bulunan herkesin kendisine mutlaka bir pay çıkarması lazım. Yerel yönetimden tutun da kaymakamlık bürokrasisine kadar herkesin kendisine göre bir ders çıkarması lazım. Tabi ki özelde çocuklarımız için önlemler almamız gerekiyor." şeklinde konuştu.

"Yaz Kur'an kurslarına giden öğrenciler kendilerini geliştirirler"

Öğrencilerin, yaz tatilinde Diyanet İşleri Başkanlığının başlattığı yaz Kur'an kurslarına gitmesi gerektiğini belirten Turgut, "Okumanın önemi ortada. Hem dini literatürümüzde hem evrensel literatürde dini okumaların önemli olduğunu görüyoruz. Okuyan öğrenci ile okumayan öğrenci arasında dünyalar kadar fark olduğunu görüyoruz. Tatilde Diyanetin hazırlamış olduğu yaz Kur'an kursları var. Oraya giderek öğrenciler hem sosyalleşir hem de dini yönden kendilerini geliştirirler." ifadelerini kullandı.

Mevsimlik tarım işçileri bulundukları yerde karne alabiliyor

Okudukları okullarda karne alamayan mevsimlik tarım işçisi öğrencilerin, Milli Eğitim Bakanlığının yaptığı düzenleme ile bulundukları yerlerdeki okullarda karne alabilecekleri bilgisini veren Turgut, sözlerine şöyle devam etti:

"Bizim bölgemizin kırılgan taraflarından bir tanesi mevsimlik tarım işçiliğidir. Bu bahis her açıldığı zaman benim saçlarımdan bir tel daha beyazlaşıyor. Türkiye'nin sosyoekonomik durumlarından kaynaklanan bir durum. Kimse severek veya isteyerek, tatil olsun diye oralara gitmiyor. Niye? Zorunlu olduğu için gidiyor. Bu konuda adres beyanında bulunan öğrencilere adreslerini gönderiyoruz. Kendi okulları gibi olmasa da gittikleri yerlerde karnelerini alabiliyorlar. Belki bu biraz buruk bir sevinç olur ama hiç yoktan iyidir. Bakanlık son zamanlarda mevsimlik işçi konusunda böyle bir düzenleme yaptı. Bu mevsimlik tarım işçiliğinin son bulması için Milli Eğitim Bakanlığından ziyade, diğer bakanlıkların da harekete geçmesinden yanayım. Özellikle kırsal kalkınmaya uygun tarım organize sanayi bölgeleri gibi olabilir."

Son olarak Turgut, 2016-2017 eğitim ve öğretim yılında kendilerine destek veren herkese teşekkür etti. (Ramazan Şefkatlı - İLKHA)




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir