• DOLAR 32.384
  • EURO 35.072
  • ALTIN 2326.267
  • ...
" Allah`a hesap vermek gibi bir mükellefiyetimiz var"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bu gece kılınacak ilk teravih namazıyla başlayacak olan mübarek Ramazan ayı hakkında İLKHA`ya açıklamalarda bulunan Bingöl İl Müftüsü Mecit Can, bu Ramazan ayında her hak sahibinin hakkının verilmesi gerektiğini söyledi.

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından bu yılki Ramazan teması olarak belirlenen "Üzerinde Her Canın Hakkı Var Bu Ramazan ve Her Ramazan` temasının önemine değinen Müftü Can, “Ülkemizin ve İslam âleminin yaşamakta olduğu sıkıntıların önüne geçilmesi açısından önemli bir konu.  Gönülleri yapalım, kırgınlıkları giderelim. İnsanların kardeş olması ve bunun önündeki engelleri kaldıralım gibi bir düşünceyle özel bir temayla bu konuyu işleyeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Rahmet, bereket ve mağfiret iklimi olan Ramazan ayına erişmenin huzur ve mutluğunu bir kez daha yaşadıklarını ifade eden Can, “Bugün teravih namazını kılacağız ve yarın inşallah oruçlu olacağız. Bizleri bir kere daha bu güzel mevsime ulaştıran Rabbimize ne kadar şükretsek azdır. Sonsuz şükür ve hamd-u senalar olsun. Geçen yıl orucun ilk gününde yaptığım vaizi dinleyen bazı kardeşlerimiz aramızda yoklar, acaba seneye biz olacak mıyız ondan da emin değiliz. O nedenle ne kadar şükretsek azdır.” dedi.

“İnsanın kendisine ve Rabbine karşı görevleri vardır”

İnsanın kendisine ve Rabbine karşı görevlerinin olduğunu anlatan Can, “Hak kavramı oldukça geniş bir anlam yelpazesine sahiptir. Çağımızda hakların savunulması ve korunulması amacıyla uluslararası düzeyde kişisel ilişkilerimiz bağlamında hakikatten ‘hak hukuk` her anlamda özelikle İslam dünyasında Müslümanlar arasında çok ciddi anlamda ihlal edilmektedir. Ve biz Müslümanlar olarak, bu hak ihlallerinin önüne bir şekil geçmesek bir Müslüman olarak, namaz ve oruçlarımızın da bize çok ciddi manada katkısı olacağından endişe etmeye başlıyorum. Esasen, bütün ibadetlerimizin maksadı,  manası bizi arındırarak Rabbimize uygun bir kul haline getirmektir.  Onun için Kur`an`da Rabbimiz ‘namaz şüphesiz insanları her türlü kötülükten alıkoyar` buyuruyor.” diye konuştu.

Can, "Üzerinde Her Canın Hakkı Var Bu Ramazan ve Her Ramazan" teması çerçevesinde, "Bizim üzerimizde her insanın hakkı ardır.  Bizim üzerimizde her çocuğun, anne-babamızın, memurlarımızın, bizi adaletle yönettikleri müddetçe devlet adamlarımızın üzerimizde hakları vardır.  Bizim üzerimizde toprağın, taşın ve hayvanların hakkı vardır. Attığımız her adımın hesabını mutlaka Allah`a vermek gibi bir mükellefiyetimiz var.” dedi.

“Bingöl Ramazan'a hazır durumda”

Ramazan ayı münasebetiyle kentte yapılan hazırlıklar hakkında bilgi veren Müftü Can,  “Bingöl olarak Ramazan'a hazırız. Kadro sıkıntımız yok ama köylerde bir boşluk var bunlara, sözleşmeli olarak bir 40 kadar kişi verildi bir miktar sıkıntı giderildi.  Diyanet İşleri Başkanlığının aldığı 5 bin kişiden 40'ı Bingöl'e verildi. Bunlar geçici ve vekil imamlar değil, bunlar İŞKUR elamanı olarak alındı ama imam olarak istihdam edilecek. Bingöl`de 140 kişi bu alım için başvurdu bunlar arasında seçmeler yapıp bir 40 kişi belirleyip boş olan yerlere verdik. Dolayısıyla Bingöl münhal kadromuz kalmadı, yani açığımız yok.” ifadelerini kullandı.

“Kur`an ziyafeti olacak”

Bingöl il genelinde camilerin tümünde Kur`an mukabelelerinin yapılacağını söyleyen Can, Ramazan ayında ayrıca, Bingöllülere uluslararası başarıları olan kişileri getirip Kur`an ziyafetini tattırmayı düşündüklerini belirtti.

Depremden dolayı hasarlı olup da kapatılan ve yıkılan camilerin yerine vatandaşların namazlarını kılmaları için tedbirler alındığını ifade eden Can, “Deprem nedenli hasarlı olan Selahaddin-i Eyyubi ile Saray camileri aldığımız kararla kapatıldı. Onların yerine vatandaşların namaz kılacakları geçici yerler tahsis edildi.

“Hatimle teravih namazının kılınması için cami tahsis edildi”

Müftü Can, “Her Ramazan'da yaptığımız gibi bu yıl da kent merkezinde bulunan Hz. Ali Camisi'nde hatimle teravih namazı kılınacak. Ayrıca itikâf ibadeti için şehrimizin durumunu dikkate alarak, Uydukent bölgesinde olan Mevlana (TOKİ) ve Mirzan mahallesinde bulunan Mirzan camilerimiz tahsis edildi. Kadir Gecesi`nin ihyası için de merkezde Ulu Cami ile yine Uydukent bölgesinde olan Mevlana (TOKİ) camilerimiz açık tutulacak.” ifadelerini kullandı.

“Teravih namazı tadili erkân konusuna riayet edilerek kılınması gerekir”

Teravih namazının hızlı kıldırılması konusunu da değinen Can, “Teravih namazının hızlı kıldırılması demek, namaz rükûnlarının iptal edilmesi demek değildir. Tadili erkân konusuna riayet edilerek kılınması gerekir. Namazlarımızı boşa çıkarmayalım. Kimsenin tadili erkânı boşa çıkarma yetkisi yok. Sabah namazı vaktini ise kesinlikle Diyanet imsak saati dikkate alıyoruz. Dolayısıyla Bingöl`de imsak saatinde bütün camilerimizde aynı anda ezan okunacak.  Öncesinde ise uyarı mahiyetinde sela okunacak.” diye konuştu.

“İftar sofralarını israf soflarına çevirmeyelim”

Müftü Can, son olarak, iftar sofralarını israf soflarına çevirmeyelim. İsraf olursa Allah karşı mahcup oluruz. Mümkün olduğunca riyadan, gösterişli sofralardan,  sofralarımıza ihtiyacı olmayan değil, ihtiyacı olanları çağırmak lazım. Bir fakirin gönlünü almak bizim için büyük bir sermaye olacaktır. Bir haksızlığı gidermek, bir hakkı yerine getirmek lazım.” şeklinde konuştu. (İLKHA)




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir