• DOLAR 32.331
  • EURO 35.061
  • ALTIN 2282.613
  • ...
Ramazan ayının bereketi her yeri sardı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mübarek Ramazan ayı öncesi hazırlıklarını tamamlamak için vatandaşlar semt pazarı ve tarihi çarşıların yolunu tutarken, uzun süredir durgunluktan yakınan esnafın yüzü gülmeye başladı.

Gaziantep'te vatandaşlar Ramazan ayı için hazırlıklarını tamamlamak üzere çarşının yolunu tutarken, uzun bir süreden bu yana durgunluktan yakınan esnaf ise bu ayın bereketinin her yeri sardığını belirtti.

Ramazan hazırlıkları tüm heyecanıyla sürerken, en çok tüketilen hurma, kuru üzüm, kayısı ve meyan kökü tezgâhlardaki yerini aldı. Ramazan sofralarının zenginliğinin tezgâhlara yansıdığı semt pazarı ve şehrin tarihi Almacı Pazarı'nda Ramazan alışverişi hareketliliği başladı.

Çarşılarda vitrinlerin ön sıralarında hurma, tatlı çeşitleri ve meyan şerbeti gibi Ramazan'da bolca tüketilen ürünlere yer vermeye başladıkları görülen esnaf, bu ürünleri vatandaşın dikkatini çekecek şekilde sergiliyor.

Ramazan ayının yaklaşmasıyla pazarda bir hareketliliğin başladığını belirten esnaf, bu ayın rahmet ve bereketiyle geldiğini ve gelecek günlerde daha hareketli günlerin başlamasını beklediklerini söyledi.

Semt pazarı esnafından Şükrü Karabulut, kahvaltılık ürünlerinin fiyatlarında düşüş başladığını dile getirdi. Karabulut, "Şu anda satışlarımız normal gidiyor. Fiyatlar düşük olmasına rağmen fazla da bir hareketlilik yok. Ürünlerde herhangi bir sıkıntı yok, ürünler ucuzladı. Vatandaşlar rahat bir şekilde alışverişini yapıyorlar. Ramazan ayında umarım fiyatlar yine aynı olur. Aynı olması da gerekiyor. İnşallah fiyatlarda bir değişiklik olmaz." dedi.

Ramazan'ın çok güzel ve bereketli bir ay olduğunu ifade eden Karabulut, "Bizler her zaman Ramazan ayının gelmesini isteriz. Ramazan ayı fakirlerin yüzünün daha çok güldüğü bir aydır. Bu ayda insanımız zekâtını veriyor. En azından fakirlerin bu ayda karnı doyuyor. Kendim de bu ayda zekâtımı veriyorum. Ramazan ayı çok sevinçli bir aydır. Dargınların barıştığı, ibadetlerin daha çok yapıldığı bir aydır. Bu ay vesilesiyle birbirlerine dargın olanlar barışsın. Namaz kılmayanların bu ayda namaza başlamalarını ve oruç tutmayanların ise oruç tutmalarını tavsiye ederim." ifadelerini kullandı.

"Sebze fiyatları düşük değil ama uygun"

Ramazan öncesi büyük bir beklentilerinin olduğunu ifade eden Eray Doğan, şunları söyledi: "Şu an bir şey yok ama bugünden sonra bir hareketlilik bekliyoruz. Ramazan öncesi büyük bir beklentimiz var. Sebze fiyatları düşük değil ama uygun. Yağışlardan dolayı fiyatlarda biraz yükselme oldu. Fakat bu haftadan sonra bir düşüş bekliyoruz. Genelde zaten Ramazan ayının ilk haftasında fiyatlar yüksek oluyor. Daha sonraki haftalarda tekrar fiyatlar düşüşe geçiyor. Mübarek Ramazan ayı on bir ayın sultanı olduğu için çok seviyoruz. Bu ayda insanlara güç ve kuvvet geliyor. Yine aynı zamanda bu ay bereketi ile geliyor."

"Sebze ve meyvede bir hareketlilik yok"

Yağışların devam etmesi nedeniyle sebze ve meyve fiyatlarında biraz yükselme olduğunu bildiren Bozan Sadak, "Pazarda şu anda beklediğimiz hareketlilik yok. Halk, daha çok tahıl ihtiyaçlarını karşılıyor. Sebze ve meyvede bir hareketlilik yoktur. Fiyatlar gayet güzeldir. En pahalı ürün fasulyedir ama diğer sebzelerin fiyatları gayet makuldür. Tarlaya giden insanlar da oruç tutuyor. Oruçlu oldukları halde çalıştıkları için bu durum ürün fiyatlarına yansıyor. Vatandaşlar şu an genellikle sebze alıyor. Diğer ürünler ise daha ağır gidiyor." şeklinde konuştu.

Ramazan ayının bütün İslam âlemine hayır, bereket, huzur ve barış getirmesi temennisinde bulunan Sadak, "Ramazan ayı on bir ayın sultanıdır. Bu ay arınma ayıdır. On bir ayın günahlarından arınma ve diğer aylara göre günahlardan uzak durulan bir aydır. Tüm İslam âleminin Ramazan ayını kutluyorum. On bir ay boyunca yapmadığımız ibadetleri bu ayda yapmalıyız. Bu ayda daha çok ibadet yapmamız lazım. Bu ayda örnek davranışlar sergilememiz lazım." ifadelerini kullandı.

Karpuz satıcısı Ahmet Arıcak, sıcaklar dolayısıyla vatandaşın karpuza ilgi gösterdiğine değinerek, "Karpuz Ramazan ayında daha pişkin olur. Karpuz fiyatları bir TL ile 1,5 TL arasında değişiyor. Ramazan ayında fiyatlar daha da artar. Çünkü Ramazan ayında karpuz tüketimi çok olduğu için ürün kısıtlılığı oluyor. Normal zamanlarda 500-600 kilo karpuz satıyorsak, Ramazan ayında 1,5 tona kadar alıyoruz." dedi.

"Ramazan alışverişinden memnunuz"

Ramazan hazırlıklarının hızlı bir şekilde sürdüğünü dile getiren İbrahim Beydoğan, şu ifadeleri kullandı: "Salı gününden bu yana bir hareketlilik var. Ramazan hazırlıkları başladı. Vatandaş Ramazan hazırlığını yapıyor. Yağışlardan ve havaların biraz soğuk gitmesinden dolayı fiyatlar da biraz yükselme var ama bu yükseklik Ramazan'a bağlı değil. Bu yağışlara bağlı bir durum. Çünkü sera ürünleri tükeniyor. Artık yerli ürün sezonu başladı. Şu an satışlarımız iyi, çok şükür. Ramazan üzeri alışveriş oluyor. Vatandaş ihtiyacını alıyor. Pazarda vatandaşın ihtiyacı olan her şey var. Ramazan alışverişinden memnunuz."

Ramazan ayı dolayısıyla pazarda hareketlilik başladığını ifade eden Abdullah Çiftçi, "Pazarda bir hareketlilik var ama millet yağışlardan dolayı sebze ve meyve fiyatları yükseldiği için pazara gelmiyor. Yağışlardan dolayı fiyatlar tavan yaptı. Halk da pazar yerine daha çok marketlere gidiyor. Ramazan ayı herkese hayırlı, uğurlu olsun. Bütün herkesin Ramazan'ını kutluyorum." şeklinde konuştu.

Ramazan ayı öncesi ürünlerin fiyatının daha yüksek olduğunu belirten Abdurrahman Göksu, "Bir ay önce domates 3,5 TL'den satılıyordu. Şu anda 85 kuruştan satılıyor. Ramazana özel fiyatları düşürdük. Pek bir kazancımız yok ama halk alışveriş yapsın. Çünkü pazara ürünler her gün taze olarak gelir. Pazar her zaman iyidir. Vatandaş burada istediği gibi alışveriş yapıyor." ifadelerini kullandı.

"Ramazan ayı bereketiyle gelir"

Esnaftan Fatih Kiretçi, "Geçen yıllara oranla daha düşük bir hareketlilik var. Diğer yıllar Ramazan öncesi daha canlı oluyordu. Bu yıl her nedense durgun geçiyor. İnşallah iyi olur diye bekliyoruz. İnşallah Ramazan ayında daha düşük fiyatlar bekliyoruz ama Ramazan ayında mutlaka bir hareketlilik olur. Ramazan ayı bereketiyle gelir." diye belirtti.

Ramazan ayının tüm İslam âlemine hayır, bereket, huzur, kardeşlik ve barış getirmesi temennisinde bulunan Almacı Pazarı esnafı ise bu ayda vatandaşların daha çok iftar sofralarında tüketilen hurmayı talep ettiğini belirttiler.

Hurma ve meyan satışları arttı

Ramazan ayında iftar sofralarında eksik olmayan meyan şerbetinin satıcısı Bülent Bilici, şunları söyledi: "Maşallah, şu anda meyanda bir patlama var. Satışlar iyi ve çok da satıyoruz. Müşteriler ısrarla meyan istiyor. Şu an satışlarımızı 6TL'den yapıyoruz. Bütün halkımızı meyan almaya bekliyoruz. Ramazan ayının etkisi var ama eskiden beri bir gelenek tarzı olduğu için Antep ve Urfa'da meyan daha çok tüketiliyor."

Ramazan ayı olması münasebetiyle hurma ve tatlı türlerine daha çok talep olduğunu bildiren Turan Efendioğlu, "Ramazan ayı öncesi çarşıda bir hareketlilik var. Ramazan ayı dolayısıyla hurma ve şire türleri daha çok satılıyor. Ramazan ayına hazırlık başladı. İnşallah bayrama kadar iyi olacağını bekliyoruz. Hurma fiyatlarında geçen yıla göre çok az bir artış var. Şu anda 'Medine gülü' denilen hurma 35 TL'den satılıyor. Bu hurma çok kaliteli bir hurmadır. Hurma çeşitleri çok fakat en kaliteli hurma bu hurmadır." dedi.

Ramazan ayına saatler kala pazarda bir canlılığın oluştuğunu dile getiren Mehmet Kasapbaşı ve Çoşkun Özsefil ise "Almacı Pazarı Gaziantep'in en eski çarşısı. Hurmalarımız ve meyanlarımız geldi. İnşallah müşteri bekliyoruz. Fiyatlar geçen yılla hemen hemen aynı diyebiliriz. Fazla bir yükselme yoktur." şeklinde konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)
































 

Bu haberler de ilginizi çekebilir