• DOLAR 32.604
  • EURO 35.06
  • ALTIN 2430.598
  • ...
Barış, istikrar, refah
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İSTANBUL -Türkiye`nin dönem başkanlığını yürüttüğü Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü`nün (KEİ) 25. Kuruluş Yıldönümü Zirvesi İstanbul`da yapıldı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, zirve kapsamında düzenlenen basın toplantısında ve zirvenin açılışında konuştu.

Erdoğan, KEİ`yi kurdukları yıllarda bazılarının bu örgütün yaşamasına ihtimal vermediğine işaret ederek, “Bu görüşleri hatırladığımızda, örgütü dünya çapında hatırı sayılır bir kuruluş haline getirmiş olmamız tüm üye ülkelerin başarısıdır. Önümüzdeki 15 yılın temel gündem konularından biri olan sürdürülebilir kalkınmayı, dönem başkanlığımızın ana teması haline getirdik. Dünyanın çeşitli bölgelerinde ekonomik eşitsizlikler devam ederken, sürdürülebilir kalkınmanın bir slogandan öteye geçemeyeceğini biliyoruz” dedi.

SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA

Sınırsız üretim hırsı ve yüksek kar anlayışıyla temel gıda ürünlerinin dahi tehlikeli katkı maddelerine maruz kaldığı bir dönemde, bu konuya hak ettiği önemin verilmediğini vurgulayan Erdoğan, “Milyarlarca insan sefalet içinde yaşarken kalkınmanın sürdürülebilirliği için herkesin çok daha fazla gayret sarf etmesi gerekiyor. Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü`nün bu konuya öncülük edebileceğine inanıyoruz” diye konuştu.

ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPMAYA HAZIRIZ

Erdoğan, zirveyi tüm üye ülkelerin mutabakatıyla kabul ettikleri bir bildiriyle taçlandırmalarının da geleceğe yönelik hedefleri somutlaştırmalarını sağladığını belirterek, geçen aralıkta Belgrad`da, Sırbistan`dan devraldıkları dönem başkanlığını, 29 Haziran`da İstanbul`da, Ukrayna`ya devredeceklerini söyledi. Erdoğan, “Türkiye, Karadeniz bölgesinin huzuru ve refahını sağlamak için bundan sonra yapılacak çalışmaları desteklemeye devam edecektir. Bölgemizin geleceği için ihtiyaç duyulan siyasi, ekonomik, insani tüm projelerin hayata geçirilmesi konusunda üzerimize düşenleri yapmaya hazırız” dedi.

KEİ KADER PAYLAŞIMIDIR

Bu çatı altındaki ortaklığın güçlenip, pekişmesinin üye devletlerin gayretine tabi olduğunu anlatan Erdoğan, bununla birlikte halklar arasındaki insani ilişkileri geliştirmeden, diğer çabaların tek başına yeterli olmayacağının açık olduğunu vurguladı. Erdoğan, KEİ`nin sadece bir ortaklık değil, aynı zamanda bir komşuluk dayanışması, kader paylaşması olduğunu kaydederek, şöyle devam etti:

ORTAK AMACIMIZ OLMALI

“İçinde bulunduğumuz hassas Karadeniz coğrafyasının barış, istikrar ve refah içinde kalkınması hepimizin ortak amacı olmalıdır. Bugün bize, ‘Bu örgütün en önemli başarısı nedir?` diye sorsalar, ‘Dünyanın en zor coğrafyalarından birinde bölge ülkelerini aynı masa çevresinde ve ortak paydalar etrafında bir araya getirebilme beceresidir` derim. Bölge ülkeler arasında elbette birtakım siyasi, hatta askeri sorunlar olabilir.

ÇÖZÜM ODAKLI OLMALIYIZ

KEİ`nin bu sorunlardan ne kadar uzakta tutabilirsek, o denli verimli çalışmasını sağlayabiliriz. Daha da ileri gidip, örgütü bu sorunların çözümünde etkin bir araç haline getirmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bunun için kısır siyasi tartışmalara girmeden, farklılıklarımız değil, müştereklerimiz üzerinde yoğunlaşarak çalışmalarımızı yürütmeliyiz.”

POTANSİYELİMİZİ GELİŞTİRMELİYİZ

Erdoğan, ticaretin ve yatırımların sağlıklı zeminde yürüyebilmesinin temel şartının huzur ve istikrar olduğuna işaret ederek, “İçinde bulunduğumuz hassas Karadeniz coğrafyasının barış, istikrar ve refah içinde kalkınması hepimizin ortak amacı olmalıdır. Türkiye olarak ülkemize ilgi duyan tüm uluslararası yatırımcılara her türlü desteği veriyoruz. Bu konuda hiçbir ayrımcılık yapmıyoruz. Türk yatırımcılarının da örgüt üyesi ülkelerin çoğunda benzer şekilde hüsnükabul görmesinden memnuniyet duyuyoruz. Bu güzel örneklere rağmen örgüt üyesi ülkelerin kendi aralarındaki ticaret ve yatırımların potansiyelimizin çok altında olduğu bir gerçektir. Adriyatik`ten Pasifik`e, Sibirya`dan Toroslar`a kadar uzanan bu engin coğrafyanın imkanlarını çok daha iyi değerlendirmenin yollarını aramalıyız” dedi.

Yeni Şafak

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir