• DOLAR 32.554
  • EURO 34.915
  • ALTIN 2436.533
  • ...
İslam`da çocuk eğitimi - 7
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİLEK ÇELENK / DOĞRUHABER 

7. Rasulullah`ın (sav) Çocuklara Hediyeler Vermesi

Hediye genel olarak tüm insanların üzerinde güzel bir etki bırakır. Özellikle de çocuklarda bu etki çok daha derin ve güzel olur. Nitekim Rasulullah (sav) hediyeleşmeyi sevgi kaidesi olarak ümmetine tavsiye buyurmuştur. “Hediyeleşin, muhabbetiniz artsın.”

Müslim`in Ebu Hureyre`den (ra) rivayetiyle;

“Rasulullah`a (sav) yetişen ilk meyvelerden getirilince buyurdu ki; ‘Allah`ım bizi Medine`mize, meyvemize, mud (dört avuç miktarında bir ölçü) ve saımıza (avuç) bereket üzerine bereket ver.! Sonra o meyveyi topluluktaki en küçük çocuğa verdi.

Hz. Aişe`den (ra) rivayetle; Necaşi`den hediyeler geldi. İçinde Habeşi kaşlı bir altın yüzük de vardı. Rasulullah onu bir çöple veya tiksinerek bir parmağıyla aldı. Kızı Zeyneb'in kızı Ümâme Bintu Ebi'l-Âs'ı çağırıp: "Yavrucuğum al şunu, takın!" dedi.       (Ebu Davud)

Bundan önce de Mekke`de Habeş`e oradan da Medine`ye hicret eden muhacirlerden küçük kıza mübarek elleriyle nasıl elbiseyi giydirip dua ettiğini, mutluluğuna nasıl ortak olduğunu görmüştük.

8. Rasulullah`ın (sav) Çocuklar Arasında Adaleti Gözetmesi ve Tavsiye Etmesi

Çocuklar arasında ayrım yapmak onların yıkılması, psikolojilerinin bozulması, kalplerinin kin ile dolması için en tehlikeli bir sebeptir. İster bu ayrım sevgi bakımından, ister maddi bakımdan isterse ona davranış bakımından olsun.

Bu yüzden Rasulullah (sav) anne-babayı, Allah`tan korkup evlatları arasında adil olmaya çağırırken, sosyolojik, psikolojik ve pedagojik olarak çok büyük bir terbiyece ve hikmet sahibi bir mürşid olduğunu ortaya koymuştur.

İbn-i Hibban`ın rivayetinde Rasulullah (sav) buyurdu ki; “Evladının, kendisine karşı iyi olması için ona yardımcı olan babaya Allah rahmet etsin.”

Buhari ve Müslim`in Numan b. Beşir`den (ra) rivayet ettiklerine göre; Babası Beşir`i (ra) Rasulullah`ın (sav) yanına getirip ; “Ey Allah`ın Resulü, sen şahit ol, ben bu köleyi bu oğluma verdim.” Rasulullah (sav) sordu; “Bütün çocuklarına verdin mi aynısını?”  “Hayır”, dedi. “Öyle ise beni şahit tutma, ben zulme şahit olmam. Allah`tan korkun! Çocuklarınız arasında adil olun.” Sonra buyurdu ki; “Onların hepsinin sana karşı aynı derecede iyi olması seni sevindirir mi?” “Evet”, deyince; “Öyle ise?!” buyurdu.

Enes (ra) rivayet ediyor; Rasulullah`ın (sav) yanında bir adam vardı. O adamın oğlu geldi, adam çocuğu öptü ve dizine oturttu. Biraz sonra kızı geldi. Onu da önüne oturttu (öpmeden, kucağına almadan) Efendimiz (sav) buyurdu ki; “Onlara eşit, adaletli davranamaz mıydın?”

Her anne-baba Allah`ın ve Resulünün hükmüne teslim olup, bu teslimiyetin parlak neticesini tatma gayretinde olmalıdır.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir