• DOLAR 32.377
  • EURO 35.025
  • ALTIN 2325.861
  • ...
"Eski Ramazanlara göre `paylaşma` ruhu azaldı"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Eski Ramazanlara duydukları özlemi dile getiren Bingöl`ün Sancak beldesi sakinleri, paylaşma ruhunun her geçen yıl daha da azaldığını ifade ettiler.

Bir Ramazan ayına daha ulaştıkları için Alllah'a şükrettiklerini söyleyen belde sakinleri, eski ve yeni Ramazanlar

İçinde bulunduğumuz bereket ve rahmet ayı Ramazan`a kavuştukları için Allah`a hamd eden Sancak beldesinde oturan vatandaşlar, eski ve yeni Ramazanları karşılaştırdı.

Eskiden yokluk olmasına rağmen paylaşma duygusunun daha fazla olduğunu vurgulayan Ubeydullah Koçin, eski Ramazanları özlediğini söyledi.

Koçin, “Eski ramazanları saygı ve sevgi çoktu. Fakirlere şefkat ediyordular. Eski Ramazanlarda misafirperverlik vardı. Herkes birbirini iftara çağırır, bir evde bir çorba pişse birbiriyle paylaşırlardı. Şimdi ise o eski tat ve zevk yok, çağırma yok.  İnsanlar eskiye göre zengin olmuş, durumları iyi fakat o eski Ramazanların tadı şimdi yok. O sohbet de yok. Eskisi gibi birbirine şefkat de yok. Biz o eski Ramazanları çok özlüyoruz.” dedi.

Eski zamanlarda çok yokluk içinde yaşadıklarını ifade eden Koçin, “Öyle zamanlar olurdu, evde bir tas çorba olmazdı. İnsanlar fakirdiler. O fakirlik olmasına rağmen, insanlar birbirine yardım eder, her şeylerini paylaşırlardı. Eski ramazan ve bayramları şimdi göremiyoruz.” İfadelerini kullandı.

“Toplumun düzelmesi için medreseleri çoğaltıp din adamlarını yetiştirmek lazım”

Eskiden medrese ve din adamlarının, insanlar üzerinde olumlu etkisinin günümüze göre daha çok olduğunu dile getiren Koçin,  “İnsanları o eski Ramazan ve medreselere kavuşturarak ancak o eski tadı alabiliriz. Dolayısıyla medreseler çok önemlidir. İnsanların ve toplumun düzelmesi için medreseleri çoğaltıp din adamlarını yetiştirmek lazım. Böyle giderse kaybederiz. Şimdi her türlü imkân var ama o eski ilgi yok. Herkes şimdi kendi evinde, kendi derdinde ve zevkinde. Kimse komşusu ne haldedir sormaz.” diye konuştu.

Baba Balaman ise eskiden 'yokluk' şimdi ise 'bolluk' olduğunu ifade ederek, "Eskiden hiçbir imkân yoktu şimdi imkânlar daha iyidir. Şimdi çocuklar da oruç tutuyor. Şimdiye göre eskiden şefkat daha fazlaydı. Cömertlik vardı; eski insanlar her şeylerini paylaşırlardı. Ben kendi halime şu an çok şükür ediyorum.” diye belirtti.

81 yaşındaki H. Zeki Bars da şöyle konuştu: "Bu zaman ile eski zaman çok farklıdır. Eskiden darlık ve sıkıntı çoktu. İnsanlık vardı, şimdi bolluk var şükür az. Ayrıca kimse kimseyi kabul etmiyor. Benlik çok yaygın.  Dindarlık var her evde Kur`an okuyan var, Namaz kılan var. Her şeye rağmen Elhamdülillah." (İLKHA)










 

Bu haberler de ilginizi çekebilir