• DOLAR 32.594
  • EURO 34.791
  • ALTIN 2509.775
  • ...
SON 3 AYIN ZİRVESİNDE
Piyasaların, Yunanistan`ın zaferi ve euronun geleceğine odaklandığı şu günlerde, yatırımcının göz bebeği altın sessiz sedasız yükselişini hızlandırdı. Piyasalarda risk iştahının yerine gelmesi ve dünyanın farklı merkez bankalarının parasal genişleme sinyalleriyle birlikte, uluslararası piyasada altının ons fiyatı son 3 ayın zirvesine çıkarak, 1.780 dolara kadar yükseldi.
YÜKSELİŞ DEVAM EDECEK Mİ?
Altındaki bu yükseliş devam edecek mi yoksa bu seviyeler kar realizasyonu iyi bir fırsat mı? Dünyaca ünlü birçok banka ve aracı kurum, altın fiyatının yukarı gideceğini savunuyor. Ekonomistler bunun sebebi olarak da başta İran ve ABD arasındaki gerilimin sürüklediği jeopolitik riskleri ve ABD`den gelen parasal genişleme mesajlarını gösteriyor... Aralık ayında piyasaya 500 milyar euro veren Avrupa Merkez Bankası`nın ay sonunda bankaları çok düşük faizle 1 trilyon euroya kadar fonlayabileceği haberi de altındaki yönü yukarıya çeviriyor...
12 AYDA 1.940 $ BEKLENTİSİ
SON dönemde ardı ardına bu konuyla ilgili gelen rapor ve açıklamalar da dikkat çekiyor. Son olarak Goldman Sachs altın ve petrol tahminlerini açıkladı. Kurumdan yapılan açıklamada, petrol ve altın tarafında yaşanan fiyat yükselişlerinin devam edeceği öngörülürken, özellikle endüstriyel madenler tarafı için iyimser olmadığının altı çizildi. Goldman Sachs, altında 12 aylık beklentisini 1.940 dolar seviyesine çekti.
 
GRAM ALTIN YİNE 100 TL`NİN ÜZERİNDE
Türkiye`de ise altın açısından fiyatın yukarı gitmesi, dolar/Türk Lirası arasındaki ilişkiye de bağlı olarak hareket ediyor. Gram altın fiyatının yukarı gidebilmesi için hem altının ons fiyatının hem de dolar/Türk Lirası`nın aynı yönde hareket etmesi gerekiyor. Altın ons fiyatında zirve olan 1.900 doların altına çok hızlı şekilde sarkmasına rağmen doların Türk Lirası karşısındaki yukarı yönlü hareketi, Türk yatırımcısının altındaki kaybını telafi etmişti. Cumhuriyet altını fiyatı, geri çekilme sonrasında yine de 3 yılın zirvesine yakın yerlerde bulunuyor. Dün ise altının gramı 100 TL`yi tekrar aştı. Serbest piyasada cumhuriyet altını günü 670 TL`den kapattı.