• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
İslam`da çocuk eğitim - 5
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİLEK ÇELENK / DOĞRUHABER

5. Rasulullah`ın (sav) Çocukların Durumunu Sorması, Hasta Çocukları Ziyaret Etmesi

Sosyal bağları kuvvetlendirmeye yardımcı olan davranışlardan biri de hastalanan çocukların halini sormak, durumları ile ilgilenmek, mümkünse ziyaret etmektir. Küçüklüğünde bunu görüp yaşayan çocuk toplumunu, çevresindeki akraba ve dostlarını daha çok sever, büyüyünce aynı davranışı sergiler.

Enes (ra) anlatıyor; Yahudi bir çocuk Rasulullah`a (sav) hizmet ediyordu. Bir zaman sonra hastalandı. Rasulullah(sav) çocuğu göremeyince sordu, haberini öğrenince de gidip ziyaret etti. Yanında oturdu, hatırını sorduktan sonra da ‘Müslüman ol` buyurdu. Çocuk gözlerini babasına çevirdi. Babası` Eba`l Kasım`a itaat et, dedi.` Çocuk kelime-i şehadeti söyledi. Rasulullah (sav) buyurdu ki; ‘ Onu ateşten kurtaran Allah`a hamdolsun` çünkü çocuk bu kelimeden sonra vefat etti, ama Müslüman olarak.`   (Taberani)

 Hz. Selman (ra) anlatıyor; ‘Biz Rasulullah (sav) ile beraber oturuyorken Ummu Eymen (ra) gelip; ‘ Ya Rasulullah Hasan ile Hüseyin kayboldular, dedi. Güneş de epey yükselmişti. Rasulullah (sav) ‘kalkın çocuklarımı arayın` buyurdu. Herkes kalktı ve her birimiz bir tarafa yönelince ben Rasulullah (sav) ile aynı tarafa yöneldim. Ta dağın eteğine gelene kadar aradık. Oraya varınca ikisinin birbirine sarıldığını, bir yılanın da kuyruğu üzerine havaya kalkmış ağzından alevler fışkırttığını gördük. Yılan dönüp Rasulullah`a (sav) baktı sonra hızla inip taşların arasına girdi. Rasulullah da (sav) çocukları birbirinden ayırıp yüzlerini, üstlerindeki tozları temizledikten sonra buyurdu ki; ‘ anam babam size feda olsun. Siz Allah katında ne kadar değerlisiniz. ‘ sonra onların birini sağ omuzuna, diğerini sol omuzuna aldı. Ben de dedim ki; ‘ ne mutlu size, ne güzel bineğiniz var.` Rasulullah da (sav) buyurdu ki; ‘ Onların ikisi ne güzel binicidirler, babaları da onlardan daha hayırlıdır`  (Taberani)

Burada Rasulullah`ın (sav) bizzat kendisinin onları araması, korkularını giderip sakinleştirmesi, selamete girmelerine hemen gayret etmesi, O`nun (sav) şefkatini, rikkatini gösteriyor.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir