• DOLAR 32.33
  • EURO 35.091
  • ALTIN 2299.224
  • ...
Mardin`de mukabele halkaları oluşmaya başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ramazan ayının geleneklerinden biri olan mukabele okumaları camilerde, mescitlerde ve evlerde başladı. Hz Muhammed'in Cebrail (a.s) ile Ramazan ayında karşılıklı Kur'an-ı Kerim okuması olarak bilinen mukabele, bütün camilerde yapılarak bu gelenek sürdürülmeye çalışıyor.

İslam dünyasında 14 asırdır süren mukabele geleneğine Mardin halkı da yoğun ilgi gösteriyor.

Ramazan ayı boyunca sesli olarak bir hafızın veya cami görevlilerinin okuduğu Kur'an-ı Kerim sureleri o mekânda bulunanlar tarafından dinlenerek veya yüzünden takip ediliyor. Mukabelenin Kur'an sevgisi aşılamasının yanı sıra öğrenme imkânı da sağlıyor.

Mardin`deki tüm camileri dolduran Müslümanlar, Ramazan ayı boyunca her gün bir cüz okuyarak bayrama kadar bütün Kur`an-ı baştan sona okuyarak hatim edeceklerini söylüyorlar.

Mukabele geleneğinin sürdürüldüğü camilerde, öğle namazından sonra başlayan ve ikindi namazından sonra da devam eden mukabeleye vatandaşlar büyük ilgi gösteriyor.

Mukabele dinlemeye gelen vatandaşlardan Ahmet Aslan, Ramazan ayının ümmeti Muhammed`e hayırlı olmasını diledi.  Aslan, “Öğle namazını kıldıktan sonra oluşan mukabele halkasına katıldık. Rabbim herkesin ibadetini kabul etsin. Bu mübarek Ramazan ayı hepimize hayırlı olur inşallah.” dedi.

Yeni Camii İmamı Mehmet Salih Çalka, mukabele hakkında verdiği vaazda ise şunları söyledi:  “Allah-u Teâla, Kur`an-ı Kerim`i Ramazan ayında indirmiştir. Onun için bu mübarek Ramazan ayında Kur`an-ı Kerim`i bol bol okumamız gerekiyor. Peygamber Efendimizin Ramazan ayında Kur`an-ı Kerim`i okurdu Cebrail (a.s) dinlerdi, Cebrail (a.s) okur Allah Resulü dinlerdi. Buna mukabele deniliyor. Yani karşılıklı okuma anlamına geliyor. O sünneti uyguladığımız için inşallah ayrı bir sevaba nail oluyoruz.  Bazen gençlerimizin camiye Ramazan`dan Ramazan`a gelmiyor. Yaşlılarımızın belki biraz daha imkân bulabiliyor ama sizlerden gençleri de camiye getirmenizi istirham ediyorum.” (M. Salih Keskin, Mehmet Aslan – İLKHA) 
























 

Bu haberler de ilginizi çekebilir