• DOLAR 32.324
  • EURO 35.099
  • ALTIN 2300.718
  • ...
"İftardan sonra hareket etmek sindirime yardımcı olur"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bingöl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Vedat Söyiler, Ramazan ayında sağlık açısından önem verilmesi gereken hususlarla ilgili açıklamalarda bulundu.

Yeterli ve dengeli beslenmenin bu ayda da sürdürülebilmesi için sahurun kaçırılmaması gerektiğini belirten Söyiler, sahura kalkılmaması ya da sahurda sadece su içilmesinin zararlı olduğunu söyledi.

Ramazan'ın yemekler açısından en belirgin özelliğinin iftar sofralarındaki çeşitlilik ve bolluk olduğuna değinen Söyiler, "İftar sofralarında bir insana yetecek yemeğin iki üç kat fazlası bulunabilmektedir. İftarda kan şekeri çok düşük olduğundan kısa sürede çok miktarda besin tüketme isteği doğmaktadır. Yapılan en büyük hatalardan birisi de çok hızlı bir şekilde, çok yüksek miktarda besin tüketmektir. Beyin doyma emrini yemekten 15-20 dakika sonra verir. Çok hızlı yemek yendiğinde bu süre zarfında yüksek miktarda enerjisi yüksek besinler yenilebilir ve bu durum ilerleyen günlerde kilo alımına da zemin hazırlar." dedi.

"Ramazan ayı süresince yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmeli"

Ramazan ayı süresince yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmesi gerektiğine vurgu yapan Söyiler, açıklamasına şöyle devam etti: "Ramazan ayında öğünler, sahur ve iftarda iki ana öğün ile iftardan sonra 1-1,5 saat arayla olacak şekilde iki ara öğün şeklinde düzenlenmelidir. Oruç tutanların mutlaka sahur yapmaları sağlığın korunması açısından önemlidir. Kafein içeren içecekler yerine de süt, meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmelidir. Susama hissi duyulmasa bile iftar ve sahur arasında sık sık su içilmelidir. İftara peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlanılması, 10-15 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği veya salatayla devam edilmesi uygundur. Yine enerji veren ancak kan şekerini dengeli bir biçimde yükselten besinler tercih edilmelidir. İftarda aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine sütlü tatlılar veya meyve tatlıları tercih edilmelidir. Yemekleri hızlı yemekten kaçınmalı, yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek yenilmelidir. Tek seferde büyük porsiyonlar yerine iftardan sonra birer saat ara ile her seferinde azar azar küçük porsiyonlar şeklinde beslenilmelidir."

"İftardan sonra hareket etmek sindirime yardımcı olur"

Son olarak Söyiler, "İftar yemeğinden hemen sonra televizyon veya bilgisayar karşısına geçmek, koltukta dinlenmek yerine biraz hareket etmek, kısa mesafeli yürüyüşler yapmak sindirime yardımcı olması açısından yararlı olmaktadır. Ramazan ayında yemeklerin pişirme yöntemleri de çok önemlidir. Özellikle ızgara, haşlama ve fırında yapılan yemekler tercih edilmeli, kavrulmuş, tütsülenmiş ve kızartılmış besinlerden uzak durulmalıdır. Beslenme düzenindeki değişikliklere bağlı olarak oluşabilecek kabızlığı önlemek için yemeklerde lif oranı yüksek gıdalar ve ara öğünlerde de taze ve kuru meyveler, ceviz, fındık, badem gibi kuruyemişler tercih edilmelidir." ifadelerini kullandı. (İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir