• DOLAR 32.382
  • EURO 35.041
  • ALTIN 2326.314
  • ...
İslam`da çocuk eğitimi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

RASULULLAH`IN (SAV) ÇOCUKLARIN GÖRÜNÜŞÜNE ÖNEM VERMESİ

   Rasulullah (sav) her zaman gerek kendinin, ashabının gerekse ashabının çocuklarının kalbi ve ruhu ile ilgilendiği gibi aynı zamanda kıyafet ve görünüşleri ile de ilgilenmiştir.

1.Saç ve Tıraşları İle İlgili Eğitimi;

   Hz. Ömer`in oğlu rivayet ediyor; Rasulullah (sav) saçının bir kısmı tıraş edilip, diğeri bırakılmış bir çocuk gördü. Buyurdu ki; ‘Ya tamamını tıraş edin, ya da tamamını bırakın`

(Ebu Hanife/ Tirmizi hariç Kütüb-i Sitte)

   İbn-i Kayyım bebekle ilgili hükümleri açıklarken bu hadis ile ilgili olarak şöyle bir açıklama yapıyor; Rasulullah (sav) kuza`ı yasaklamıştır. Bu da dört çeşittir;

•Kafanın orasından burasından alınarak alacalı bırakılması

•Ortadan alınıp etrafın bırakılması

•Kenarlardan alınıp ortanın bırakılması

•Önün alınıp arkanın bırakılması

Bunların hepsi kuza`dır (dağınık bulutlar). En doğrusunu Allah bilir.

(İbn Kayyım/Tuhfe)

   Bazen de bizzat kendisi tıraşları ile ilgilenmiştir.

Abdullah b. Cafer (ra) anlatıyor; Rasulullah (sav) Cafer ailesini üç gün kendi hallerine bıraktıktan sonra geldi ve buyurdu ki; `Bugünden sonra kardeşime ağlamayın. Kardeşimin çocuklarını çağırın.` Bizi getirdiler, kuş yavruları gibiydik. Sonra ‘berberi çağırın` dedi ve bizim kafalarımızı tıraş etmesini emretti.` (Ebu Davud)

   2.Kıyafet Adabı;

   Taberani Abdullah b. Yezid`den rivayet ediyor; Dedi ki biz Abdullah b. Mesud`un yanında idik. Bir oğlu üzerinde ipek bir elbise ile geldi. Dedi ki; `Kim sana bunu giydirdi?` Annem, dedi. Gömleği yırttı ve ‘Git sana başka bir şey giydirmesini söyle `dedi.

   Altın takma ve ipek kıyafet konusunda Rasulullah (sav) buyurdu ki; ‘Bunların ikisi ümmetimin erkeklerine haramdır.` Bu hadisle ilgili olarak âlimler buradaki ‘erkekler` sözü ile büyük-küçük ayrımı olmadığını belirtiyor.

DİLEK ÇELENK

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir