• DOLAR 32.602
  • EURO 34.762
  • ALTIN 2494.194
  • ...
Yüksek et fiyatları sakatat satışını arttırdı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ramazan ayı ile birlikte önemli protein kaynaklarından olan kırmızı etin fiyatı 34 TL’den 38 TL’ye çıktı. Duruma tepki gösteren Mardinliler; kırmızı et fiyatlarının her geçen gün yükselmesiyle alım güçlerinin düştüğünü ifade ederken, kasaplar ise bölgede yaşanan canlı hayvan sıkıntısı nedeniyle fiyatların yüksek olduğunu söylediler.

“Et fiyatı yüksek olduğu için halk sakatata yöneldi”

Pahalı olmasından dolayı kimsenin doğru dürüst kırmızı et alamadığını belirten Kızıltepe Kasaplar Çarşısı esnafı Aydın Atız, “Et çok pahalı olduğu için fazla satılmıyor. Millet fakirdir, alamıyor. Hayvan kıtlığı var. Canlı hayvan pahalı olduğu için et de pahalanıyor. Millet 2 kilo et alacağına yarım kilo alıyor. Kimse doğru dürüst et almıyor. Vatandaş sofrasında et bulamıyor.  Biz de millet de perişan olmuşuz. Millet sakatat çeşitlerine ve tavuk etine yöneliyor. Tarım bakanlığından bir çare bekliyoruz.” dedi.

“Vatandaş sofrasında et göremiyor”

Kırmızı et fiyatının düşürüldüğü takdirde hem esnaf hem de vatandaşlar için iyi olacağını belirten kasap Mehmet Nuri Bozkurt, şu anda fiyatın yüksek olmasından dolayı satışlarının azaldığını, vatandaşların da et yerine sakatata yöneldiğini söyledi.

Bozkurt, “Şu an dana kuşbaşı 45 TL, kuzu eti 38 TL. Ramazan’da fiyatların yükselmesinden satıcı olarak biz de şikâyetçiyiz. Daha önce 30-35 TL’den sattığımız kıymayı 40 TL’den satıyoruz. Et fiyatları bayağı yüksek. Fiyatlar düşse biz esnaflar için de daha iyi olur. Şu an satışım çok düşük. Eskiden günde 10 kuzu satıyordum, şimdi ise 2 tane kuzu ancak satabiliyorum. Fiyat yüksek olduğu için satamıyoruz. Satamadığımız için vatandaş sofrasında et göremiyor. Et fiyatı yüksek olduğu için halk şu anda sakatata yöneliyor. Ciğer, işkembe, bağırsak, böbrek, yürek, dalak alıyor. Et fiyatları düşse hem biz hem de vatandaşlar memnun olur. Tarım Bakanına çağrıda bulunuyorum; lütfen bize de halka da yardımcı olun. Fiyatlar düşürülürse herkes için çok iyi olur.” dedi.

“Ciğer 23, yürek 15, böbrek 12 TL”

Sakatatçı Kamuran Atız ise şunları söyledi: “Et fiyatları yüksek olduğu için vatandaşlar sakatata yöneliyor. Sakatat fiyatları ucuzdur. Ciğer 23, yürek 15, böbrek 12 TL’dir. Et fiyatları yüksek olduğundan dolayı sakatat satışları iyidir. Dışarıdan dana, kuzu getirilmesini istiyoruz.”

“Eskiden kuzu ciğerini beğenmezken şu an inek ciğerini zor buluyoruz”

Et fiyatları ile birlikte sakatat fiyatlarında da artış olduğuna dikkat çeken vatandaşlardan Bülent Aslan, buna bir çözüm bulunmasını istedi. Aslan, “Fiyatlar son zamanlarda ateş pahası, yoksul alacak durumda değil. Herkes tavuk eti ve sakatata yöneliyor. Gelip sakatatları alıyoruz. Eskiden biz kuzu ciğeri beğenmezken şu an inek ciğerini zor buluyoruz. Kilosu 25 lira. En ucuz sakatatı bile şu an yoksul alacak durumda değil. Yüreğin kilosu en ucuzu 15 lira. Şu an da koç, yumurta dışarıdan et balık kurumundan geliyor kilosu 5-6 lira zar zor alınıyor. Biz orta sınıf vatandaş bile zar zor alırken yoksul vatandaş nasıl alacak?” ifadelerini kullandı.

“Bir günlük yevmiyemi bir kilo ete vereceğim”

Vatandaşlardan Murat Kandemir de mecburen bir günlük yevmiyesini bir kilo ete vereceğini söyledi. Kandemir, “Eskiden burada dükkânım vardı. İşkembe ve kelle paça satıyordum. Belediyemiz kaldırttı. Şu anda inşaatta günde 45 TL’ye çalışıyorum. Yevmiyemi aldım çocuklara bir kilo et alacağım. Yevmiyemi bir kilo ete verip eve gideceğim. Kuzu eti alsam 38 TL’dir, yevmiyemden bana 7 TL kalacak. 7 TL ile çocuklarıma ne götüreceğim ben de bilmiyorum. Sayın kaymakamımızdan rica ediyorum; dükkânımın açılmasını istiyorum. Birçok insan burada ekmek yiyordu, biz mağduruz.” dedi.

“Canlı hayvanları biraz da Güneydoğu’ya göndersinler”

Kasap Esnafı Başkanı Kemal Baltacı ise Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığından Güneydoğu’ya canlı hayvan talebinde bulunarak, şunları söyledi: “Türkiye genelinde mal bulunmuyor. Balıkesir’e, Çanakkale’ye, Kemalpaşa’ya Gönen’e gidiyorum ama nereye gidiyorsam mal bulamıyoruz. Bu yüzden millet de mağdur oluyor. Devlet bize mal versin, kilosunu 30 TL’ye bize versin ve biz de 32 TL’ye satalım. İthal dana gelecek diyor, ithal dana eti yenilmez saman gibidir. Tarım Bakanı Güneydoğu’ya canlı hayvan gönderirse biz de faydalanırız, vatandaş da faydalanır. Bize gelmiyor hep Batı’ya gidiyor.” (M. Salih Keskin / Mehmet Aslan – İLKHA)









































Bu haberler de ilginizi çekebilir