• DOLAR 32.345
  • EURO 35.114
  • ALTIN 2308.518
  • ...
Gaziantep`te mukabele halkalarına yoğun ilgi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ramazan ayının vazgeçilmezleri arasında yer alan ve Hz Muhammed`in ashabıyla yaptığı mukabele sünneti, bu yıl da büyük bir ilgi ve yoğun bir teveccüh ile başladı. On bir ayın sultanı Ramazan ayının gelmesiyle birlikte Gaziantep`te imsak vaktinde camilerde düzenlenen mukabele programlarına halk, yoğun bir ilgi gösterdi.

Kur`an-ı Kerim ayı olarak bilinen ve Hz Muhammed`in Cebrail (as) ile karşılıklı Kur`an-ı Kerim`i okuma anlamına gelen mukabeleye, Gaziantep`teki bütün camilerde imsak vaktinde halk, yoğun ilgi gösteriyor. Mukabelelere özellikle kadınların ve gençlerin ilgi göstermesi dikkatlerden kaçmazken, çocuklarında mukabele halklarına katılmaları ise camilerde renkli görüntü oluşturdu.

Camilerde imamlar ve hafızlar Kur'an-ı Kerim'i sesli olarak okurken, mukabeleye katılan cemaat ise okunan ayetleri takip ederek cüz sürüyor. Kur`an-ı Kerim`i okumasını bilenler yüzünden takip ederken okumasını bilmeyenler ise dinledi. Sabah namazından önce yaklaşık 45 dakika süren mukabele kılınan sabah namazının ardından sona eriyor.

Şehitkamil ilçesi Gazikent Mahallesi`nde ibadete yeni açılan Emine Uslu Cami`deki mukabeleye katılan Gaziantepliler, mukabelenin ardından İLKHA mikrofonlarına konuştu. Kur`an ayı olan Ramazan ayının güzel bir imkân sunduğunu belirten halk, herkesin mukabele halklarına katılmalarını tavsiye ettiler.

Ramazan ayında yapılan Kur`an-ı Kerim mukabelelerinin insanlarda coşku ve heyecan dolu bir manevi atmosfer oluşturduğunu belirten Emine Uslu Cami İmam Hatibi Hüseyin Kirazoğlu, bundan dolayı da mukabelelere yoğun bir katılımın olduğunu söyledi.

Kur`an ayı olan Ramazan`ın İslam ümmetine hayırlı olmasını, bu ayın ümmetin birliğine, beraberliğine, dirliğine ve mazlumların kurutuluşuna vesile olmasını dileyen Kirazoğlu, “Allah`a hamdolsun ki bizleri Kur`an ayı olan Ramazan`a tekrar kavuşturdu. Yapmış olduğumuz ibadetlerimizi, yapacağımız hayır ve hasenatlarımızı Rabbim dergâh-ı izzetinde kabul eylesin. Camimizde mukabeleye yoğun bir katılım var. Camimizde mahallemizde yenidir. Mukabeleye gerek erkek gerek kadın cemaatimiz yaklaşık 250 kişi katılıyor. Bütün camilerde olduğu teravih namazlarında da camimiz tıklım tıklım doluyor. Gönül ister ki mukabelede camimiz tam dolsun. İnşallah Rabbim onu da nasip eder.” dedi.

Kur`an-ı Kerim`i okuma anlamına gelen mukabelenin Hz Muhammed'in sünneti olduğunu ifade eden Kirazoğlu, “Mukabele Peygamberimizin sünnetidir. Kur`an-ı Kerim'i okuduğumuz da her harfine 10 sevap alıyoruz. Kur`an-ı Kerimi Rabbimiz biz insanlara göndermiş olduğu en büyük nimet, hidayetimiz, gönüllerimizin, bütün kalbi hastalıklarımıza şifa olarak göndermiştir. Kur`an-ı Kerimi sadece yüzünden okuyarak mukabele okumakla yetinmek belki yanlıştır. Asıl olan Kur`an-ı Kerimi hem okumak hem anlamak hem de gerektiği gibi amel etmektir.” ifadelerini kullandı.

Mukabele halkasına katılmanın ve sabah namazını camide kılmanın güzel bir duygu olduğunu belirten Mahmut Yolcu, özellikle gençlerin mukabeleye yoğun ilgi göstermesine sevindiğini belirterek, şöyle konuştu:

“Başı rahmet, ortası mağfiret ve sonu cehennem azabından kurtuluş olan bir hediyeyi Allah bize bir fırsat olarak sunmuştur. Aynı zamanda insanoğlunun Ramazan ayında tutacağı oruçların bedeninden vereceği bir zekâttır. İnsanların kurtuluşa ermesi, rahata kavuşması, Allah`a adım adım yaklaşması ve Müslümanlar ile mazlumların derdinden anlayabilmesi için halis ve ihlâslı bir şekilde yaşamın değer parçasıdır. Allah bizim okumamızı, okuduklarımızı anlamamızı ve anladıklarımızı da yaşamamız için Kur`an-ı Kerime ilgi göstermemiz şarttır. Cami cemaatimizin genel çoğunluğu da gençlerden ibarettir. Mahallemizde ikamet eden kardeşlerimiz tarafından Kur`an-ı Kerime genel bir ilgi vardır.”

Kur`an-ı Kerime Ramazan ayında olduğu gibi diğer aylarda da sahip çıkılması gerektiğini belirten Ömer Naimoğlu ise “Allah`ın bizler için indirmiş olduğu Kur`an-ı Kerime bu ayda olduğu gibi diğer aylarda da sahip çıkmak gerekir. Rabbim bize bu ay içerisinde Kur`an-ı Kerime sahip çıkabilmeyi bizlere nasip ettiği için binlerce kez şükürler olsun. Mukabeleye gelmemiz bunun bir ispatıdır. Hep beraber coşku ve sevinçle bir araya gelip Rabbimizin indirmiş olduğu Kur`an-ı Kerimi okumaya ve Ramazan ayını da en güzel şekilde idrak etmeye çalışıyoruz.” diye konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA) 






























 

Bu haberler de ilginizi çekebilir