• DOLAR 32.555
  • EURO 34.927
  • ALTIN 2430.084
  • ...
TEOG BİRİNCİLERİ
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ahmet Karakaş-Muhsin Şenol/DOĞRUHABER

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavı sonuçları açıklandı. Gözler yine tüm soruları doğru cevaplayan Türkiye birincilerine çevrildi. Resmi olmayan rakamlara göre Türkiye genelinde 120 sorunun tamamını doğru cevaplayan 15 bin öğrenci var. Geçmiş yıllara oranla yükselen bir performans sergileyen Doğu ve Güneydoğu illerindeki öğrencilerin başarısı göz doldurdu. TEOG sonuçlarını değerlendiren Eğitim-Bir-Sen Küçükçekmece İlçe Başkanı Yusuf Sabaz, “Türkiye genelinde bir yazılıdan 15 bin kişinin yüz alması yani tam puan alması normal bir şeydir. Aslında hedeflenen ruhun yakalandığını söyleyebiliriz.” dedi. Doğu ve Güneydoğu`da yükselen başarıyı değerlendiren Eğitimci Rehber Öğretmen Avni Altın ise “Bireysel olarak Doğu ve Güneydoğu illerinde bir artış olduğunu gözlemlemekteyiz.” İfadelerini kullandı.

“HEDEFLENEN RUHUN YAKALANDIĞINI SÖYLEYEBİLİRİZ”

TEOG sınavının amacına uygun bir oturum olduğunu dile getiren Yusuf Sabaz, “Türkiye genelinde iki dönemde 6 dersten birer yazılı yapılıyor. Bunlar zaten normal sınavdan sayılıyor. Dolayısıyla Türkiye genelinde ortalama bir yazılıdan 15 bin kişinin yüz alması yani tam puan alması normal bir şeydir. Aslında hedeflenen ruhun yakalandığını söyleyebiliriz. Çok zorlaştırıldığı zaman öğrenciler okuldan alacakları eğitiminden, kurslardan alacakları eğitim yerine bu sefer dershaneler etüt merkezleri ve diğer özel derslere yöneltilerek ekstradan bir külfetin oluşması söz konusu oluyordu. Eğitimde yavaş yavaş buna gerek duyulmadan okul içerisinde yapılacağı, okuldaki derslerin sorulacağı zaten müfredatın da hafifletilmiş daha çok yoruma dayalı olması hesabıyla aslında o mantığa dayalı bir TEOG sınavı olduğuna inanıyorum. Daha ölçülü ve belirleyici oldu. Çünkü öte türlü çok zor sınavlardaki başarılar için veliler bu sefer dershane, özel ders arayışlarına giriyordu.

“KİTAPLARINDAN ÇALIŞMA ORTAMI BULUNAN BİR YERDE BİLE BAŞARI YAKALANABİLİR”

TEOG sınavlarında başarı yakalamanın çok zor olmadığını belirten Sabaz, “Fakat bu makul bir sınav, teogun kendisi de makul bir sınav aslında. Yavaş yavaş bu ölçünün tutturulduğunun öğrenci ve öğretmenler tarafından anlaşıldığına inanıyorum. Bu tarz bir sınav modelinde uğraşan didinen öğretmenlerin ilgili alakadar olduğu çocukların da kitaplarından çalışma ortamı bulduğu bir yerde bile bu başarıların yakalanabilmesi aslında fırsat eşitliği açısından da makul bir sınav yapıldığını gösteriyor.” şeklinde konuştu.

DOĞU VE GÜNEYDOĞU`DA BİREYSEL BAŞARI ARTIŞI VAR

Doğu ve Güneydoğu`da yükselen başarıyı değerlendiren Eğitimci Rehber Öğretmen Avni Altın, “1 milyon 200 bin öğrenci sınava girdi. Bireysel olarak Doğu ve Güneydoğu illerinde bir artış olduğunu gözlemlemekteyiz. Nüfus oranlarının da etkili olduğu kitlesel olarak değerlendirmelerin olduğu tablolara bakıldığında ise bölgemizin illerinin sıralamaları biraz daha gerilerdedir. Geçtiğimiz günlerde açıklanan TEOG 2 sınavında biraz da soruların diğer sınavlara oranla kolay olmasından dolayı bireysel bir başarı artışının olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle Doğu ve Güneydoğu illerinde eskiye nazaran bir başarı sağlanmıştır. Tabi kitlesel anlamda bakıldığında ise hala sıkıntıların olduğunu görebiliriz. Çünkü bölgemizdeki illere yapılan yatırımlar halen yetersizdir.” dedi.

İşte zor şartlara rağmen çalışıp, çabalayan ve emeğinin karşılığını alan TEOG birincilerinden bazıları;

MERYEM ZELAL YERLİKAYA

TEOG sınavının iki dönem sınavında da tüm soruları doğru cevaplayan Diyarbakır Namık Kemal İmam Hatip Ortaokulu öğrencisi Meryem Zelal Yerlikaya, başarıya giden yolu anlattı. Başarının, inanılarak elde edilebileceğini ifade eden Yerlikaya, imam hatip okullarının adını yükseltecek bir başarı kazanmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi. Sınava hazırlık aşamasında kendisine küçük hedefler koyarak, ardından ödüller verdiğini dile getiren Yerlikaya, "Düzenli bir şekilde çalıştım. Öğretmenlerimin, arkadaşlarımın, anne ve babamın benden beklentileri yüksekti. Ben de bu beklentileri geri çevirmemek için çok uğraştım." dedi.

SENA NUR TOPRAK

Adıyaman'ın Kâhta ilçesinde yaşayan doğuştan görme engelli Sena Nur Toprak, Milli Eğitim Bakanlığı`nca 8. sınıf öğrencilerine yönelik yapılan ikinci dönem ortak sınavlarında tüm soruları doğru cevapladı. Kâhta Gazi Ortaokulu 8'inci sınıfta normal eğitim alan görme engelli Toprak, ikinci dönem ortak sınavlarının açıklamasının ardından okulun en gözde öğrencisi oldu. Görmediğini fakat dersleri iyi dinlediğini aktaran Toprak, "Birinci TEOG sınavında çok heyecanlanmıştım ve onun için birkaç yanlışım oldu. Fakat daha sonra denemelerde bütün soruları doğru cevapladım. Bu başarıyı elde edeceğimden şüphem yoktu. İkinci TEOG sınavında tüm soruları doğru cevaplayarak birinciler arasına girdim." diye konuştu.

HATİCE KARATAŞ

Malatya`nın Kale ilçesinde Temel Eğitimden Orta Öğretime Geçiş (TEOG) sınavında 120 sorunun tamamını doğru cevaplandıran Hatice Karataş, Türkiye birincileri arasına girdi.  TEOG birincisi Hatice Karataş da derslerini hiç aksatmadığını, okulda dinlediği konuları evde tekrar ettiğini ve bu sayede başarıyı yakaladığını ifade etti.

HATİCE ZEHRA ÇALIKLI

Manisa Turgutlu Samiye Nuri Sevil Ortaokulu öğrencisi Hatice Zehra Çalıklı, yaptığı açıklamada başarısının sırrının, derslerde öğretmeni iyi dinlemek, konu tekrarı yapmak ve düzenli test çözmek olduğunu söyledi. Çalıklı, TEOG 1 sınavındaki taktiklerini TEOG 2'de de uyguladığını belirterek "Okuldaki öğretmenlerimin, arkadaşlarımın ve en önemlisi de ailemin 'Başarırsın' demesi ile TEOG'da başarıya ulaştım. TEOG 2 sınavında da yine derslerde öğretmenlerimi iyi dinledim. Eve geldiğimin de konu tekrarı yaptım ve testlerimi çözdüm. Her zaman kendime yapabileceğime inandırdım." dedi.

BEYZA VE AHMET ÇETİNKAYA

Sivas'ta, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında yapılan birinci dönem sınavında tüm soruları doğru yanıtlayan ikizler Beyza ve Ahmet Çetinkaya, ikinci dönem merkezi ortak sınavda da aynı başarıyı göstermenin mutluluğunu yaşıyor. Anaokulundan bu yana birbirlerinden hiç ayrılmayan ve aynı sınıflarda eğitim gören ikiz kardeşler, TEOG'da birinci dönemin ardından ikinci dönemde de tüm soruları doğru yanıtladı. Yavuz Selim Ortaokulu 8. sınıf öğrencisi Beyza Çetinkaya (14), ikizi Ahmet ile hiç ayrılmadıklarını ve anaokulundan bu yana hep aynı sınıflarda eğitim gördüklerini söyledi.

BEYZANUR ASLAN

Amasya'da Gümüşhacıköy Kızılca Köyü Ortaokulu öğrenci Aslan'ın sınavda tüm soruları doğru yanıtlayarak Türkiye birincileri arasında yer aldığını öğrenen okul müdürü Murat Önder, telefonla aradığı Beyzanur Aslan'a mutlu haberi verdi. Okul saatleri dışında ailesine yardımcı olmak amacıyla hayvan otlatan Aslan, haberi de bu sırada aldı. Aslan, sınavın birincileri arasında yer aldığını öğrenince büyük mutluluk yaşadı. Kalp cerrahı olmak istediğini vurgulayan Aslan, şunları kaydetti: "Bu hayalim küçüklükten beri var. Kalp cerrahı olmak için elimden geleni yapacağım. Aileme, memleketime, Gümüşhacıköy'ümüze ileride yetişkin birey olarak geri dönmek istiyorum. Bunun için düzenli şekilde ders çalışıyorum. Hayvanların yanına kitaplarımı da getiriyorum.”

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir