• DOLAR 32.575
  • EURO 35.028
  • ALTIN 2420.05
  • ...
Van`da camiler mukabele halkalarıyla doluyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hz. Muhammed'in her Ramazan ayında Cebrail ile mukabele adı verilen, Kur'an-ı Kerim'i karşılıklı okuma sünnetini Vanlılar da ihya ediyor.

Ramazan ayının gelmesiyle beraber Van'da da mukabele halkaları bir baştan diğer başa uzarken halk, mukabeleye katılmanın sevincini yaşıyor.

Yapılan mukabeleler hakkında bilgi veren Van İmam-Hatip Okulları Mezunları ve Mensupları Derneği (VİMDER) Başkanı ve Hz. Ömer Camii İmam-Hatibi Mehmet Emin Akan,  Peygamberimizin önemli sünnetlerinden olan mukabelelere halkın katılması çağrısında bulundu.

Tüm İslam âleminin mübarek Ramazan ayını tebrik eden Akan, “Bu Ramazan-ı Şerif`in İslam âlemine, ülkemize ve bütün insanlığa kurtuluş vesilesi olmasını temenni ediyorum. Özellikle yeryüzündeki ezilen, mustazaf, yıpranan, zulüm altında olan ümmetin kurtuluşuna vesile olmasını, birlik ve beraberliğimizin pekişmesini, bizlere güzellikler katmasını, ihlas ve samimiyetle bu Ramazan`da kendi muhasebemizi güzel bir şekilde yapabilmeyi diliyorum.” dedi.

Mukabele sünneti hakkında bilgi veren Akan, “Teravihleri burada hatimle kılıyoruz. Akabinde hem öğle, hem de ikindi namazında, namaza müteakiben burada mukabele okunuyor. Allah, Peygamberine risaleti gönderince Cebrail`i ise ona öğretmen olarak gönderdi. Hz Cebrail, Peygamber Efendimiz ile beraber mukabele yaptı. Yani Kur`an`ı karşılıklı okudular. İşte mukabele geleneği oradan gelmektedir. Ümmetin bilinçli bir şekilde bunu değerlendirmesi lazım, Kur`an`ı güzel bir şekilde hatim etmesi lazım, ama mümkün derecede okuduğumuz Kur`an`ın da anlamını, mahiyetini kalbimize nakşetmek lazım, hem de bununla amel edip uygulamak lazımdır. Bu şekilde Ramazan`ı değerlendirmek gerekir.” şeklinde konuştu.

“Ramazan`da kendimizi muhasebeye çekmemiz lazım”

Ramazan ayında Kur`an-ı Kerim'i anlayarak okumanın öneminden de bahseden Akan, “Mukabeleyi dinleme, takip etme hususuna riayet ediliyor. Ancak şunu bilmek lazım; Ramazan`ı ihlas ve samimiyetle güzel bir şekilde değerlendirmek lazımdır. Ramazan`ın muhasebesini güzel bir şekilde yapmak lazımdır. Ramazan`da kendimizi muhasebeye çekmemiz, kardeşlerimize, kimsesizlere yakınlaşmamız nasıl olmadır? Önce onun bilincine varıp, o şekilde hareket etmemiz lazımdır.” diye konuştu.

“Van`da mukabelelere katılım güzeldir”

Van`da mukabele halkalarına katılımın iyi olduğuna dikkat çeken Akan, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Tabi daha da güzel olması gerekiyor. Halkımız mutlaka mukabele saatlerinde mukabeleye katılsınlar. Mukabele niçin okunuyor? Kur`an niçin okunuyor? Kur`an`ın gönderiliş amacı nedir? Bunu hocalarımızdan öğrensinler. Kur`an insan merkezlidir. Bizim bağlı olduğumuz din de insan merkezlidir. Kur`an bütün insanlık için, doğumundan, ölümüne kadar bütün her konuda hassasiyetle insandan bahsetmektedir. Kendi hayat şartlarımızı, tarzlarımızı Kur`an ile özdeşleştirmemiz lazımdır. Kur`an ile amel edip, hayatımızı sürdürmemiz lazımdır.” (Yılmaz Sönmez-İLKHA)














 

Bu haberler de ilginizi çekebilir