• DOLAR 34.692
  • EURO 36.672
  • ALTIN 2969.113
  • ...
Kul ile Rabbi arasında bir sır: Oruç
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Doğruhaber

KUL İLE RABBİ ARASINDA BİR SIR: ORUÇ

ŞEYH MUHAMMED MUTA` HAZNEVİ

Oruç, kul ile Rabbi arasında bir sırdır. Başkası buna muttali olamaz, bu sırrı çözemez. İmam Ahmed Bin Hanbel de “Oruçta riya olmaz” demektedir. Zaten yüce Allah da kullarının kendisine sırdaş olmalarını arzular, yaptıklarının kendisi ile onlar arasında kalmasını ister. Bu yüzden Allah'ın sevgisiyle dopdolu olan muhabbet ehli, yaptıkları işin sadece kendileriyle Rableri arasında olmasına dikkat ederler. Başkalarının bu sırra vakıf olmalarını istemezler. Sevgililer sırlarını başkalarıyla paylaşmazlar.

Yapabildiği halde, nefsin baskın isteklerini Allah dışında hiç kimsenin görmediği ve fark etmediği bir yerde bile, Allah rızası için terk eden kişinin bu davranışı sağlam bir imana sahip olduğunun delilidir. Nefsinin dürtülerini değil Rabbinin emirlerini dinler. İşte Allah da bir bakıma kendisine teşekkür eder ve tutuğu oruçla ilgili der ki, “O bana aittir, onun mükâfatını ben takdir ederim.”

ALLAH, AMELLER ARASINDAN ORUCU KENDİSİNE NİSPET ETMİŞTİR!

Yüce Allah, bütün ameller arasından orucu kendisine nispet etmiştir. Çünkü oruç tutan kimse sadece Allah rızası için, nefsinin tabii olarak arzuladığı yeme-içme ve cinsi isteklerini terk eder. Başka ibadetlerde böyle bir durum söz konusu değildir. İhrama giren kimse için cinsi arzu yasak ise de yeme ve içme yasağı yoktur. Namaz esnasında da bu doğal isteklerin terk edildiği doğrudur ancak namaz günün sadece küçük bir dilimini kapsar. Ramazan orucu gibi gündüz boyunca devam etmez. Hatta sofraya konmuş yemek hazırken namaza durmanın hoş karşılanmadığı bilinen bir husustur. Aklı yemekte kalanın namaza durmaması tavsiye edilmiştir. Ancak oruçta durum farklıdır. Oruçlu kimse gün boyu nefsinin arzuladığı her şeyi bir kenara bırakır. Özellikle uzun ve sıcak yaz günlerinde bu durum daha çok etkisini gösterir.

SAHABEDEB NASİHAT

Hz. Ali radıyallahu anh

“Bilesiniz ki, insanlar ortaya koydukları maharetlerle temayüz ederler; iyi, güzel ve sağlam eserlerle tanınırlar. Her insanın değeri, sergilediği kaliteli iş ve güzel eserle ölçülür. O halde (hakikatin vuzuha kavuşması için) konuşun ki, değerleriniz ve seviyeleriniz ortaya çıksın!”

EFENDİMİZ (SAV) NASILDI?

Oruç Açarken Okuduğu İftar Duası!

Peygamber Efendimiz (SAV) Ramazan ayında orucunu açarken hep bu duayı okurdu. “Ey Allah`ım, Senin rızan için oruç tuttum ve Senin rızkınla orucumu açıyorum.” Efendimiz orucunu açtıktan sonra ise şöyle derdi; “Susuzluk gitti, damarlar ıslandı, inşallah Teâlâ sevap kesinleşti.”

RAMAZAN KADRAJI

(Bu alana her gün bir resim ve altına da kısa açıklaması gelecek)

RAMAZAN MANİSİ

Bu aya hürmet gerek

Nîmete şükür gerek

Mübârek Ramazan`da

Hakka ibâdet gerek.

RAMAZAN HABERİ

Çobanın İftarı da Kırda Sahuru da

Kırklareli'de yarım asrı aşkındır çobanlık yapan Mümin Maldır, kırda kendi hazırladığı sofrada iftar ve sahur yaparak ramazanı geçiriyor. Maldır, taşları çatarak yaptığı ocakta pişirdiği yemeğini, radyosundan duyduğu akşam ezanı sonrası orucunu açarak yemeye başlıyor. İftar için verdiği kısa mola sonrası koyunları sağmak için devam ettiği mesaisini tamamlayan Maldır, sahura kadar uyuyor. Maldır, elektrik olmayan barakasında gaz lambası ışığında kendisine hazırladığı sahur sofrasında ertesi günün orucuna niyet ederek, mesaisine yeniden başlıyor.

BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?

İnsanlar cahiliye devrinde Şevvâl ayında evlenmezlerdi. Peygamber Efendimiz günümüzde de yaygın olan iki bayram arası düğün olmaz anlayışını yıkmış Hz. Aişe validemizle bu ayda nikâhlanıp evlenmiştir.

RAMAZAN AYI NE DEĞİLDİR?

Zekât Ramazan İbadeti Değildir

Müslümanlar zekâtlarını, daha fazla ecir elde etmek için Ramazan ayında vermeye çalışırlar. Bu, ilke olarak doğrudur. Ancak Ramazan ayında zekât vermekle yetinmek, herhangi bir türü ile sadaka vermemek, sadaka olacak işlerle meşgul olmamak fırsat tepmektir. Cimrilikten uzaklaşmak için iyi bir fırsat olan Ramazanı bu açıdan da yanlış anlamamak gerekir. Zekât, sadaka, zikir, ilim, ibadet bizim yol işaretlerimizdir.

RAMAZAN AYI NEDİR?

Ramazan hür yatırımların zamanı

Ramazanda sadaka ve cömertlik, davaya hizmet, sınırsız düzeyde olmalıdır. Biri bine, bini milyona katlayarak, alanın Allah olduğunu bilerek sadaka yollarında koşmak gerekir.

ŞER-İ FETVALAR

Selamun aleyküm. İki ablamız var, bu iki ablamızın da yeni bebekleri oldu. Bebekler 3-4 aylık, yani ek gıda ile beslenmiyor, annelerinin de sütü az. Malumunuz günler uzun, ramazan orucu için deneyerek mi karar vermeliyiz yoksa hiç denemeyelim mi diye soruyorlar?

Aleykümselam. Annelerimiz oruca niyetlenir. İki gün sonra oruç nedeniyle hâlsizlik veya süt yetersizliği ortaya çıkarsa orucu kazaya bırakabilirler.

RAMAZAN TATLISI

Sakızlı Muhallebili Güllaç

Malzemeler

8-10 yaprak güllaç yufkası

1,5 litre süt

3 su bardağı tozşeker

Arzuya göre gülsuyu

(Muhallebisi için)

Yarım litre süt

Yarım su bardağından fazla toz şeker

Yarım su bardağından fazla un

2-3 parça damla sakızı

(Üzerini süslemek için)

Kavrulmuş fındık

Fıstık

Nar taneleri

Nasıl Yapılır?

Muhallebisi için gerekli malzemeleri bir tencerede birleştirip kaynayıp katılaşana kadar pişirin. Güllaç için sütü ve tozşekeri şeker eriyip süt ısınana kadar karıştırarak ısıtın. Güllaç yufkasını ikiye bölüp dikdörtgen cam tepsiye yerleştirin ve sütle ıslatın. Kalan yarım yufkayı da ters şekilde yerleştirip tekrar ıslatın. Bu şekilde 5 güllaç yufkasını ıslatarak tepsiye yerleştirdikten sonra muhallebiyi üzerine döküp düzeltin. Diğer güllaçları da aynı şekilde ıslatarak yerleştirdikten sonra soğuması için buzdolabına alın. Servise yakın üst malzemeleri ile süsleyip dilimleyerek servis yapın.

RAMAZAN SÖZLÜĞÜ

REYYÂN: Yalnızca oruç tutan Müslümanların gireceği cennet kapısının ismidir. Peygamber Efendimiz ahirette oruçluların nasıl karşılanacağını hadisi şerifinde bildirmiştir: “Mahşer yerinde bir ara ‘Oruç tutanlar nerede?` diye seslenilecek. Oruç tutanlar yerlerinden doğrulacak. Onlar cennete girince bu kapı kapanacak; artık oradan kimse girmeyecek. Reyyân kapısından girenler bir daha susuzluk çekmeyecek.” (Buhâri / Savm - 4)

Her Müslümanın derecesine göre ayrı kapıdan gireceği bildirilen cennette oruçlular için özel bir girişin tahsis edilmesi Allah katında oruç ibadetinin kıymetini göstermesi açısından oldukça önemlidir.

RAMAZANDA SAĞLIK

Diyabet Hastalarına Öneriler

Tip 1 diyabet hastalarının tamamı ve insülin kullanan Tip 2 diyabet hastalarının oruç tutması sakıncalı. Ağızdan şeker ilacı kullananlar; açlık-tokluk kan şekeri seviyeleri ve son üç aylık kan şekeri ortalamaları makul seviyelerde ise doktorlarına danışarak oruç tutabilirler. Sabah aç karnına ilaç kullanan diyabet hastalarının hipoglisemi riskinden dolayı doktor kontrolünde açlık şeker hapı değiştirilmeli.

NE YAPMALI?

• İftar ve sahurda karbonhidrat ile yağdan zengin beslenmeyin.

• Yumurta, süt, tuzsuz peynir gibi düşük glisemik indeksi olan ve yavaş sindirildiği için tokluk hissi veren, kana yavaş salındığı için kan şekerinin düşmesini engelleyen gıdalar tüketin.

• Pide, makarna, pilav gibi kan şekerini hızlı yükseltip düşüren besinlerden kaçının.

• İftar ve sahur arasında, saatlere yayarak mutlaka en az 2 litre su için.

• İftardan sonra tatlı yeme isteği olduğunda en az 1 saat bekleyin. Şerbetli tatlılardan kaçının. Şekeri azaltılmış sütlü tatlı tercih edin.

İFTARİYELİK

Ramazan-ı Şerifi Memnun Etmek

Birçok Ramazanı birlikte geçirmiş olan bir hanımla beyi konuşuyorlarmış. Bey, hanımına:

-Hanım, bunca senedir oruç tutuyoruz. Acaba Ramazan-ı Şerif`i hiç memnun edebildik mi? diye sormuş. Hanım:

-Aa efendi! Düşündüğün şeye bak, o mübarek hiç memnun olmasaydı, her sene 10 gün önceden gelir miydi? Der.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir