• DOLAR 32.376
  • EURO 35.064
  • ALTIN 2325.797
  • ...
İngiltere saldırıların gölgesinde seçime gidiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İngiltere`nin başkenti Londra`da meydana gelen saldırı bütün gözleri 8 Haziran`da gerçekleşecek olan seçimlere çevirdi. Cumartesi günü Londra Köprüsü ve Borough Market`in bulunduğu bölgede yaşanan saldırıda 7 kişi öldü, 48 kişi de yaralandı. Saldırının araçla gerçekleştirilmesi ve seçimlerden önce yaşanması da dikkat çekiyor.

Son 13 günde 2 saldırı

Ülkede son üç ayda üç saldırı yaşandı. DEAŞ ile bağlantısı olan gruplar tarafından gerçekleştirildiği iddia edilen saldırılar, ülke güvenliğini tehdit etmeye başladı. Yaşanan saldırıların seçim sonuçlarını da etkileyebileceği belirtiliyor.

Fark 1 puan

Ülkede yapılan son anketlere göre Başbakan May`in partisi olan Muhafazakâr Parti`nin oy oranın da büyük düşüş yaşanıyor. 8 Haziran`da yapılacak seçimler öncesi açıklanan anketlere göre, May`in partisi oyların yüzde 40`ını alırken, İşçi Partisi ise oyların yüzde 39`unu alabiliyor.

22 Mayıs`ta Manchester`da gerçekleşen saldırının ardından Başbakan May`in büyük oy kaybettiği ortaya çıkmıştı. Manchester`da 22 kişinin öldüğü, 59 kişinin de yaralandığı konser saldırısının ardından Başbakan May`e olan güvenin yüzde 50`nin altına gerilediği ifade edilmişti.

Kampanya sürecinin başladığı Nisan ayında Muhafazakâr Parti, en yakın rakibi İşçi Partisi`ne yüzde 24 farkla önünde görünüyordu. 22 Mayıs`ta yaşanan saldırıların ülkede ortaya çıkardığı güvensizliğin ardından May`in partisinde büyük bir gerileme yaşandı.

Cumartesi günü Londra`da yaşanan saldırı ise bu güvensizliği daha da derinleştirmiş durumda. Son üç aydan beri saldırıların hedefinde olan ülkede bir yandan seçim kampanyası sürdürülürken, diğer yandan ise AB ile Brexit görüşmeleri için hazırlık yapılıyor. Londra ve Manchester saldırılarının gölgesinde seçimlere gidecek olan İngiltere`de sandıktan çıkacak sonuç ülkenin geleceği açısından da önem arz ediyor.

May'in liderlik sorunu

Nitekim May, Brexit öncesi seçimlere giderek sandıktan eli güçlü bir şekilde çıkmak istiyordu. ‘Daha güçlü bir liderlik` parolasıyla sandığa gitme kararı alan Başbakan May`in planları DEAŞ`ın ülkede gerçekleştirdiği iki saldırı ile bozulmuş durumda. Perşembe günü ülkede yapılacak seçimlerde May`in liderliği kaybetmese de büyük bir yara alma ihtimali söz konusu.

Seçim öncesi güvenlik önlemlerinin artırıldığı ülkede, polis DEAŞ ile bağlantılı gruplara operasyon düzenliyor. Dün Londra`da düzenlenen operasyonda 12 kişi gözaltına alındı. Londra saldırısı sonrası konuşan May`de 'sözde terörizmle' mücadele edeceğinin sözünü verdi. May, seçimlerin ertelenmesi iddialarına ise karşı çıktı ve planlandığı tarihte yapılacağını açıkladı. 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir