• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Saadet Partisi`nden Pembe Otobüs Önerisi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
İbrahim Toprak / İstanbul
 
İstanbul’da hergün yüz binlerce insana hizmet veren metrobüslerin, özellikle sabah ve akşam saatlerinde normal kapasitesinin çok üzerinde yolcu taşıması, sorunları da beraberinde getiriyor. Yoğun saatlerde metrobüslerin tıklım tıklım olması yolcuları bezdirirken bu sorun en çok da kadın yolcuları rahatsız ediyor. Ortaya çıkan bu soruna dikkat çeken Saadet Partisi İstanbul İl Başkanı Selman Esmerer, sadece kadın yolcuları taşıyacak pembe metrobüs önerdi. Esmerer, metrobüslerde yaşanan yoğunluk nedeniyle mecburen dolu araçlara binmek zorunda kalan bayan yolcular, hamile, çocuklu veya yaşlıların itiş-kakışların yaşandığı araçlarla istemeye istemeye seyahat etmek durumunda kaldıklarını ifade etti. Bu yoğunluk esnasında bayan yolcuların zaman zaman tacize maruz kaldıklarının altını çizdi. Esmerer, çözüm olarak da her 3-4 seferde 1 adet pembe renkli metrobüs hareket etmesini önerdi. Bu durumda isteyen kadın yolcular normal seferdeki araçlarla, isteyen ise pembe renkli metrobüsü tercih ederek seyahat edebileceklerini belirtti. Esmerer, “Bu uygulama kadınların, yukarıda ifade ettiğimiz olumsuz seyahat koşullarını, asgariye indirecek ve huzurlu bir yolculuk etme imkanı sağlayacaktır” dedi.


BİRÇOK ÖRNEĞİ VAR
Saadet Partisi İstanbul il Başkanı Selman Esmerer’in önerisi olumlu karşılanırken dünyada da bu uygulamanın birçok örneği bulunuyor. “Women only bus” (kadınlara özel otobüs) diye adlandırılan uygulamayı, Malezya, Güney Kore, Nepal, Pakistan ve Japonya gibi ülkelerde görebiliyoruz. Özellikle yüksek nüfuslu yerleşim bölgelerinde ve yoğunluğun yaşandığı iş saatlerinde bu uygulamaya başvuruluyor. Dubai’de talep eksikliğinden kaldırılan bu uygulama, Meksika’da ise rağbet görüyor.


BU VAGON BAYANLARA ÖZEL
Meksika’nın başkenti Mexico City’de 2008 yılında Belediye Başkanı Marcelo Ebrard, Mexico City metrosunda sabah ve akşam günün yoğun saatlerinde metro trenlerinin vagonlarının üçte birine erkeklerin binmesini yasaklayarak bu vagonları ‘yalnızca kadın’ vagonları ilan etti. Bu uygulama trenlerle sınırlı kalmadı. Aynı uygulama otobüsler için de getirilerek sadece kadınların binebildiği otobüsler servise konuldu. Bu uygulamaların gerekçesi de Meksika başkentinin toplu taşıma sistemini kullanan kadınların çoğunun, erkeklerin tacizine uğramasıydı.
 
Benzer bir uygulama 2007 yılında Güney Kore’de de başlatıldı. Güney Kore, kadınlara özel otobüs uygulamasıyla kalmamış, pembe park alanlarından, kadınlara özel taksilere kadar birçok güvenli ortam oluşturdu.


KADINLARA ÖZEL PEMBE TAKSİ
Örnekler bunlarla sınırlı değil, Londra’ve Rusya’da kadınlara özel pembe taksiler, Çin’in bazı eyaletlerinde ve Japonya’da kadınlara özel metro vagonları bu örneklerden sadece birkaçı.
 
Çin’de yapılan anketlere göre, kadınlara özel bu tür uygulamalar, üniversiteli kız öğrenciler, eğitimli kadın çalışanlar ve çocuklu kadınlar tarafından büyük memnuniyetle karşılanıyor. İlk olarak Londra’da uygulamaya konulan “pembe taksi”lerden etkilenen Ruslar, kadınlar için “Pembe” ve “Kırmızı” taksi hizmetleri açmakla yetinmeyip bayanlara özel tren vagonlarını da devreye koymuştu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir