• DOLAR 32.332
  • EURO 35.055
  • ALTIN 2285.011
  • ...
"Ekmeğimizi ateşten çıkarıyoruz"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yaz mevsiminin kendini iyiden iyiye hissettirdiği Mardin'de fırıncılar, zor şartlarda hem işlerini icra ediyor hem de oruç tutup, büyük bir azim ve sabır örneği oluşturuyorlar.

280 derece fırın sıcaklığında ekmek ve pide pişiren fırıncılar, ekmeklerini ateşten çıkardıklarını belirttiler.

Yıllardır fırında çalışarak geçimini sağladığını söyleyen fırıncı ustası Suphi Yüksel, Ramazan ayının çok güzel bir şekilde geçtiğini dile getirdi.

Yüksel, "Fırının 280 derece sıcaklığına aldırmadan oruçluyuz. Çünkü Ramazan aynı zamanda bir sabır ayıdır. Allah'a şükürler olsun, pek sıkıntımız yoktur. Oruç tutmak isteyenler tutabilir. Eğer bir insan Allah rızası için bir şeyler yapmaya gayret ediyorsa Allah-u Teâlâ da ona yardımcı oluyor. Bunun için tüm Müslümanların oruç tutmalarını istiyoruz. Oruç çok güzel bir ibadettir. Allah, özellikle işi zor olanlara ve hepimize yardımcı olsun. 280 derece ateş önünde oruç tutmak zordur. Ama Allah-u Teâlâ yardımcı oluyor. Ramazan'a girmeden önce bir an bile susuz dayanmazken Ramazan'da Allah sabır ve irade veriyor. Her gün saat 13.00'ten akşama kadar ekmek pişiriyoruz. Sahurda da isteğe göre katmer, yağlı ekmek gibi ürünleri pişiriyoruz." dedi.

Yüksek derecedeki sıcaklığa sabrederek oruçlarını tutuklarını ifade eden Şeyhmus Var, şunları söyledi: "Binlerce şükür, Allah kuvvet ve sabır veriyor. Bu şekilde orucumuzu tutuyoruz. Fırın içi 280 derecedir, fırın dışı ise 50-60 derecedir. Ancak hiçbir şeyde eski tat kalmamış. Memlekette tat kalmamış, sahibi gelsin ona anahtarları verelim. Eski insanlık ve dostluk kalmamış, tuzun bile tadı kalmamış."

Bütün Müslümanların mübarek Ramazan ayını tebrik eden Serdar Kayata da fırında 280 derecenin üstünde bir sıcaklığın söz konusu olduğunu söyledi.

Tüm zorluklara rağmen Allah'ın kendilerine yardım ettiğini belirten Kayata, "Bu bir farzdır. Müslümanız ve oruç tutmaya mecburuz. Senede bir aydır. Sabretmeli ve Allah'a sığınmalıyız. Bizler önceki nesillere de bakmalıyız. Onlar kavurucu sıcaklarda tarlalarda oruçlarını tutuyorlardı. Bakınız, bizler de şu an fırının önünde çalışıyoruz ancak çok şükür, sabrediyoruz. Ciddi bir sıkıntımız yok. Vücudumuz da zamanla sıcaklığa alışıyor. Şu ana kadar Ramazan'ımız güzel geçiyor. Sadece iftara az bir süre kala bazı vatandaşlar sıkıntı çıkarıyor bize. Kimisi çok ecele ediyor, kimisi 'Tavam az pişmiş, çok pişmiş.' diyor. Biz yine de elimizden geleni yapıyoruz. Bizler bu Ramazan ayında vatandaşların biraz daha Ramazan'ın ruhuna uygun davranmalarını istiyoruz. Biraz daha anlayış göstermelerini bekliyoruz." şeklinde konuştu.

Ramazan pidelerine ilginin oldukça yüksek olduğunu dile getiren Hadi Usta ise "Pideleri vatandaşlarımızın isteğine göre susamlı, yumurtalı, bol yumurtalı, susamlı şeklinde yapıyoruz. Ramazan ayında vatandaşlarımız pide yiyor. Onun için vatandaşlarımızın isteği doğrultusunda pide çeşitlerimizi arttırıyoruz." ifadelerini kullandı. (M. Salih Keskin-İLKHA)















Bu haberler de ilginizi çekebilir