• DOLAR 32.584
  • EURO 34.922
  • ALTIN 2431.42
  • ...
"Türkiye`de asgari ücret geçim standartlarının çok altındadır"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyanet İşleri Başkanlığı, bir kişinin günlük asgari gıda ihtiyacı göz önünde bulundurarak en düşük fıtır sadakası miktarını bu yıl 16 TL olarak belirlerken, bu durum asgari ücretin azlığını bir kez daha gözler önüne serdi.

Asgari ücret ile fitre miktarı oranı arasında bir uyumsuzluğun olduğunu belirten STK temsilcileri ve Vatandaşlar, açlık sınırının altındaki asgari ücretin arttırılması gerektiğini belirttiler.

Asgari ücretin bin 400 lira olduğu Türkiye'de Diyanet İşleri Başkanlığı'nın açıkladığı rakamın kafalarda soru işareti oluşturduğunu ifade eden (HAKSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Azboy, asgari ücretin geçim standartlarının altında olduğunu vurguladı.

Diyanet tarafından 2017 fitre oranının 16 TL olarak açıklandığını hatırlatan Azboy, “Devletin bir kurumu olan Diyanet İşleri Başkanlığının açıklamasında asgari ücret ile çalışan 4 nüfuslu bir ailenin gelirinin bin 900 olduğunu görüyoruz. Resmi bir kurum olan Diyanetin bu açıklaması ile asgari ücretin ne kadar az miktarda ödendiğini görüyoruz. Bu açıklamaya göre asgari ücret alanların fitre veremeyecek durumda olduğu ortaya çıkıyor. Devletin asgari ücret noktasında adım atması gerekir.” dedi.

Azboy,  asgari ücretin, geçim standartlarının çok çok altında olduğuna vurgu yaparak, belirlenen fitre miktarının da buna apaçık ortaya koyduğunu ifade etti.

Asgari ücret ile fitre oranı arasındaki uyumsuzluğa vatandaşlar da tepki gösterdi.

Burhan Bilge isimli vatandaş, fitre miktarının yüksek olduğunu savunarak, "Eğer fitre miktarı bin 900 TL`ye denk geliyorsa, ortada 500 TL`lik bir açık çıkıyor.  Ya hesap yanlış ya da doğru hesaptır ancak insanlara eksik ücret ödeniyor.  Bin 400 TL verilmemesi gerekiyor. İkisinden biri çelişiyor." dedi.

Askeri ücretin 4 kişilik bir ailenin geçimi bakımından ihtiyacı karşılamayacak kadar az olduğunu belirten Bilge, sorunun asgari ücretin kendisinde olduğuna dikkat çekerek, asgari ücretin yükseltilmesini istedi.

Fitrenin İslam`ın en güzel sosyal dayanışma örneği olduğunu belirten Abdullah Atlıbatur, bu sorumluluğunun mutlaka yerine getirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Diyanetin fitre açıklamasıyla ilgili de konuşan Atlıbatur, “Herkes kendi iç dünyasına bir hesap yapmalıdır. Bir günde kaç TL ile doyarım? Asgari bir miktar belirlenmesi gerekir. Bir günlük iaşem nedir? Bunların hesaplanması ve buna göre bir asgari ücret tutarı belirlenmesi gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Vatandaşlardan Müfit Kültaş ise “Bu açıklamaya göre asgari ücret ile çalışan birinin fıtır sadakası vermemesi gerekiyor. Asgari ücret bin 404 TL`dir. Bu açlık sınırının altındadır. Aslında olması gereken bin 900 TL`den daha fazla olması gerekiyor. Ben 10 nüfusa bakıyorum. Asgari ücret yetmiyor. Evimin gideri 2 bin TL`nin üzerindedir, asgari ücret ise yetersiz.” ifadelerini kullandı.

Erdal Özateş da Diyanet'in belirlediği fitre miktarının asgari ücretin azlığını bir kez daha ortaya çıkardığını kaydetti. (M. Sıddık Bilge, M. Hüseyin Temel – İLKHA)
















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir