• DOLAR 32.746
  • EURO 35.026
  • ALTIN 2506.529
  • ...
Mardin Ulu Camii`de Sakal-ı Şerif heyecanı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mardin merkez Artuklu ilçesinde kadim kentin simgesi haline gelen Ulu Camii`nde bulunan Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed`in (sav) Sakal-ı Şerif`i Ramazan ayı dolayısı ile halkın yoğun ilgisini çekiyor.

Ziyaret esnasında duygulu anlar yaşayan vatandaşlar, Sakal-ı Şerif`i görmenin duygusunun kelimelerle anlatılmayacağını, ancak yaşanabileceğini söylediler.

Mardin Ulu Camii imamlarından Süleyman Demir, Sakal-ı Şerif`in Mısır`dan getirtildiğini ve daha sonra camiye hediye edildiğini söyledi. İmam Demir, "Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed`in (sav) Sakal-ı Şerif'i, bizdeki kitabeye göre Sultan Abdulhamid döneminde Mısır'dan getirtiliyor ve burada bir aileye hediye ediliyor. Aile herhalde Osmanlı döneminde iyi bir şey yapıyor ki bunu ona hediye ediyorlar. Sonradan o aile de camimize vakfediyor. Camimiz bilindiği üzere Mardin'in en eski camilerinden en kadim camilerinden. Camiye hediye ediliyor ve camide saklanıyor. 2006 yılına kadar camimizde Kadir gecelerinde çıkarılır ve bayram sabahına kadar ziyarete açılırdı. Öğleden önce bayanlar gelir öğleden sonra da erkekler gelir Sakal-ı Şerif'i ziyaret ederlerdi. 2006 yılında camimiz restorasyona girdi. O restorasyon sırasında bu şekilde sürekli ziyarete açık olacak şekilde duvara konumlandırıldı." dedi.

"Sakal-ı Şerif'i ziyaret ederek güne başlamak bambaşka bir duygu"

Sakal-ı Şerif'in camide olduğunu duyan herkesin gelip ziyaret ettiklerini kaydeden Demir, birçok ziyaretçinin ziyaret sonrası kendilerine teşekkür ettiklerini belirtti. Peygamber Efendimizin (sav) Sakal-ı Şerif`in bulunduğu camide imamlık yapmanın çok güzel bir duygu olduğunu dile getiren Demir, şunları söyledi:

"Allah böyle bir nasip ve bir kısmet verdi bize. Bu yüzden de Allah'a sonsuz şükrediyoruz. Her sabah namazına geldiğimde Sakalı Şerif'i ziyaret edip Peygamber Efendimizin üzerine salat ve selam getirmek, sonra da sabah namazının sünnetini kılmak insana farklı bir huzur veriyor. Bu çok güzel bir şey, kardeşlerime tavsiye ederim. Sabah namazında özellikle sakalı Şerif'i ziyaret ederek güne başlamak insana farklı bir duygu yaşatıyor. Cami cemaati de ziyaret ediyor bazı kardeşlerimiz yaşlı amcalarımız özellikleri camiye her giriş çıkışlarında illa Sakalı Şerif'i ziyaret ederler. Bu da onlar da bir alışkanlık haline gelmiştir."

"Buraya uğramadan gitmeyiz"

Sakal-ı Şerif`i ziyaret eden vatandaşlardan Bedrettin Ekin ise "Sakal-ı Şerif şuan da Mardin Ulu Camii`nde bulunmaktadır. Başka bir yerde de yoktur. Geldikçe burayı ziyaret ediyoruz ve Fatiha okuyoruz." dedi.

 "Sakal-ı Şerif`i ziyaret etmek çok güzel bir duygu." diyen Ali Tepe, "Çoğu zaman yukarı Mardin'e gelirken buraya uğramadan gitmeyiz. Her zaman gelip sakalı Şerif'i ziyaret edip namazımızı kılıp gideriz." ifadelerini kullandı. 

"Bu ziyaret çok güzel bir duygu, tarif edilmez"

Yusuf Yücesoy da "Sadece Mardin Ulu Camii'nde sakalı Şerif var. Her geldiğimizde ziyaret ediyoruz. Mardin`e uğrayanlar gelip görsünler, görmeleri lazım. Peygamber Efendimizin Sakal-ı Şerif`ini ziyaret etmek çok güzel bir duygu, tarif edilmez." dedi. (M. Salih Keskin/Mehmet Aslan – İLKHA)
























 

Bu haberler de ilginizi çekebilir