• DOLAR 32.384
  • EURO 35.136
  • ALTIN 2325.72
  • ...
Van mübarek Ramazan ayına hazır
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye Diyanet Vakfı binasında basın mensuplarıyla bir araya gelen Van İl Müftüsü Nimetullah Arvas, burada bazı açıklamalarda bulundu.

Ramazan ayına hazır olduklarını belirten Arvas, 13 camide hatimle teravih namazı kılınacağını ve il genelinde 371 camide cemaatin itikafa girmesine izin verileceğini söyledi.

Bu yılki Ramazan ayının temasının "Üzerinde Her Canın Hakkı Var" olduğunu dile getiren Arvas, "27 Mayıs Cumartesi günü tutacağımız ilk oruç ile bu mübarek aya girmiş olacağız. Halkımızın bu mübarek günlerin feyiz ve bereketinden yeteri kadar yararlanmalarını temin etmek amacıyla 2017 yılı Ramazan ayında İl Müftülüğümüz il merkezi ve ilçelerinde hazırlıklar yaptı. Diyanet İşleri Başkanlığımızın göndermiş olduğu talimat çerçevesinde yerelde ilimizde almış olduğumuz tedbirler var. Her yıl Diyanet İşleri Başkanlığımız tarafından Ramazan ayında, Camiler Haftası'nda ve Kutlu Doğum haftalarında belirlenen bir temamız var. Bu yıl Ramazan ayında 'Üzerinde Her Canın Hakkı Var', 'Bu Ramazan ve Her Zaman' teması ele alınacak. Biliyorsunuz ki 2 türlü hak var. Biri Allah'a karşı sorumluluklarımızı yerine getirme, diğeri ise mahlûkatın üzerimizde olan hakkıdır." dedi.

"İl genelinde bin 274 camide mukabele okunacak"

Ramazan ayına özel programların hazırlandığını ve birçok camide erkek ve kadınlara yönelik mukabele programları yapılacağını bildiren Arvas, şunları söyledi:

"Ramazan'a özel vaaz ve irşat programları programlandı. Malumunuz, Ulu Cami'de yaptığımız yayın bir radyo frekansıdır. Bu frekans 100 metrekarelik bir alanı kapsıyor. İl merkezinde merkezi sistem vasıtasıyla oluşturulan 28 kişilik vaaz ve irşat ekibi tarafından Ramazan ayı boyunca öğle ve yatsı namazlarından önce 247 vaaz programı, merkez ilçeler dışındaki ilçelerimizle de toplam 4 bin 32 vaaz programı yapılması planlanmıştır. İlimizin merkez ilçelerinde 748 camide erkek cemaate mukabele okunacak, il genelinde ise toplam bin 274 camide mukabele okunması planlanmıştır. Bayanlara yönelik olarak 10.00-11.00 saatleri arasında ilimiz merkez ilçelerinde 371 cami ve Kur'an kursunda, il geneli ise toplam 664 cami, Kur'an kursu, taziye evi ve benzeri yerlerde mukabele okunması planlanmıştır. Kadir Gecesi'nde il merkezi ve tüm ilçe camilerinde görevlilerimiz tarafından mevlidi şerif ve dua programları yapılacaktır. Vatandaşlarımızın oruçlarında sıkıntı yaşamamaları için cenaze salaları öğle ve ikindi vaktinde okunulacaktır."

İl ve ilçelerde hatimle teravih namazı kılınacak olan camiler hakkında bilgi veren Arvas, merkez ilçelerde Ramazan ayının son 10 günü itikâfa açık olacak camileri şu şekilde sıraladı:

"İpekyolu ilçesinde Hz. Ömer Camii, Hüsrevpaşa Camii, Edremit ilçesinde İmam-ı Rabbani Camii, Tuşba ilçesinde Kalecik Toki, Ahmed Yesevi Camii, Erciş ilçesinde Hacı Servet Mutlu Camii, Başkale ilçesinde Abdulhakim Arvasi Camii, Gürpınar ilçesinde Merkez Camii, Muradiye ilçesinde Kandahar Mahallesi Camii, Özalp ilçesinde Merkez Büyük Camii, Çatak ilçesinde Bahçelievler Camii, Gevaş ilçesinde Kuba Camii, Çaldıran ilçesinde Hacı Haydar Camii, Bahçesaray ilçesinde Selam Camii'nde olmak üzere toplam 13 camide hatimle teravih namazı kılınacaktır. Merkez ilçelerde itikâfa girilecek camiler ise Edremit ilçesinde Habiburrahman Camii, Ensar Camii, H. Yusuf Kırmızıtaş Camii, Kavurma Mahallesi TOKİ Camii ve TOKİ Müftü Ömer Azmi Efendi Camii, İpekyolu ilçesinde Husrevpaşa Camii, Gazalibaba Camii, Hatuniye Camii, Hayırseverler Camii, Altıntepe Camii, Yeni Sofubaba Camii, Aşağı Nurşin Camii, Yenişehir Camii, Hacı Hidayet Camii, Hz. Ali Camii, Tuşba ilçesinde Hacı Salman Camii, Fahrettin Kalaycıoğlu Camii, Gölyazı Mahallesi Camii, Kalecik TOKİ Cafer-i Sadık Camii, Tevhit Camii ve son olarak Hz. Ebuzer Camii olmak üzere Ramazan ayında cami cemaatinden itikâfa girmek isteyenlerin bulunması halinde il genelinde toplam 371 camide cemaatin itikâfa girmesine izin verilecektir." ifadelerini kullandı.

"'Diyanet İşleri Başkanı ölümden döndü' ifadesi bizleri çok üzmüştür"

Son olarak, geçtiğimiz günlerde Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in Van İl Müftülük Binası Temel Atma Töreni'nde yaşadığı zorlu anların medyaya farklı şekilde yansımasına tepki gösteren Arvas, "Böyle bir olayda 'Diyanet İşleri Başkanı ölümden döndü' ifadesi bizleri çok üzmüştür. Birçok kişi orada bulunuyordu. Program icra ediliyorken 16 okulun çatısını uçuran bir fırtına gerçekleşti. Bizim bulunduğumuz protokolün sadece naylon parçası uçtu. Biz de başkanımıza zarar gelmesin diye yanına geçtik ama dediğimiz gibi kullanılan ifade doğru değildi." şeklinde konuştu. (Yılmaz Sönmez-İLKHA)








 

Bu haberler de ilginizi çekebilir