• DOLAR 32.513
  • EURO 34.598
  • ALTIN 2492.855
  • ...
"Ramazan ayı sigarayı bırakmak için bir fırsat"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep Sağlık Müdürü Sadettin Yazı, tütün kullanımının birçok sağlık sorununa yol açan, önlenebilir hastalık ve ölüm sebepleri arasında en önde gelen risk faktörü olduğunu, sigarayı bırakmak isteyenler için Ramazan ayının büyük bir fırsat olduğunu söyledi.

Günümüzde sigaranın zararlarının herkes tarafından bilindiğini belirten Yazı, "Dünya Sağlık Örgütünün istatistiklerine göre sigara içmek dünya çapında bir problem olmakla birlikte tahmini 3 yetişkinden biri sigara kullanmaktadır. Sigara, başta kanser olmak üzere birçok hastalığın primer sebebi olarak görülmekte ve özellikle genç nüfus bu konuda çok büyük risk taşımaktadır." ifadelerini kullandı.

Yazı, "Sigara içenler Ramazan ayını fırsat bilerek sigarayı bırakmak ve dumansız bir hayata başlamak için bu ayı bir dönüm noktası olarak görebilir. Sigarayı bırakarak hayatınıza sağlıklı bir şekilde devam edebilirsiniz." dedi.

Yazı, tütün kullanımına son verildiği takdirde, tütün kullanımının beraberinde getireceği risklerin de ortadan kalkacağına dikkat çeken Yazı, "Mevcut neslin ve gelecek nesillerin tütün kullanımının yol açtığı harap edici sağlık problemlerinden korunmasını sağlamak ve aynı zamanda tütün kullanımı ve maruz kalımının yol açtığı sosyal, çevresel ve ekonomik zararlarının önüne geçmek üzere toplumu bilgilendirerek konuyla ilgili toplumsal farkındalığı arttırmak öncelikli görevlerimizden biri haline gelmiştir. Tütün kullanımı ölüme neden olan en önemli risk faktörlerinden birisi olmakla beraber önlenebilir bir ölüm nedeni olarak karşımıza çıkmaktadır. Tütün kullanımına son verildiği takdirde, tütün kullanımının beraberinde getireceği riskler de ortadan kalkacaktır." şeklinde konuştu.

Zararları çok iyi bilinmesine rağmen dünya nüfusunun önemli bir bölümünün ısrarla tütün kullanımına devam ettiğini belirten Yazı, "Sadece tütün kullanmak değil, dumanına maruz kalmak bile hastalıkların oluşmasına sebep olabilmektedir. Özellikle de çocuklar, çevresel tütün dumanına maruz kaldığında bu durum erişkinlere göre daha ciddi sağlık riskleri ile karşı karşıya kalmaktadır. Ülkemizde tüm dünyanın örnek aldığı nitelikte etkin ve başarılı tütün kontrol programları da uygulanmaktadır. Bu kapsamda da uygulamaya konulan "Dumansız Hava Sahası Denetim Sistemi" ile tütün kullanımı ile ilgili ihlaller daha hızlı ve daha etkin bir şekilde değerlendirilmektedir." diye konuştu.

31 Mayıs'ın "Dünya Tütünsüz Günü" olduğunu da hatırlatan Yazı, son olarak ise, "Ramazan ayını fırsat bilerek bugünü sigarayı bırakmak, dumansız hayata başlamak için bir dönüm noktası olarak görebilir. Dünya Tütünsüz Gününde sigarayı bırakarak hayatınıza sağlıklı bir şekilde devam edebilirsiniz." diye belirtti. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir