• DOLAR 32.331
  • EURO 35.093
  • ALTIN 2295.316
  • ...
Dizel için yeni karar! Zorunlu oluyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dizelin tahtı sallanıyor. Birçok ülke, çevresel nedenlerden dolayı önümüzdeki yıllara dizel otomobilleri yasaklama kararı aldı. Hatta dizel üretimini durdurmayı kararlaştıran marka bile var. Dizel için bir adım da Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan (EPDK) geldi. EPDK, satışı yapılan her 200 litre motorine en az 1 litre biyodizel kullanılmasını 2018'den itibaren zorunlu hale getiriyor.

YERLİ ŞARTI

Türkiye'de bazı akaryakıt şirketlerinin kısmen isteğe bağlı kullandığı biyodizelin motorinle harmanlanması oranına, istasyonlarda satışa sunulmadan önce zorunlu taban getirilmesi kararlaştırıldı.

Yeni düzenlemeyle ithal veya rafinericiden temin edilen motorininin toplamına, en az binde 5 yerli tarım ürünlerinden veya bitkisel atık yağlardan üretilmiş biyodizel harmanlanacak. Böylece akaryakıt piyasasında satılan her 200 litre motorinin, en az 1 litre biyodizel içermesi sağlanacak.

2018 BAŞI İTİBARIYLA ZORUNLU OLUYOR

Biyodizel arzında bir sıkıntı yaşanması veya biyodizel fiyat oluşumunda rekabeti bozucu bir durum belirlenmesi durumunda, EPDK harmanlama oranını yeniden belirleyebilecek.

Söz konusu binde 5'lik taban biyodizel katkı oranının, düzenlemenin Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından 2018 başı itibarıyla zorunlu hale gelmesi kararı alındı.

115 BİN TONLUK BİYODİZEL GEREKİYOR

Türkiye'de toplam akaryakıt satışlarının yüzde 84'ünü oluşturan motorin türleri tüketimi, 2016'da bir önceki yıla göre yüzde 8,5 artarak 22,3 milyon tona yükseldi. Söz konusu satış miktarına binde 5'lik biyodizel harmanlanması zorunluluğuyla 2018'de yıllık yaklaşık 115 bin ton biyodizel üretilmesi gerekiyor.

KAYNAK: AA

Bu haberler de ilginizi çekebilir