• DOLAR 32.502
  • EURO 34.955
  • ALTIN 2430.471
  • ...
Rasulullah`ın (sav) Çocuklara İslami Edep ve Ahlakı Öğretmesi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİLEK ÇELENK

İSLAM`DA ÇOCUK EĞİTİMİ

3.Gözünü/ Bakışını Çevirme;

Her yaş insanda olduğu gibi çocukta da bazen farkında olarak veya olmayarak bakılması sakıncalı, haram olan şeylere bakma isteği olabilir. Bu yüzden çocuğa bakışını çevirme adabı öğretilmelidir.

 Abdullah b. Abbas (ra) anlatıyor; Fadl b. Abbas Hacda Rasulullah`ın (sav) arkasında idi. Cus`am kabilesinden bir kız gelip Rasulullah (sav)`a bir fetva sordu. Fadl kıza, kız da Fadl`a bakmaya başladı. Rasulullah (sav) Fadl`ın yüzünü öteki tarafa çevirdi. (Buhari/Tirmizi/Ebu Davud)

Başka bir rivayette de; ‘Ey kardeşimin oğlu, bugün kim bakışını, dilini, avretini korursa bağışlanır` buyurdu.

 Cinsel alanda araştırmalar yapan Alman bilim adamı diyor ki; bu alandaki bütün hasatlık ve ilaçları araştırdım. Ama Muhammed`e (sav) indirilen kitaptaki şu sözden daha geçerli bir ilaç bulamadım;

‘(Resulüm) Mümin erkeklere gözlerini harama dikmemelerini, ırzlarını korumalarını söyle. Çünkü bu kendileri için daha temiz bir davranıştır. Şüphesiz Allah onların yapmakta olduklarından haberdardır.`

(Nur/30)

Bunun yanında bir de çocuğa kendi mahremi koruma, uygun olmayan kıyafetlerle dolaşmama eğitimi verilmeli.

4. Yataklarını Ayırma;

   Bu konu çocuğun cinsel yönden korunması için en önemli hususlardan biridir. Hem de başka hiçbir kanunda benzeri olmayan bir esas. Bu da ilahi esasların incelik ve hassasiyetini gösteren bir başka delildir.

   Ebu Davud`un (ra) rivayetinde Rasulullah (sav) buyurdu ki;` çocuklarınız yedi yaşına geldiklerinde onlara namazı emredin. On yaşına geldiklerinde namaz için (kılmıyorlarsa) cezalandırın, yataklarını ayırın` (Ebu Davud)

5. Çocuğa Sıdk/Doğruluk Ahlakını Aşılama;

 Abdullah b. Amir (ra) anlatıyor; ‘Bir gün Allah`ın Resulü bizim evde oturuyorken annem beni çağırıp; gel sana bir şey vereceğim dedi. Rasulullah (sav) sordu; ne verecektin? Dedi ki; ona bir hurma verecektim. Buyurdu ki; şayet bir şey vermeseydin sana yalan olarak yazılacaktı.`

(Ebu Davud)

Tirmizi`nin Ebi Cevra El-Adiy Rebia Şeybani`den rivayeti; dedi ki; Hz. Ali`nin oğlu Hüseyin`e (ra) sordum; Allah`ın Resulünden neyi öğrendin (ezberinde)? Dedi ki; ‘Seni şüpheye düşüren şeyi bırakıp emin olduğuna yönel. Çünkü sıdk/doğruluk itminandır. Yalan ise şüphedir(rahatsızlık verir).

Hz. Davud`un oğlu Hz. Süleyman`dan rivayet ediliyor; ‘Ey çocuğum bir vaatte bulununca sakın sözü bozma. Çünkü bu sana olan sevgiyi nefrete dönüştürür.

6. Çocuğa Sır Saklamayı Öğretme;

Rasulullah (sav) çocuklara sır saklama ahlakını aşılama konusunda özen göstermiştir. Çünkü bu çocuğu mevcut durumunda, geleceğinde, ailesinin selameti ve devamı için böylece de toplumun oluşum ve olgunlaşması için son derece önemlidir.

Sır saklamaya alışmış çocuğun iradesi güçlü, dili düzgün olur. Bu da toplumda güven ortamı oluşturur.

Enes (ra) anlatıyor; Rasulullah`a (sav) hizmet ediyordum. Bir gün yapmam gerekenleri bitirdim. Rasulullah (sav) kaylule yapar diye düşündüm ve oynamakta olan çocuklara bakmak üzere dışarı çıktım. Rasulullah (sav) arkamdan geldi ve beni çağırdı, bir iş için gönderdi. Rasulullah (sav) ben dönene kadar gölgede oturup bekledi. Bu yüzden anneme gitmeye gecikmiştim. Sonra anneme gidince ‘niye geciktin?` diye sordu. Dedim ki; ‘Rasulullah (sav) beni bir iş için bir yere gönderdi.` Peki, neymiş o iş? Diye sordu. Bu Rasulullah`ın (sav) sırrıdır, dedim. Öyle ise O`nun sırrını sakla dedi.

(Buhari/Müslim/Ahmed(Lafzı İmam Ahmed`e aittir)

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir