• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
İslam`da çocuk eğitimi: Resulullah`ın çocuklara duası
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİLEK ÇELENK   / DOĞRUHABER

6. Rasulullah`ın (sav) Çocuklara Duası

İnsan hayatında duanın çok büyük önemi vardır. Bu yüzden Rasulullah (sav) buyurdu ki;

‘Dua ibadettir` (Ebu Davud/ Tirmizi)

Aynı zamanda inanmış kalplerin tek teselli ve sakinleşme kaynağı olduğu için bunu çok yerinde kullanmak gerekir.

Yapılan tüm dualara icabet edildiği için, özellikle anne-babanın evladı için yaptığı dualar cevapsız kalmayacağından her zaman en güzel dualarda bulunulup, bedduadan şiddetle kaçınmak gerekir. Efendimiz (sav) hayatın her yönüne işaretler koyduğu gibi bu konuda da ümmetini uyarır mahiyette;

“Kendi canınıza (nefsinize) beddua etmeyin… Çocuklarınıza da beddua etmeyin… Size hizmet edenlere de beddua etmeyin… Mallarınıza da beddua etmeyin… Olur ki icabet saatine denk gelir ve yaptığınız beddua kabul edilir.” (Ebu Davud)

Beddua etmek çok tehlikeli bir iştir. Çünkü çocuğun hayatının ve geleceğinin mahvı olduğu için anne-baba da beraberinde mahvolacak, bilinçsizce yaptığı duadan payını alacaktır.

Nitekim Abdullah b. Mübarek`e bir adam gelip çocuğunun asiliğini, itaatsizliğini şikayet ettiğinde soruyor; “Hiç ona beddua ettin mi?” diye. “Evet”, deyince de “Onu sen bozmuşsun” cevabını vermiştir. Olayı İmam Gazali İhya-ı Ulumu`d Din de zikretmiştir.

Böyle ters yoldan yürüyüp dipsiz kuyuya düşmektense, doğru olanı, sünneti uygulayıp öfkeyi bastırmak ve faziletlere beraberce nail olmak en güzeli.

Buhari, İbn-i Abbas`tan rivayet ediyor; Abdullah b. Abbas dedi ki; “Rasulullah (sav) beni bağrına basıp; Allah`ım ona hikmeti öğret, buyurdu.” Bu duanın bereketi ile Hz. Abdullah b. Abbas daha küçük yaşta fark edilen üstün bir kavrayışla ümmetin mürekkebi, Kur`an`ın tercümanı olmuştur.

Yine bunun gibi kendisine on yıl boyunca hizmet eden, çokça hadis rivayet eden Enes b. Malik de Rasulullah`ın (sav) duasının bereketi ile çok güzel bir hayat yaşamıştır. Hem onun o önemli anında annesinin Enes (ra) için ne güzel bir arzusu olmuştu.

Buhari`nin Enes`den (ra) rivayeti; “Annem, Ümmü Süleym, beni, başörtüsünün yarısını izar (pantolon yerine) diğer yarısını da rida (gömlek olarak) yaparak getirip, “Ey Allah`ın Resulü, ben oğlumu sana getirdim ki, sana hizmet etsin. Ona dua et”  dedi. Rasulullah (sav) buyurdu ki; “Allah`ım onun malını ve evladını çoğalt” (başka bir rivayette ömrünü uzat fazlalığı vardır) Sonra başımı okşadı.  Bu duanın bereketi ile Hz. Enes`in çocuk ve torunları yüzü aşmıştı. Bahçesi de senede iki kez ürün veriyordu. Üstelik o bahçede çok özel bir misk kokusu vardı.

Öyle ise kendi çocuklarımıza ve tüm Müslümanların çocuklarına çokça iyilik duasında bulunmak, kötülerin tuzaklarından korunmaları için Allah`a yalvarmak gerekir. Yanı başımızdaki melek de ‘Amin, sana da aynısı` dediğine göre daha niye duruyoruz?

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir