• DOLAR 32.549
  • EURO 34.824
  • ALTIN 2430.024
  • ...
SON DAKİKA
"Ramazan Şenlikleri" nedeniyle Batman Belediyesine tepki
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman Belediyesinin "Ramazan Şenlikleri" adı altında düzenlediği eğlencelere tepki gösteren kentteki akademisyen, sivil toplum kuruluşu yetkilileri, yazarlar ve vatandaşlar, etkinliklerin bir ifsada dönüştüğünü belirterek, derhal iptal edilmesi gerektiğini belirttiler.

Etkinliklerin Ramazan ayı ile örtüşmediğini ve bu tür eğlencelerin gençlerde tahribata yol açtığını belirten akademisyen, sivil toplum kuruluşu yetkilileri, yazarlar ve vatandaşlar yetkililere seslenerek, bu etkinliklerin derhal iptal edilip, Ramazan'ın maneviyatını yansıtacak ve Kur'an ziyafeti tarzında etkinliklerin yapılmasını istediler.

"Bu etkinlikler gençlerimizi ve yeni nesli ifsad ediyor"

Yedi Hilal Batman Şube Başkan Yardımcısı Mehmet Çelik, "Belediyenin teravih saatinde yapmış olduğu etkinliklerin doğru olmadığını düşünüyoruz. Bu saatlerde parkta müzik dinleyerek zaman geçiren gençlerin o saatte camide olması, vaaz, sohbet, nasihat dinlemesi gerekirken, parkta dans ederek zaman geçirmeleri inancımıza, kültürümüze, örf ve adetlerimize uymuyor. Bunun bir an önce sonlandırılması gerekiyor." dedi.

"İnancımıza uygun etkinliklere ağırlık verilmesini istiyoruz" diyen Çelik, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Örneğin; belediye isterse camilere kütüphaneler kurabilir. Camiye giden gençlere çıkışta ikramda bulunabilir. Bu ve benzeri faaliyetlerle kültür ve inancımıza katkıda bulunabileceği halde son zamanlarda konserlerle, festivallerle, tamamen Batı kültürünün unsurları olan etkinliklerin bize empoze edilmesi doğru değildir. Bu etkinlikler gençlerimizi ve yeni nesli ifsad ediyor. Bunun bir an önce sonlandırılmasını istiyoruz."

Belediyenin yaptığı bu tür etkinliklerin yanlış olduğunu ve son bulması gerektiğini vurgulayan Çelik, "Özümüze dönebilmemiz için, gençlerimizin inancını ve kültürünü öğrenebilmesi için belediyeden bu yönde destek beklerken, Atatürk Parkı'nda iftardan sonra yapılan programlar tamamen yanlıştır ve son bulmasını istiyoruz. İftar çadırının açılıyor olması, fakirlerin orada iftar açması güzel bir çalışmadır fakat ondan sonra özellikle cami, teravih saatinde müzikli eğlencelerin olması bugüne kadar Batman'da pek olmamış bir uygulamadır. İlk defa böyle bir uygulama oluyor ve bunun bir an önce kaldırılmasını istiyoruz." diye konuştu.

"Şenlikler Ramazan'ın ruhuyla bağdaşmıyor"

Belediyenin yaptığı etkinliklerin halkın maneviyatıyla bağdaşmadığına dikkat çeken yazar Şehmus Temiz, "Ramazan şenlikleri denince başta sevinmiştik. İlk başta aklımıza Ramazanın kültürünü, ruhunu, maneviyatını yansıtan bir organizasyon gelmişti. Bunun içinde içimizden belediyeyi kutlamak gelmişti ama sonradan şenlikler ortaya çıkınca şenliklerin Ramazan'ın ruhuyla bağdaşmadığını gördük. İnsanların tepkileri yavaş yavaş kendini ortaya koydu. Dinle, maneviyatla alakası olmayan organizasyonların yapıldığını gördük." ifadelerini kullandı.

Temiz, sözlerine şöyle devam etti: "Bende bir akşam, yerinde dinlemek için gittim ve 5 dakika kalabildim. Orada sahnede bir genç vardı ve Ramazan'ın ruhuyla, manevi havasına uymayan oldukça gürültülü ve kulağı rahatsız eden, dinle alakası olmayan bir şeyler okuyordu."

Etkinliğin revize edilmesi ve bu yüzden yetkililerin buna müdahale etmesi gerektiğini belirten Temiz, "Bu insanlar ne yaptıklarını bilmiyorlar. Müslüman mahallesinde salyangoz satmaya çalışıyorlar ve bunu Müslümanlık adına yapıyorlar, çok ayıp. Etkinliğin içeriği gerçekten Ramazan'ın ruhuna yakışmıyor. Bunun acilen revize edilmesi ve Ramazan'ın ruhuna uydurulması lazım. Batman Ramazan kültürünü bize tekrar hatırlatacak organizasyonlara aç ama bu ad altında insanları Ramazan'dan uzaklaştırmak da çok acı bir olay ve yetkililerin hemen buna müdahale etmesi gerektiğini düşünüyorum." şeklinde ifade etti.

"Belediyenin böyle bir organizasyonun altına imza atmasını doğru bulmuyoruz"

Belediyenin etkinliklerini doğru bulmadıklarını aktaran vatandaşlardan Ziya Ulhak Yamaç, "Bu etkinlikler Ramazan ayında, ibadet ayında, tezkiye ayında, insanların kendini muhasebeye çektiği, insanların tefekküre girdiği ve teravih namazlarını kıldığı bir saatte Batman Belediyesinin böyle bir organizasyonun altına imza atmasını doğru bulmuyoruz. Çünkü bizim toplumumuzun kültüründe bu tür uygulamalar yoktur. Bunu bu şekilde yaparak sanki Ramazan ayını yozlaştırma gibi bir durum ortaya çıkıyor, öyle algılıyoruz. Bu tür uygulamalara derhal son verilmesini talep ediyoruz." dedi.

"Ramazan ayında huşu alabileceğimiz etkinlikler düzenlenmeli"

Belediyenin teravih namazında düzenlediği etkinliklere tepki gösteren bir diğer vatandaş Hakan Yılmaz, "Ramazan şenlikleri Türkiye genelinde olduğu gibi Batman'da da yapılıyor. Bizim Batman Belediyesinin düzenlemiş olduğu şenliklere tepkimiz var. Bu şekilde olmazsa, Ramazan ayıyla ilgili Kur'an-ı Kerim veya ilimle ilgili etkinlikler yapılabilir. İstanbul Eyüp Sultan'da yapılan etkinliklere benzer etkinlikler yapılsa daha güzel olur. Belediyenin yaptığı bu tür etkinlikler Ramazan ayında ters oluyor. Çünkü Ramazan huşu ayıdır. İnsanlar daha çok huşu dolmak istiyor ama aksine bu tür şeyler yapılınca küçükten büyüğe bütün insanlarımız etkileniyor. Bence Ramazan ayında huşu alabileceğimiz etkinlikler düzenlenirse daha iyi olur." şeklinde konuştu.

Belediyenin etkinliklerine tepki gösterilmesi gerektiğini savunan Fadıl Özdemir ise şunları söyledi: "İçinde bulunduğumuz ay Ramazan; Kur'an, ibadet, tefekkür ayıdır, ama Batman'da kayyum olarak atanan bir şahıs tarafından sürekli gençlik festivalleri, Ramazan şenlikleri adı altında gençlere sürekli coşku veriliyor. Bu konserlerle neyin amaçlandığı halkımız tarafından görülmesi gerekiyor. Buna karşı tepki gösterilmesi gerekiyor."

Halkın kaynaklarının bu tür etkinliklere aktarılmasına karşı olduklarını belirten Özdemir, "Batman'da işsizlik oranının resmi olarak yüzde 28 buçuk, gayri resmi yüzde 40'larda olduğu ve her iki kişiden birinin işsiz olduğu bir ilde yaşıyoruz ve bu korkutucu bir rakam. Sanat, müzik, heyecan tarzı şeylerle gençleri Avrupaileştirmeye çalıştırmak, bilim adına, edebiyat adına, üretim adına hiçbir şeye imza atılmaması, bu şekilde nereye varılacağını bilemiyoruz. Bu kaynakların heba edilmesini kınıyoruz. Buna yetkililerin derhal engel olması gerektiğine inanıyoruz. Batman halkının da buna karşı duyarsız, sessiz kalmamasını temenni ediyoruz." diye konuştu.

Belediyenin Ramazan şenlikleri adı altında düzenlediği etkinliğe bir tepki de akademisyenlerden geldi.

"Kızlı, erkekli dansların Ramazan ile bağdaştırılması asla mümkün değildir"

Yazılı açıklama yaparak şenliklerin Ramazan ayının atmosferine ters düştüğünü vurgulayan akademisyen Davut Okçu ise "Ramazan ayı Kur'an-ı Kerim'in indirildiği kutsal ay olup bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesini bünyesinde barındırmaktadır. Bu bağlamda Batman Belediyesi, Ramazan ayı dolayısıyla Atatürk Parkında her akşam İftar Programı ve ardından çeşitli şenlikler düzenleme kararı almıştır. Benzeri etkinlikler başta İstanbul olmak üzere pek çok ilimizde belediyelerin öncülüğünde gerçekleştirilmektedir. Batman Belediyesinin yıllardır ilk defa binlerce vatandaşımızın faydalandığı iftar programı düzenlemesi memnuniyetle karşılanmaktadır. Ancak 'Ramazan Şenlikleri' adı altında ortaya konan etkinlikler Ramazan ayının manevi atmosferine tamamen aykırı düşmektedir." ifadelerini kullandı.

Bu tür etkinliklerin kabul edilmez olduğunu sözlerine ekleyen Okçu, son olarak şunları kaydetti: "Yüksek bir gürültü ile sahneye konan müzik ve eğlence programları tam da yatsı ve teravih namazlarına denk getirilmektedir. Ayrıca gençlerden oluşan kızlı ve erkekli dansların, çılgınlığı teşvik eden anonsların Ramazan ile bağdaştırılması asla mümkün değildir. Ölçüsüz eğlencenin ve çılgınlığın ödüllendirilmesi rahmet ve bereket ayı Ramazanda icra edilecek bir etkinlik türü olamaz. Belediyemizden halkımızın duyarlılığını dikkate alarak en kısa zamanda eğlence programlarının Ramazan ayının anlam ve önemine uygun bir formata dönüştürülmesi hususunda hassasiyet beklemekteyiz." (M. Fatih Akgül-İLKHA)






















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir