• DOLAR 32.331
  • EURO 35.081
  • ALTIN 2295.889
  • ...
SON DAKİKA
Mülakat sınavına eğitimcilerden tepki
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

2017 Milli Eğitim Bakanlığı, 20 bin sözleşmeli öğretmenin alınacağı sözlü sınav (mülakat) sonuçları 3 gün önce açıklandı. Yaklaşık 60 bin kişinin katıldığı mülakat sınav sistemine tepkiler birçok adayın yanı sıra eğitim sendikaları da tepki gösterdi.

KPSS`de iyi puan olan bir öğretmen adayının mülakatta düşük puan verilmesini haksızlık olarak değerlendiren eğitim sendikaları ve adaylar, bu sistemin değiştirilmesi gerektiğini ifade ettiler.

Öğretmen seçme yönteminde 3 katı adayı çağırıp mülakatla içinden almak çok isabetli bir yöntem olmadığını belirten Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, 20 bin istihdam için 60 bin kişinin çağrılmasının yanlış olduğunu vurguladı.

Yalçın, “Öğretmen alımında 'güvenlik soruşturması' devletin yapması gereken bir haktır ve itiraz edilemez. Emanet, emin insana yapılır. Fakat öğretmen seçme yönteminde 3 katı adayı çağırıp mülakatla içinden almak çok isabetli bir yöntem değildir. Bunda ısrar etmekte doğru değildir. 20 Bin istihdam için 60 bin insanı çağırıp, 40 bin adayı 'neden ben kazanamadım ve bu puanı aldım' muhasebesi ile bunaltmak yanlıştır. Güvenlik soruşturmasını geçemeyen insanın kendini sorgulayacağı bir alan vardır, fakat bahsettiğim noktadaki adaylar şüphe içinde kalırlar. Etraflarındaki insanların bakışı değişir ve 'acaba' devreye girer. Bu kaldırılabilecek bir psikoloji değildir. Ürettiği sosyal maliyette var.” diye konuştu.

"Bunca gencin umudunu ve geleceğini çalmanın adıdır mülakat"

Sözleşmeli öğretmenlik mülakat sonuçları ile ilgili değerlendirmede bulunan Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, söz konusu mülakattın hüsrana neden olduğunu söyledi.

Sendika olarak, mülakatı yargıya taşıdıklarını ifade eden Koncuk, “Emsal kararlara göre sadece sözlü puanla yapılan atamaların hukuksuz olduğu açıktır. O halde yargı karar vermek için daha neyi beklemektedir?” diye sordu.

Koncuk açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Yazıklar olsun yine mülakat yine hüsran. Sebep olanlar büyük vebal altındadır. Bunca gencin umudunu ve geleceğini çalmanın adıdır mülakat… KPSS kaç olursa olsun mülakat öncesinde tüm öğretmen adayları torpil bulmak derdine düşürülmüştür. Sonuçlara adeta isyan edilmektedir. Hiçbir işe yaramayacağı aklı başında herkes tarafından bilinen mülakatta ısrar edenler öğretmen kalitesini her geçen gün düşürmektedir. Mülakatlı öğretmen ve memur atama sistemi ucubedir ve asla vicdanlarda kabul görmeyecektir.”

"Daha fazla mağduriyet üretilmeden mülakat kıyımına son verilmeli"

İnsan Hakları Cemiyeti de konuyla ilgili twetter hesabından açıklama yaparak, söz konusu mülakat sistemine son verilmesi gerektiğini belirtti.

Açıklamada, "İstismar ve haksızlığın önlenmesi için KHK kaynaklı ihraç ve açığa alınmalarda gerekçenin olması ve savunma hakkının tanınması şarttır. Öğretmen alımında daha fazla mağduriyet üretilmeden mülakat kıyımına son verilmelidir." ifadelerine yer verildi.

Mülakat sistemi mağdurları sosyal medya hesaplarından seslerini duyurmaya çalışarak, mülakat sisteminde haksızlık yapıldığını ileri sürerek, adil sistemin getirilmesi gerektiğini söylediler.

"Gençlerin emeği, geleceği ve heyecanı Türkiye`de sicili bozuk mülakatla heba edilmemeli"

Mülakata sosyal medya hesabından tepki gösteren öğretmen adaylarından Mehmet Maksut, “Dört yıl boyunca KPSS sınavlarında yeterli atama olmadığı için atanamadık. Bu yıl atanacak kategoriye girdik lakin darbe süreciyle başlayan mülakat zulmüyle yüz yüze bırakıldım. İnsanların onlarca yıl yaşadığı zorluğun bir kaç dakikalık mülakatla ölçülemeyeceğini ve liyakati ortaya koyamayacağını her ortamda ifade ettim. Gençlerin emeği, geleceği ve heyecanı Türkiye`de sicili bozuk mülakatla heba edilmemelidir. 60 ve aşağı puan verilenlerin güvenlik soruşturması sonucu terör konseptinde değerlendirildiği bir mülakatta bana da 81 aldığım KPSS de mülakatta 55 puan verilerek terör konseptine konuldu. Bize bunu yapanlara sormak istiyorum: Ben teröristsem hangi terör örgütünden olduğumu da söyleyin. Eğer gençlerle haftalık yaptığımız İslami sohbet dersleri beni terörist yapıyorsa bu sistemin terör tanımı nedir? Gençler terör yerine inanç ve ahlakla tanışsın demek suç ise bu suç bizim için şereftir.” ifadelerini kullandı. (Osman Gülebak-İLKHA) 










 

Bu haberler de ilginizi çekebilir