• DOLAR 32.494
  • EURO 34.97
  • ALTIN 2429.988
  • ...
Hocalı Katliamı Unutulmadı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
İSTANBUL - Ermenistan`ın işgali altında bulunan Hocalı`da 25-26 Şubat 1992 tarihinde Ermeni ordusu tarafından yapılan katliamda kadın-çocuk yüzlerce insan katledildi. 20. yıl dönümünde Hocalı Katliamı, İstanbul Barış Platformu ve Azerbaycan Yurttaşlar Derneği tarafından organize edilen bir panelde anıldı. Türkiye ve Azerbaycan`dan katılan konuklar, Ermeni mezaliminin en büyük örneklerinden biri olan Hocalı Katliamının dünya kamuoyu tarafından görmezden gelindiğine dikkat çektiler. 
 
Hiçbir Katliamı Unutmamız Mümkün Değil 
Topkapı Eresin Otel`de gerçekleştirilen Hocalı Katliamının 20. yılında Karabağ paneline, İstanbul Müftüsü Doç. Dr. Rahmi Yaran`ın yanı sıra Azerbaycan`dan da önemli konuklar katıldı. Panelin açılış konuşmasını yapan İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, "Acılarımızı unutturmaya çalışıyorlar. Bizim ise acılarımızı unutmamamız gerekiyor. Biz zulüm kime yapılırsa yapılsın karşı çıkmalıyız. Bu gün olduğu gibi hiçbir zaman ne Bosna`da ne Hocalı`da ne de dünyanın başka bir yerinde olan katliamları unutmamız mümkün değil. Bunların peşini bırakacağımızı kimse sanmasın. Bir gerçek var Karadağ`ı bizim unutmamız mümkün değil. Bazıları zannediyor ki Karabağ sadece Azerbaycanlılarındandır. Yanılıyorlar Türkiye`de yaşayan birçok insan oradan gelmiştir. Karabağ`ı kurtarmaya hep beraber karar vermek zorundayız" şeklinde konuştu. 
 
Ruslar Katliam İçin Ermenilere Destek Oldular 
Panelde Ermenilerin 25-26 Şubat 1992 tarihinde Karabağ`ın Hocalı bölgesinde gerçekleştirdiği saldırılarda bölge halkını katliamdan geçirmesi kınanırken, batılı ülkelerin bu katliamı görmezden geldiklerine dikkat çekildi. Azerbaycan Liberal Partisi (ALP) Başkanı Lale Şevket Hacıyeva yaptığı konuşmasında, Karbağ`da yaşanan katliamın sadece Ermeniler tarafından işlenmediğini, Rusların da o dönemde Ermenilere destek verdiğini kaydetti. 
 
Lale Şevket Hacıyeva "Ermeni askerleri 25-26 Şubat 1992 tarihinde büyük bir katliam gerçekleştirdiler. Bu katliamı kimlerin desteklediğini çok iyi biliyoruz. Ermenilerin 366. Alayı Rusların desteğiyle Hocalı`da katliam yaptı. Ermeniler o kadar acımasızlardı ki, kim daha çok insan öldürdüyse onu tebrik ediyorlardı" şeklinde konuştu. 
 
Dünyanın Gözleri Önünde Bu Katliam Yapıldı 
İleri Azerbaycan STK`lar Genel Başkanı Boha Tagıyev ise, Ermenilerin bölgede hayalini kurduğu büyük Ermenistan hayali yüzünden binlerce insanı acımasızca katlettiklerini ifade ederek şöyle konuştu; "Dünyanın gözleri önünde bir gece de Hocalı`da Ermeniler tarafından soykırım yapıldı. Hocalı katliamı Rus genelkurmayı tarafından planlandı. Bu katliama birçok Rus askeri de katıldı. Hocalı katliamında yer alan birçok kişi bu gün Ermenistan`da devletin önemli kademelerinde çalışıp bakanlık yapıyor. Bu güne kadar bir milyon Azeri topraklarından sürüldü. Karabağ`ın özgürlüğü için Türkiye ve Azerbaycan ittifak etmelidirler" diye konuştu. 
 
Yapılan Katliamı Yeterince Anlatamadık 
Bu güne kadar ne yazık ki Ermeniler tarafından yapılan katliamları yeterince anlatamadıklarını belirten Azerbaycan Yurttaşlar Derneği Başkanı Zaur Aliyev, "Hocalı`da katliam yapanlar bu gün Ermenistan`da hiçbir şey yapmamış gibi siyaset yapıyorlar. Biz de bundan sonra yapılan katliamları anlatmak için çalışmalar yapacağız. Bu katliam belli günlerde hatırlanmamalı her zaman hatırlanmalıdır" şeklinde konuştu. 
 
Açılış konuşmalarından sonra Moderatürlüğünü Sevil Nuriyeva`nın yaptığı panelde Karabağ Ve Ermeni Sorununu Tarihsel Süreci, Hocalı Katliamı, Karabağ`ın Statüsü Ve Geleceği, İslam Dünyasının Karabağ Sorununa Bakışı ve Uluslararası Aktörlerin Ve Türkiye`nin Karabağ Sorunun Çözümünde ki Rolü ile ilgili sunumlar yapıldı. Karabağ sorunun çözülmesi için Türkiye`nin mutlaka bu sürece müdahil olması gerektiğine vurgu yapıldı.
 
Şükrü Gündüz - İLKHA
 
 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir